ITWatch

Minister ser klare fordele i national EPJ-platform

I fremtiden vil regionerne være delt mellem to EPJ-systemer. Men sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) ser fordele ved at have et EPJ-system i hele landet.

Ellen Trane Nørby (V) mener, der er flere fordele ved at få samme EPJ-system i hele landet. Foto: Flemming Leitorp

Der er klare fordele ved et nationalt EPJ-system fremfor flere forskellige i landets regioner.

Sådan lyder meldingen fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) om muligheden for at få regionerne til at benytte den samme elektroniske patientjournal - også kaldet EPJ-system.

Det oplyser hun ifølge fagbladet Dagens Medicin i et svar til Folketingets Sundheds- og ældreudvalg.

"Der vil være en række klare fordele ved at konsolidere til ét EPJ-system i Danmark, som ville kunne imødegå en række af de udfordringer, som i dag opleves med it-systemerne på de danske sygehuse," lyder det fra ministeren.

Senest har Region Nordjylland valgt Systematics EPJ-system med navnet MitEPJ. Det betyder, at der vil være to systemer i spil på landsplan, når det bliver implementeret i regionen. I Region Hovedstaden og Region Sjælland benytter man EPJ-systemet Sundhedsplatformen, der er udviklet af amerikanske Epic med NNIT som underleverandør, mens de resterende tre regioner i det vestlige Danmark benytter løsningen fra Systematic.

Data tilgængelig på tværs

Ministeren pointerer i sit skriftlige svar, at et nationalt EPJ-system vil give en bedre mulighed for, at hospitaler og sygehuse i forskellige regioner snakker bedre sammen, når de kører på samme platform.

"Data om patienterne ville være lettere tilgængelige på tværs af sygehusene, og det vil være en fordel, at sundhedspersoner kun skal lære at arbejde i ét EPJ-system, ligesom det andet lige vil give mere fleksibilitet ift. mobiliteten af både patienter og klinikere på tværs af landet. Det vil desuden kunne betyde bl.a. lavere omkostninger til drift, vedligehold og udvikling, da der vil være stordriftsfordele ved, at tilretninger kun skal laves én gang til et enkelt system i stedet for flere gange til flere systemer," siger ministeren.

Samtidig understreger hun, at det dog også kan være en udfordring at ensrette på området, idet regionernes drift af sygehusene og it-indkøber hænger tæt sammen med de lokale behov på de forskellige sygehuse og hospitaler.

Samtidig opererer man også med en flerleverandørstrategi som et "bærende princip, der skal sikre et konkurrencepræget marked," understreger ministeren.

Region Nordjylland vælger EPJ-system fra Systematic

Hæstorp: Useriøst at skrotte Sundhedsplatformen

Relaterede

ITWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Se alle ledige stillinger