Fastspeed-formand er ved at være etableret som business angel

Det er efterhånden flere år siden, at Peter Mægbæk sad i en operationel stilling. I dag er han medejer i syv virksomheder og fortæller, at en ny direktørpost ikke ligger til højrebenet.
Foto: PR
Foto: PR

Den mangeårige teleiværksætter Peter Mægbæk er rykket om på den anden side af bordet. Siden han solgte mobilselskabet Plenti og dermed stoppede som adm. direktør, har han udført konsulentopgaver for selskabet HMD Global, der bl.a. har købt rettighederne til Nokias telefoner, og opbygget en efterhånden velvoksen portefølje af investeringer i startups.

"Nu begynder det at ligne noget," siger han til ITWatch.

I fremtiden vil han skrue ned for konsulentopgaverne og hellige sig livet som businessangel.

"Jeg vil ikke udelukke, at jeg kan kaste mig operationelt ind i et projekt igen. Men jeg er kommet længere væk fra det, og lige nu tegner der sig en vej, hvor jeg vil være en aktiv investor i de selskaber, jeg går ind i. Det betyder, at jeg er ude i virksomhederne og prøver at hjælpe dem med forskellige ting, alt efter hvor de er henne i deres livscyklus."

Listen af investeringer tæller foruden Fastspeed, som han også er formand for, IoT-virksomheden Ambitlocker og selskabet Flextribe, der står bag en markedsplatform til at matche konsulenter med virksomheder.

Han har også puttet penge i firmaet Travel Operations, som har udviklet en ERP-løsning til rejseindustrien. Peter Mægbæk gik ind i selskabet i sommer, efter at coronakrisen havde slået benene væk under rejsebranchen.

"Jeg tror på, at de kommer tilbage big time. Der er jeg med til at gøre klar til next level, og vi er også lige gået ind i USA. Det er en virksomhed, som jeg tror, kan blive mindst lige så succesfuld som Fastspeed. Den omsætter i størrelsesordenen 25 mio. kr., og jeg tror, at vi kan tidoble det over en kort årrække."

Derudover består porteføljen af virksomheden NPS Today, der måler kundetiflredshed, samt af ERP-konsulenthusene Izara og Citrus.

Fællesnævneren er, at selskaberne baserer sig på cloud-baseret teknologi og for de flestes vedkommende er abonnementsbaserede.

"Selvfølgelig har der været knap så travlt lige under coronalockdown, men vi kommer gennem året med næsen på skindet, og de mere klassiske SaaS-forretninger har generelt en væksttrend. Det ser fornuftigt ud – jeg står godt positioneret til at komme godt igennem denne svære tid for mange med al respekt for det. Så jeg er godt tilfreds med 2020 som et investeringsår."

Får direkte henvendelser

Peter Mægbæk vil ikke fortælle, hvor mange penge han har investeret.

"Det udvikler sig over tid, og nogle af investeringerne kræver lidt flere penge undervejs."

Han finder sine investeringer på forskellige måder:

"Jeg får nogle direkte henvendelse, og nogle får jeg, fordi jeg er godkendt som businessangel i Vækstfonden. Og så er der folk fra mit personlige netværk, som går igen i flere virksomheder, og som jeg synes er dygtige."

Skal din portefølje udvides endnu mere?

"Jeg har plads til et par stykker mere. Men jeg skal ikke have over 10. Jeg skal ikke i Løvens Hule og have mere end 30 virksomheder. Jeg kan ikke bidrage meningsfyldt til 30 virksomheder samtidig. Man sælger også sig selv i sådan en sammenhæng, og det kræver, at man skal afsætte tid til det."

Hvad er udsalgsgivende for dig?

"Det er, om teamet har en trackrecord, om jeg svinger sammen med dem, og om det er en god forretningsidé. Og ikke mindst noget recurring revenue, som er meget vigtigt. Og så skal jeg vurdere, om det er noget, jeg har forstand på, og noget, hvor jeg føler, at jeg kan bidrage meningsfyldt. Jeg spørger altid mig selv, om jeg kan sidde i stolen, hvis direktøren bliver syg uden at ligne en klovn i et cirkus."

Lang horisont

Foruden sine investeringer er Peter Mægbæk også engageret i legaltech-firmaet Testaviva som bestyrelsesformand. Her har han warrants på at kunne købe sig ind på et senere tidspunkt.

"Det var et spørgsmål om at finde en model. En investering har karakter af, at man kommer ind til en billigere pris og kan gå ud til en dyrere pris. Men med den form, som den aktie tager, er det ikke sikkert, det nogensinde bliver en exit-aktie," fremhæver Peter Mægbæk.

Testaviva er ejet af Nordea, Topdanmark og Arbejdernes Landsbank og står bag en onlineløsning til at få udarbejdet juridiske dokumenter.

"Det kommer til at blive en forrygende forretning, men som investor kan der være nogle bekymringer og ting om, hvordan man kommer ud af den investering."

Med sine syv investeringer på hånden sætter Peter Mægbæk det lange lys på.

"Jeg regner ikke med at gå på pension, før jeg bliver 68, og der er 19 år til. Jeg har god tid. Det er tålmodige penge. Men hvis der byder sig gode muligheder, skal man være pragmatisk. Men ift. en fond sidder jeg ikke med 3-5 år, inden jeg skal ud. Det kan give en unødig presbold for en virksomhed."

SKI blæser gang i stor teleaftale

TDC om 5G-auktioner: "Der er kørt en meget fin proces" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også