For et år siden kastede direktør og rigmand sig ind i coronadebatten: "Det var massehysteri"

ET ÅR MED CORONA: Det er et år siden, at statsminister Mette Frederiksen lukkede store dele af landet ned. Lige fra begyndelsen har robotdirektør og investor Enrico Krog Iversen kritiseret strategien, der i hans øjne slet ikke står mål med konsekvenserne.
Foto: PR/Fotojournalist Nils Lund Pedersen
Foto: PR/Fotojournalist Nils Lund Pedersen

Hvis Enrico Krog Iversen oplever noget, han selv opfatter som meget dumt, kan han billedlig talt ikke lade være med at række hånden op og blande sig.

Så da statsminister Mette Frederiksen for et år siden, den 11. marts 2020, holdt sit skelsættende pressemøde, hvor hun lukkede landet ned, var det netop det, robotiværksætteren gjorde.

"Det var massehysteri i et eller andet niveau," siger han i dag til ITWatch.

Hvor utrygheden og uvisheden spredte sig hos de fleste, valgte Enrico Krog Iversen allerede ugen efter at kritisere regeringens strategi.

"Det er ikke gennemtænkt, at man lukker alting ned for at beskytte en lille gruppe mennesker. Jeg var nok snarere gået den anden vej og havde sagt: 'Lad os isolere de mennesker, der er i risikozonen, så vi beskytter dem, og så kan vi andre køre videre'," sagde han til ITWatch.

På etårsdagen for coronakrisen i Danmark har ITWatch taget en snak med Enrico Krog Iversen om hans engagement i coronadebatten. Han er bedst kendt fra den odenseanske robotindustri, hvor han tjente store summer på sin ejerandel i Universal Robots, der blev solgt for 2,3 mia. kr. i 2015. I dag står han i spidsen for robotselskabet Onrobot, der senest hentede 185 mio. kr. i en investeringsrunde.

"Jeg synes, det var voldsomt overdrevent. Og det, jeg allerede tænkte dengang, var, at tiltagene overhovedet ikke stod mål med farligheden af sygdommen," forklarer han.

Har ikke været nervøs

Under coronakrisen er Socialdemokratiets popularitet eksploderet. I flere meningsmålinger står partiet til at få mere end 30 pct. af stemmerne – en markant stigning sammenlignet med valgresultatet i 2019, hvor 25,9 pct. af vælgerne stemte på liste A.

På sociale medier er flere fangrupper dukket op, og kritikere har beskyldt regeringen for at udskamme personer, der ikke har indordnet sig under coronarestriktionerne.

Har du ikke været nervøs for at lægge dig ud med folk?

"Nej, det har jeg faktisk ikke. Jeg ser ikke det her som en popularitetskonkurrence. Jeg har sagt de ting, jeg mener, er rigtige, og jeg har prøvet at kommunikere dem på en sober måde. Og det er mindre vigtigt, om det så gør, at der er folk, der kan lide mig eller ikke kan lide mig," siger Enrico Krog Iversen, der tilføjer, at han ikke er aktiv på sociale medier.

"Så de fleste reaktioner har jeg ikke selv set og læst. Jeg har ikke fået mange negative reaktioner, jeg har fået positive reaktioner fra en masse mennesker – specielt mindre erhvervsdrivende, som har været meget enige, men som ikke har villet eller turdet stå frem med de samme synspunkter," siger han.

"Jeg tror, man har set dette som en politisk strategisk mulighed for at kunne positionere Mette (Frederiksen, red.) og regeringen."

Mette Frederiksen kunne ikke vide for et år siden, at hun ville blive meget populær. Så hvilken interesse skulle regeringen have i det?

"Mette (Frederiksen, red.) og hendes rådgivere har nok vurderet, hvor mange man skal gøre bange for at komme til at fremstå stærk. Dybest set er hendes interesse jo, at hvis hun kan fastholde en vælgertilslutning på 30-32-35 pct., så kan hun være ligeglad med resten, for så er hun sikret magten, fordi støttepartierne aldrig vil stille mistillidsvotum til hende. Det er en fantastisk mulighed for hende til at tage magten og redesigne samfundet i en retning, som hun finder mere rigtig."

ITWatch har været i kontakt med Statsministeriet, der ikke har nogen kommentarer.

Heller ikke de borgerlige partier er Enrico Krog Iversen imponeret over.

"Blå blok har været totalt fraværende i denne periode. De har lagt sig fladt ned for Mette (Frederiksen, red.). De har set nogle meningsmålinger og tør ikke sige og mene noget andet. Blå blok er blevet kørt over af denne frygt, der er skabt. Der har ikke været nogen opposition."

I takt med at coronakrisen trak ud, blev Enrico Krog Iversen også mere stålfast i sin kritik. Ugen efter interviewet med ITWatch, hvor billederne af konvojer med ligvogne i form af militærkøretøjer i italienske Bergamo havde printet sig fast i de flestes bevidsthed, skrev han et åbent brev til regeringen med sin kritik.

Han tonede frem i programmet Business Class på TV2 News og advarede i efteråret mod udkastet til en epidemilov, som i hans øjne ikke var forenelig med grundloven.

Senest har han i et nyt åbent brev argumenteret mod at indføre et coronapas med henvisning til datasikkerheden.

Har du fået blod på tanden?

"Jeg ved ikke, om jeg har fået blod på tanden. Mit engagement i forhold til epidemiloven gik rigtig meget på de meget seriøse demokratiforringelser, der ville ske i Danmark som følge af den lov på mange måder. Det var simpelthen forkert."

"Og jeg har dybest set ikke lyst til at leve i et land, der bliver drevet efter de principper, som epidemiloven lagde op til. Derfor gik jeg ind i den debat."

Fornuften vender tilbage

Du var kritisk meget tidligt i forløbet. Du kunne vel ikke vide, hvor alvorlig sygdommen var på det tidspunkt, så var det ikke lidt tidligt at være så kritisk?

"Nej, det synes jeg egentlig ikke, det var. For der var jo ingen dokumentation for, at sygdommen var så farlig, som man prøvede på at gøre den. Der var ingen dokumentation for, at der ville blive denne overbelastning i sygehusvæsenet, som man talte om."

"Og der var heller ingen dokumentation for, at nedlukningen af diverse brancher og aktiviteter ville have en reel indflydelse. Så man tog nogle politiske beslutninger baseret på et ekstremt forsigtighedsprincip. Der havde jeg nok bare søgt lidt mere data, inden jeg tog beslutningen."

Man kunne vel bare se til Norditalien, hvor sygdommen førte til overbelastning af sundhedsvæsenet?

"Den sygdom førte til overbelastning nogle steder i Italien. Men hvis du siger, at det skulle være et problem i Danmark, så laver du også den konklusion, at det danske sundhedsvæsen er skruet sammen på samme måde som det italienske og har samme effektivitet og så videre som det italienske."

"Det tror jeg ikke, men jeg har ikke set nogen dokumentation eller bare nogen sandsynliggørelse for, at det er fair at tage, hvad der skete i Italien og bare kopiere til Danmark."

Enrico Krog Iversen håber nu, at fornuften vender tilbage, som han udtrykker det.

"Jeg håber, at man får landet åbnet igen."

Hvis ikke hører vi nok mere til ham – for han kan ikke lade være.

Direktør kritiserer den danske corona-indsats for at være for vidtgående 

Robotdirektør: "Det er på tide at åbne Danmark op igen" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også