Apple taber i USA's højesteret - fri bane for forbrugersøgsmål

Et nederlag i USA's højesteretsdomstol, giver nu adgang for forbrugersøgsmål, der hævder at Apple i kraft af sin markedsdominans ulovligt har skubbet priserne op i App Store.
Foto: Aly Song/Ritzau Scanpix
Foto: Aly Song/Ritzau Scanpix
AF RITZAU FINANS

Apple, den amerikanske producent af iPhones, har mandag lidt et nederlag i den amerikanske højesteret, der har slået fast, at amerikanske forbrugere har ret til at blive hørt i den sag, de har lagt mod Apple. Forbrugerne hævder, at Apple ulovligt på baggrund af sin markedsdominans har skubbet priserne i App Store op.

Det skriver Bloomberg News.

Den amerikanske højesterets kendelse, der går æblekoncernen imod med stemmerne fem mod fire, betyder altså, at sagsøgerne kan fortsætte deres sag, hvor de kræver flere hundrede millioner af dollar i erstatning, ligesom det kan øge presset på Apple for at sænke prisen for app-udviklere, der over en kam skal betale 30 pct. på al indtjening i App Store.

Apple havde ellers fremført, at en lov fra 1977 kræver, at kun den direkte køber kan søge erstatning for overpriser, og at sagsøgerne på den baggrund ikke kunne lægge sag an. Højesterets flertal fandt dog, at kunderen i App Store køber direkte fra Apple og altså ikke fra app-udviklerne.

"Der er ingen mellemmand i distributionskæden mellem Apple og forbruger," skriver højesteretsdommer Brett Kavanaugh på vegne af flertallet i kendelsen.

Forbrugernes betalinger går da også i første omgang direkte til Apple, som sidenhen videresender pengene til tredjepart - minus Apples andel på 30 pct. Apple havde argumenteret for, at de 30 pct. reelt betales af app-udviklerne.

Indtægterne fra App Store er en del af de voksende serviceindtægter hos Apple. De steg i selskabets andet kvartal, perioden fra januar til marts 2019, til 11,45 mia. dollar fra 9,85 mia. dollar året før. Netop den del af forretningen ses som fremtidens vækstmotor hos Apple, da salget af iPhones er nedadgående. 1,4 mia. aktive enheder, iPhones og iPads, har nemlig installeret Apples styresystem iOS, og de er alle potentielle kunder i App Store, for Apple Pay og i iTunes.

Mandagens kendelse kan også potentielt ramme andre teknologigiganter, herunder Facebook, Google og Amazon, skriver Bloomberg News, hvis forbrugerne ønsker at føre tilsvarende sager mod dem.

Søgsmålet mod Apple har støtte af 31 amerikanske delstater.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også