Healthtech-firma scorer 10 millioner kr. fra kendte erhvervsfolk

Det mindre end to år gamle selskab Radiobotics, som udvikler algoritmer, der kan spotte sygdomme på røntgenbilleder, har landet 10 mio. kr. fra en række nyrige investorer, som skal bruges til at få godkendt selskabets produkt i Europa og USA.
Radiobotics' fem stiftere har netop landet 10 mio. kr. til at udvide forretningen. Fra venstre mod højre: Pavel Lisouski, Martin Axelsen, Stine Mølgaard Sørensen, Philippe Chanut og adm. direktør Mads Brevadt Jarner. | Foto: Radiobotics
Radiobotics' fem stiftere har netop landet 10 mio. kr. til at udvide forretningen. Fra venstre mod højre: Pavel Lisouski, Martin Axelsen, Stine Mølgaard Sørensen, Philippe Chanut og adm. direktør Mads Brevadt Jarner. | Foto: Radiobotics

Det fremadstormende healthtech-firma Radiobotics fra København, der udvikler algoritmer, der kan analysere røntgenbilleder, får nu ti dugfriske millioner i kassen.

Pengene kommer fra familien Zibrandtsen, der tjente 1,3 mia. kr. på salget af it-selskabet Globalconnect i 2016, Lars Bjerg og Marie-Louise Bjerg, der blev hovedrige på salget af Mountain Top Industries i 2017, samt innovationsmiljøet Preseed Ventures og en række business angels.

For Radiobotics betyder investeringen, at selskabet både kan opruste med nye medarbejdere og gøre sit produkt klar til lancering, fortæller Stine Mølgaard Sørensen, der er en af selskabets fem medstiftere.

"Vi har lige rykket kontor, fordi vi havde ansat nogle flere, og nu spørger vi os selv, om vi virkelig skal rykke kontor igen? Det kan godt være, vi er nødt til det," siger Stine Mølgaard Sørensen til MedWatch.

"Vi har ansat en medarbejder, som skal stå for alt det regulatoriske, som er det vigtigste trin i forhold til at komme på markedet. Nu skal vi have ansat flere udviklere, og vi skal have hele vores nuværende team fra deltid over på fuldtid," siger hun.

De 10 mio. kr. kommer mindre end fire måneder efter, at selskabet også fik del i 10 mio. kr. fra et EU-program.

Selvom Radiobotics endnu ikke er to år gammelt, så regner Stine Mølgaard Sørensen med, at de nye millioner kan være en raketmotor, der gør selskabet klar til lancering allerede næste år.

"Vi regner med, at vi om cirka halvandet år kan have et produkt på markedet, og vi går både efter den europæiske CE-mærkning og godkendelse hos FDA," siger Stine Mølgaard Sørensen.

Spotter unormalheder

Radiobotics udvikler algoritmer, som skal hjælpe radiologer med at spotte sygdomme og skader på røntgenbilleder.

Algoritmerne udmønter sig i et grafisk overlay, som tilføjer informationer til røntgenbilleder om f.eks. knoglers form, vinkler eller andre mønstre, som indikerer, at der er noget galt med knoglen, eller afstanden mellem led, som kan være et tegn på slidgigt, hvis brusken mellem leddene er opslidt.

"Vi prøver at bygge noget, som understøtter læger i at tage hurtigere og bedre beslutninger på baggrund af røntgenbilleder," forklarer Stine Mølgaard Sørensen.

"Vi lægger nogle objektive overlays oven på røntgenbillederne, som eksempelvis meget hurtigt kan få lægerne til at konkludere, at der er smal afstand mellem leddene. Vi kan lave nogle objektive mål, der viser afstanden," siger hun.

Selskabets mission er specielt relevant, fordi der både i Europa og globalt er mangel på radiologer. Derfor er Radiobotics' produkt også målrettet de mest almindelige typer røntgenbilleder, som for radiologer er rugbrødsarbejde, der kræver tid.

"Vi kigger i høj grad på rutinerøntgenbilleder – f.eks. af folk, som har ondt i knæet og ikke ved hvorfor. Det er typisk tegn på slidgigt. De ligger nederst i køen, fordi der er mere akutte patienter, man skal tage sig af først. Men de her rutinerøntgenbilleder skal selvfølgelig undersøges på et tidspunkt," siger Stine Mølgaard Sørensen.

"Det kan tage mange dage at få svar på sådan en undersøgelse – også fordi det er rutinearbejde, som det kan være svært at finde en røntgenlæge, der gider at gøre – og den tid vil vi gerne hjælpe med at nedbringe," siger hun.

Glade investorer

En af dem, der netop har skudt penge i Radiobotics, er Zibrandtsen-familiens investeringsfond Inqvation, som også har ejerandele i medico-startupfirmaerne Cortrium og Suma Care.

Fondens adm. direktør, Claus Zibrandtsen, håber på, at Radiobotics kan afhjælpe noget af det pres, der tynger verdens sundhedssystemer.

"Der kommer mere og mere tryk på sundhedssektoren, på hospitalerne og alle de lægefaglige. Derfor er teknologier og virksomheder, som kan hjælpe sundhedssektoren med at blive bedre og dygtigere, sindssygt interessant. Og der passer Radiobotics lige ind," siger Claus Zibrandtsen

Også Lars Bjerg, der sammen med sin kone Marie-Louise Bjerg har skudt penge i firmaet gennem investeringsselskabet Bjerg ApS, er stærkt tilfreds med sin nyeste investering.

"Jeg tror meget på dem, og derfor har vi valgt at investere i dem," siger Lars Bjerg.

"De har et stærkt team derinde. De er unge, højtuddannede og jeg har fået indtryk af, at de virkelig har styr på det. Derudover er der helt klart et marked for den løsning, de kommer med. Det er jo noget trivielt, kedeligt arbejde, og hvis man kan lave en algoritme, der kan løse det, så giver det rigtig god mening," siger han videre.

Ægteparret Marie-Louise Bjerg og Lars Bjerg, der blev hovedrige på salget af deres virksomhed Mountain Top Industries, har investeret i Radiobotics. | Foto: Ritzau Scanpix/Asger Ladefoged
Ægteparret Marie-Louise Bjerg og Lars Bjerg, der blev hovedrige på salget af deres virksomhed Mountain Top Industries, har investeret i Radiobotics. | Foto: Ritzau Scanpix/Asger Ladefoged

Lars Bjerg har også fået en bestyrelsespost i selskabet. Han fortæller ærligt, at han ikke har ekspertisen til at hjælpe med selve produktet, men mener til gengæld, at han har andet at bidrage med.

"Vi har jo startet Mountain Top fra nul til 200 medarbejdere. Så vi har prøvet hele den proces med at bygge organisationen op og skabe en super veldrevet og velindtjenende virksomhed. Så man kan sige, at vi på produktet ikke rigtig kan bidrage med noget, men at vi på hele organiseringen og struktureringen har noget at tilbyde," siger han.

Det er en fordel for Radiobotics, mener Stine Mølgaard Sørensen.

"Vi er jo på et stadie lige nu, hvor vi har brug for hjælp. Vi har brug for, at der bliver truffet de rigtige beslutninger. Vi har kigget på, hvem der selvfølgelig har nogle midler, der kan investere, men også noget erfaring, som vi mente vi kunne drage nytte af," siger hun.

"F.eks. har Zibrandtsen jo kigget rigtig meget på healthtech i forvejen, mens Bjerg virkelig har vokset en virksomhed rigtig hurtigt. De erfaringer vil vi gerne udnytte," siger Stine Mølgaard Sørensen.

Afprøver på hospitaler

Radiobotics' algoritmer bliver i øjeblikket afprøvet på Bispebjerg Hospital, og selskabet håber på at udvide afprøvningen til andre europæiske hospitaler og en lokation i USA.

Det skal både hjælpe selskabet frem til godkendelse, og så skal det også danne grundlag for, at selskabet i fremtiden kan afprøve nye produkter.

I første omgang udvikler selskabet nemlig sit computerprogram til røntgenbilleder af knæ, men på sigt vil selskabet udvikle programmer til flere kropsdele – eksempelvis skuldre og rygsøjler.

"Vi starter der, hvor der er mest volumen, og hvor færrest gider at kigge på det. Men vores produktpipeline handler om at dække hele kroppen," siger Stine Mølgaard Sørensen.

Ikke alene med idéen

Radiobotics er langt fra det eneste selskab, der afprøver algoritmer, som skal hjælpe radiologer med at analysere scanningsbilleder.

Alene i Danmark arbejder Biomediq, Brainreader, Cerebriu, Cercare Medical og Visiopharm med lignende projekter. Men det er ikke noget, der bekymrer Stine Mølgaard Sørensen.

"Konkurrence er selvfølgelig en udfordring, fordi det er et spørgsmål, hvem der kommer først, og hvem der er bedst. Men fordi området er så nyt, og vi alle skal finde ud af, hvordan vi kan komme på markedet, så synes jeg, at konkurrence lige nu validerer, at vi har gang i noget, der ser rigtigt ud. Derfor er jeg ikke bange for konkurrencen," siger Stine Mølgaard Sørensen.

Hun påpeger samtidig, at de forskellige virksomheder arbejder med forskellige scanningsbilleder.

"Der er både mammografier, CT-scanninger, 3D-scanninger, og vi kigger jo så på røntgenbilleder," siger hun.

"Cerebriu kigger eksempelvis på hjernescanninger. Det er det, vi kalder det "sexede" i radiologernes arbejde, hvor vi kigger på rutinen i det og prøver at løse et problem der," siger Stine Mølgaard Sørensen.

Konkurrencen er heller ikke noget, der går Claus Zibrandtsen på.

"Der er jo altid konkurrenter. Jeg synes, at Radiobotics har en fordel. De er kommet langt i forhold til nogle af de andre og har påvist, at man godt kan gør det her," siger han.

Lars Bjerg er ikke i tvivl om, at der findes et stort potentiale i virksomheden.

"Der bliver jo taget millioner af røntgenbilleder rundt omkring i verden, så alene ud fra den betragtning kan det blive rigtig stort, hvis de lykkes med det, de gerne vil. Det synes jeg jo som investor er utrolig attraktivt," siger han.+

Denne artikel er leveret af ITWatchs søstermedie MedWatch.

Familien Zibrandtsen skyder millioner i netværksfirma

Dansk startup-accelerator henter investering fra it-millionærfamilie 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også