ITWatch

Klumme: Cyberkriminalitet er ikke et it-problem

Der er tre gode grunde til, at netværkssikkerheden skal ind i hjertet af din forretningsstrategi. Det skriver Lasse Garby, landechef hos netværksleverandøren Aruba, i denne klumme.

Foto: Aruba/PR

Cyberkriminalitet er en af de mest udtalte trusler, som virksomheder står over for i dag.

Ifølge World Economic Forum 2019 topper cyberangreb listen over de største trusler, virksomhederne har stået over for i 2019 til sammenligning med fx politiske konflikter, mediekriser og tab af troværdighed. Jeg forventer, at rapporten for 2020 vil nå samme konklusion.

Sikkerhed dominerer i stigende grad de samtaler, jeg har med kunder og partnere. I takt med at alle sektorer er midt i den digitale omstilling, opfordrer jeg på det kraftigste ledere på tværs af virksomheden til at tænke anderledes på netværket, for cyberkriminalitet er ikke et it-problem.

Heller ikke selvom vi er inde på nogle områder, der forventes at kræve teknisk ekspertise som fx netværket. Det er en massiv udfordring for samtlige områder i virksomheden og et problem, der rækker langt ud over it-afdelingen og det tekniske område.

Cyberkriminalitet skal bo i hjertet af forretningen, og det er der tre gode grunde til:

Flere devices, flere trusler

Devices er typisk ikke bygget med sikkerheden for øje. Heller ikke selvom de er målrettet sundhed, finans og andre særligt sårbare områder, hvor fysisk og digital sikkerhed er essentielt på alle niveauer.

Det gælder i særdeleshed det stigende antal devices, der dukker op på kontorerne, for eksempel trådløse højttalere og smart watches.

Hvis vi ser på it-sikkerheden og den risiko, der er forbundet med ny teknologi, vil risikoen være voldsomt høj, med mindre ledelsen prioriterer at sikre det netværk, der omgiver og forbinder de nye devices.

Det kræver en konstant og højt prioriteret indsats med både netværksteknologien og adfærden blandt ledelse og medarbejdere.

Fremtidens arbejdsplads skal også være sikker

Den digitale omstilling medfører en radikal ændring af, hvordan virksomheder opererer – fra lagringen af data til måden, vi kører projekterne på. Det vil være en topprioritet i den digitale omstilling at flytte til skyen, men ledelsen må ikke glemme netværket i den proces.

Det fysiske kontor har ændret sig drastisk gennem de sidste 10 år, og forventningen er i stigende grad, at netværket skal understøtte forskellige måder at arbejde på.

Fra co-working spaces til hjemmearbejdspladser eller rent distancearbejde – arbejdspladsens nye ansigt er helt og aldeles digitalt og afhængigt af netværket.

Virksomhederne er nødt til hurtigt at tilpasse sig de nye måder at arbejde på for at kunne tiltrække og fastholde den nye generation af medarbejdere og arbejde med kunderne på en mere effektiv måde.

Den rigtige løsning er i mine øjne at flytte til et miljø, hvor både netværket og netværkets sikkerhed bliver drevet fra skyen. Men først og fremmest skal man sørge for, at netværket er sikkert for personer, data og processer på alle niveauer.

Husk lovgivningen

Det er mere end et halvt år siden, at GDPR trådte i kraft, og vi begynder nu at se de første bøder falde til de virksomheder, der ikke lever op til reglerne – Marriot, Google og Vodafone er bare et udpluk af kendte navne, der præger listen over bøder i 2019.

De ledere, der har fulgt bøderegnen rundt om i Europa, må have en stærk interesse i at se nærmere på, hvor data flytter sig ind og ud af virksomheden, for eksempel når en medarbejder sender en e-mail med vedhæftede filer eller downloader et dokument på serveren fra hjemmearbejdspladsen.

Data strømmer ind og ud af virksomhederne gennem netværket, og det giver nye muligheder såvel som udfordringer. De faggrupper, der arbejder med it og sikkerhed, kan her bruge GDPR som en ramme til at styre indsamlingen og anvendelsen af data på en bedre måde, samtidig med at de lukker potentielle huller i sikkerheden omkring infrastrukturen.

Sikkerheden er mere end et it-problem

Uanset størrelsen på din virksomhed, så er du enten midt i den digitale omstilling eller på vej til at lande midt i den.

Vi vil se en voldsom stigning i mængden af data, der bevæger sig ind og ud af virksomheden, medarbejdere, der bruger private eller arbejdsrelaterede devices på et mylder af lokationer og kunder, der er fuldt optagede af, om du passer godt på deres data.

Måske har du indset, at netværket er rygraden i din organisation, som giver struktur, support og muliggør enhver funktion og service? Tiden er inde for ledelsen til at rette opmærksomheden mod netværket og beskytte det stadig mere betydningsfulde aktiv.

Klumme: Ny teknologi skal bane vejen for fremtidens smarte grønne byer

Klumme: Teknologiforskrækkelse kan få store konsekvenser for klimaet

Klumme: It-industrien skal blive mere bæredygtig, ikke kun fordi det er nødvendigt, men også fordi vi allerede kan

Relaterede

ITWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Se alle ledige stillinger