Tech-selskab fravælger dansk børs: "Der er tre gange så stor investeringsaktivitet på den svenske børs"

Tech-selskabet Loyal Solutions har valgt at blive børsnoteret i Sverige, fordi markedet er bedre og likviditeten højere, mener den danske direktør. "Jeg er selv dansker og bor i Danmark, så jeg syntes, det er ærgerligt, det her. Men det er bare sådan," siger han.
Foto: PR
Foto: PR

Det danske tech-selskab Loyal Solutions valgte bevidst Danmark fra, da det skulle besluttes, hvor virksomheden skulle børsnoteres.

For direktør Peter Kisbye er det den rigtige beslutning, selvom det piner ham en smule.

"Jeg er selv dansker og bor i Danmark, så jeg syntes, det er ærgerligt, det her. Men det er bare sådan."

Analysen var klar, da virksomhedens ledelse valgte "den store børs" Nasdaq i den svenske hovedstad.

"Vi talte meget om, hvad vi skulle gøre. Skulle vi gå på den danske børs, på den svenske minibørs spotlight, der er billigere eller på Nasdaq i Sverige. Og det blev Nasdaq i Sverige," siger han.

Men det var ikke uden grundige overvejelser.

"Efter beslutningen var taget om, at vi valgte den store børs, Nasdaq, havde vi lange drøftelser i ejerkredsen om, hvorvidt vi skulle noteres i Danmark eller i Sverige," siger han.

En af overvejelserne var, at det er mere besværligt som dansk selskab at blive noteret i Sverige. Der er flere udgifter til papirarbejdet, og det er mere kringlet juridisk som ikke-svensk selskab, siger Kisbye.

"Men det, der tippede det for os, var aktiviteten og omsætningen, samt hvor mange andre tilsvarende selskaber, der var. Og her er Stockholm efter vores mening bare mere international. Den er meget større."

Loyal Solutions leverer en cloud-baseret betalingsløsning og jagter store internationale selskaber. Det er også en af årsagerne til, at man går på den større svenske børs.

"Jeg blev bekræftet i det i en analyse for nylig, som viste, at der er tre gange så stor aktivitet i handlen i Stockholm sammenlignet med København – selv når man kompenserer for størrelse," siger Peter Kisbye.

Han vurderer, at det skyldes mange ting - blandt andet anderledes lovgivning, bedre marked og en større svensk tradition for at handle aktier.

"Samtidig så vi på succesraten for andre selskaber på den svenske børs, og den var imponerende. Så vi sagde: Ok, der skal vi hen."

Hvorfor betyder alle de ting noget?

"Det har stor betydning for likviditeten i aktien. Investorerne ønsker ikke at købe en aktie, de bagefter ikke kan handle igen. Det er meget afgørende for dem og for os," siger han.

"Den likviditet er noget større i Sverige end i Danmark. Der er flere investorer."

Større synlighed

Og så kom det frem i det forberedende arbejde op til børsnoteringen, at en svensk notering gav mere synlighed, siger han.

"Rådet fra vores rpådgivere lød, at noterer vi i Sverige, får vi opmærksomhed der samt i Norge og Danmark. Noterer vi i Danmark, får vi kun opmærksomhed her. Det var meget medvirkende til, at vi valgte den svenske Nasdaq-børs," siger han og henviser til de finansielle rådgivere, der var på opgaven.

"Så den samlede vurdering var, at vi fik bedre succes, og det samme ville investorerne få."

Hvad er det, svenskerne kan?

"Jamen det er, at der er sikkerhed for større aktivitet i Sverige end her. Det skyldes, at der er flere listede selskaber samt en større aktivitet blandt også små investorer. Det betyder meget, at mange selskaber er samlet et sted."

Hvad er dit gode råd til den danske børs?

"De har haft gode noteringer, så de kommer efter det. Og det er hønen og ægget, for de skal have mere aktivitet. Vi kan ikke kopiere den svenske aktiekultur, men vi kan lempe skattereglerne. For i dag er det kun store fonde og professionelle investorer, der handler aktier i Danmark i store træk."

Men der er en regning

Peter Kisbye er bevidst om, at valget af den svenske børs kaster flere omkostninger af sig.

"Vi skal forholde os til to landes regler. Det giver mere arbejde, flere omkostninger til advokater. Og det giver flere omkostninger til markedsføring, der skal ske i to lande."

Og så skal der hele tiden tænkes i to landes regler og skikke, når man agerer, siger han.

"Endelig skal man være enormt opmærksom på, at man er i to lande med hensyn til, når vi melder ud om nyheder, afholder generalforsamlinger og lignende."

Hvad med sproget og kulturen?

"Jamen det er også en forskel. Jeg har arbejdet i et svensk selskab i Stockholm, så jeg kender til forskellene, men dem skal vi naturligvis være opmærksomme på," siger han.

"Man kan generelt sige, at compliance skal følges meget nøjagtigt i Sverige. Så der er kulturelle forskelle. Vi skal som virksomhed være opmærksomme på, at formalia følges mere nøjagtigt, så der skal vi tillægge os en mere svensk tilgang til det," forklarer han.

Men Loyal Solutions er allerede som leverandør af finansielle ydelser underlagt strikse regler, så den del ser han som mindre tungt. En af Loyal Solutions større kunder er SAS, hvor man håndterer SAS Eurobonus-systemet.

Kapitalfond bekræfter børsplaner for gamingselskab 

It-direktør er første kvinde siden 2005 der tager selskab på børsen 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også