ITWatch

PET gemmer slettede data i skjult lager

Selv om følsomme oplysninger burde slettes efter 15 år, gemmer PET dem i et hemmeligt arkiv.

Selv om Politiets Efterretningstjeneste (PET) ifølge loven skal slette følsomme personoplysninger, senest 15 år efter at de er indsamlet, overføres en ukendt mængde i stedet til en anden, hidtil hemmelig database.

Her kan agenter se oplysningerne, der burde være slettet, hvis PET-chefen giver lov. Det skriver Politiken.

PET skriver i en mail til Politiken, at "PET har kun i meget, meget få tilfælde tilgået det bevaringsværdige materiale" som led i en efterforskning. Hvor ofte, det er, oplyses ikke.

PET er ikke forpligtet til at spørge andre om lov, når man tilgår materialet. Men Tilsynet med Efterretningstjenesterne indgik i 2015 en aftale om, at PET orienterer tilsynet, når arkivet bliver brugt.

PET kalder det "logisk sletning" i en aktindsigt, som Politiken har fået.

Det er et smuthul i arkivloven, der giver PET mulighed for at beholde oplysninger, der skulle være slettet.

Chefjurist i Amnesty International Claus Juul kalder det en absurd juridisk konstruktion:

"Det er ren George Orwell at kalde det "logisk sletning", for det er hverken logisk eller en sletning. Det er en flytning af data fra ét arkiv til et andet arkiv, som de så låser og giver PET-chefen nøglen til," siger han til Politiken.

Til Ritzau forklarer han, at hullet i lovgivningen opstår, fordi rigsarkivaren har beføjelser til at bestemme, hvad der skal arkiveres.

"Og der må man forstå det sådan, at det skal stort set alt," siger Claus Juul til Ritzau.

Både Venstre, Alternativet, Radikale og Enhedslisten kræver ifølge Politiken en redegørelse fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

"Mit svar er lige så kort, som det er ærligt: Det her er en problemstilling, jeg ikke har hørt om tidligere," siger Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, til Politiken.

"Det virker som en kattelem, der er sat op for at komme uden om de regler, vi har lavet for at beskytte uskyldigt registrerede danskere," siger Enhedslistens Rosa Lund.

/ritzau/

Erhvervsorganisationer istemmer kritik af overvågning af danskernes teledata 

Institut for Menneskerettigheder vil have minister til at stoppe telelogning 

Mere fra ITWatch

Danskere i hobetal henter råd om investering og opsparing på sociale medier – ny form for vejrudsigt kan give beskyttelse

Danskerne modtager i stor stil investeringstips og opsparingsråd på de sociale medier, men selvom tendensen på mange måder er positiv og giver oplyste borgere, så kan det være svært at undgå svindel og placere ansvar, hvis noget slår fejl. En vejrudsigt over, hvilke investeringsstrømninger der florerer på de sociale medier, kunne være en del af løsningen, lyder det fra en specialist.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs