ITWatch

Regeringen lemper regler for udenlandsk arbejdskraft

Efter flere sager, hvor udenlandske eksperter er kommet i klemme i de danske udlændigeregler, så lemper regeringen nu kravene.

Foto: JENS DRESLING/POLFOTO

Regeringen vil gøre reglerne mere enkle for udenlandske medarbejdere, som gerne vil have et bijob. Fremover skal dette kunne klares med én enkelt arbejdstilladelse, så længe det er inden for det samme arbejdsområde. Sådan skriver Udlændinge og Integrationsministeriet i en meddelelse.

Sagen kommer efter flere udenlandske forskere og eksperter er kommet i klemme efter de har bijobbet. I nogle sager bi-job for statsenheder, men som har udløst sanktioner mod dem efterfølgende.

"Hidtil har man skullet søge en arbejdstilladelse for hver enkelt ansættelse, men det har vist sig at være en forældet og ufleksibel måde at gøre det på. Derfor foreslår regeringen nu en modernisering af reglerne," hedder det.

Ministeriet skriver videre, at det vil gøre det "væsentligt nemmere" for disse forskere at holde foredrag eller "på anden måde deler ud af sin viden."

Plads til bibeskæftigelse

Forskerne får adgang til til bibeskæftigelse i op til 156 timer – eller 12 timer om ugen inden for et kvartal.

"Bibeskæftigelsen skal have en sammenhæng med hovedbeskæftigelsen og kan både være i form af lønarbejde og selvstændig erhvervsvirksomhed."

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg siger i meddelelsen:

"Vi skal have gjort de her regler smidigere, så vi opretholder vores status som et attraktivt land for kvalificeret arbejdskraft. Det er klart, at når jeg bliver gjort opmærksom på, at vi har nogle regler, der spænder ben for det mål, så vil jeg gøre, hvad jeg kan for at ændre dem. Det håber jeg, at Folketingets partier vil være enige med mig i."

De skal envidere have ret til ulønnet, frivilligt arbejde uden at skulle søge om en særskilt tilladelse, hedder det. Desuden ændres karensreglerne i forbindelse med permanent opholdstilladelse.

"I dag er alle udlændinge, der er straffet for at have arbejdet ulovligt, afskåret fra permanent opholdstilladelse i 15 år. Det gælder uanset straffens karakter, og uanset om det ulovlige arbejde er udført under et lovligt eller ulovligt ophold," hedder det.

Robotfirmaer advarer: "Den nuværende udlændingepolitik er en seriøs begrænsning" 

Organisation bakker op om regeringens ønsker til udlændingepolitik 

Regeringen vil gøre det lettere at hente udenlandsk arbejdskraft  

Mere fra ITWatch

Hurtig vending i it-branchen efter coronakrisen

Markedet for it er buldret tilbage efter krisens værste år, viser nye tal. Fremgangen er langt større end ventet, mener IDC Nordic, der står bag tallene. Og tallene bekræftes af IT-Branchen, der aldrig har haft så travlt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs