Dansk Energi trækker på skuldrene af TDC’s monopolkritik

TDC opfordrer politikerne til at kigge på fiberselskabernes rolle som lokale monopoler. Hos fiberselskabernes brancheorganisation mener man, at regulering kan hæmme lysten til fremtidige investeringer i infrastrukturen.
Vicedirektør i Dansk Energi Anders Stouge. | Foto: PR
Vicedirektør i Dansk Energi Anders Stouge. | Foto: PR

Fiberselskaberne er i fuld gang med at holde deres løfte til omverdenen og åbne op for deres net. Men det skal ske i takt med, at de bliver klar til håndtere åbningen rent teknisk og organisatorisk.

Sådan lyder udmeldingen fra fiberselskabernes brancheorganisationen Dansk Energi. Derfor er der ingen grund til, at politikere eller myndigheder kigger nærmere på regulering af området.

"Den første test på, om sektoren holder ord, er jo, om det rent faktisk sker. Nu ser vi de første eksempler, hvor selskaber åbner op, og jeg kan love, at det sker igen," siger vicedirektør i Dansk Energi, Anders Stouge, til ITWatch med henvisning til TDC’s aftaler med fiberselskaberne Eniig og EWii.

Skuldertræk

Hos brancheforeningen har man kun skuldertræk tilovers for TDC’s udmelding, hvor telekoncernen fastholder sin kritik af de lokale energiselskaber som monopoler på bredbånd.

"Det er en mærkelig udmelding, som TDC kommer med, når de siger, at fibernettene stadig er lukket. Det kan vi kun trække lidt skuldrene af, for vi er jo på vej med det, som vi har lovet, og åbner op."

"Derfor er det med en vis forundring, vi hører udmeldingen, men det handler selvfølgelig om, at TDC vil sende et signal til politikerne om, at de skal gå ind og regulere," siger Anders Stouge, der sender bolden tilbage på TDC’s banehalvdel.

"De facto er der et TDC-monopol på coax-nettet i Storkøbenhavn, så hvis man skulle kigge på et sted for at regulere, var det nok et andet sted end hos fiberselskaberne, der nu begynder at åbne op."

"Faktisk har fiberselskaberne lavet monopolbrud ved, at man har lagt ny infrastruktur ved siden af den eksisterende, så kunder kunne få et alternativt valg," lyder det fra Anders Stouge.

Respekt for initiativ

Han peger samtidig på, at fiberselskaber har været langt hurtigere til at nærme sig en åbning af deres infrastruktur sammenlignet med dengang TDC skulle åbne for adgangen til koncernens kobber- og coax-net.

Derfor skal politikerne respektere investeringerne og det private initiativ, som fiberselskaberne har taget, lyder det fra brancheforeningen.

"Mit budskab til politikerne er, at de skal se tiden an og lade markedet træde i karakter. Så har de fuld ret til at gribe ind, hvis markedet ikke kan finde ud af at levere den vare," siger Anders Stouge, der opfordrer til, at man som minimum kigger frem mod 2020 og vurderer situationen på baggrund af udviklingen i perioden.

Hos Dansk Energi forventer man, at fiberselskaberne alene frem mod 2020 står over for investeringer for 4 mia. kr. i den fortsatte udrulning af fibernet rundt om i landet. Og investeringerne vil skulle fortsætte derefter, hvis hele landet skal dækkes.

"Hvis man begynder at rasle med sablen, skaber det bekymring ude hos selskaberne, der nok gør at man holder igen med investeringerne og det ville være katastrofalt for hele landet," lyder det fra Anders Stouge.

TDC fastholder kritik efter aftale: Stadig fibermonopoler 

Samarbejde med energiselskab kan bremse kundetab i Yousee 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også