Direktør kritiserer den danske corona-indsats for at være for vidtgående

De sundhedsmæssige gevinster står ikke mål med de økonomiske konsekvenser af den hårdhændede danske corona-strategi, siger direktør i robotselskab. Han oplever endnu ikke omsætningfald, men spår, at det kun er et spørgsmål om tid.
Enrico Krog Iversen mener, at regeringens tiltag er for vidtgående i kampen mod coronasmitten. | Foto: PR/Fotojournalist Nils Lund Pedersen
Enrico Krog Iversen mener, at regeringens tiltag er for vidtgående i kampen mod coronasmitten. | Foto: PR/Fotojournalist Nils Lund Pedersen

Regeringens vidtgående strategi for at stoppe smitten med coronavirus møder nu kritik fra dele af erhvervslivet.

Direktør for det fremadstormende robotselskab Onrobot, Enrico Krog Iversen, mener, at de økonomiske konsekvenser af, at regeringen nærmest har sat hele samfundet i stå, kan blive meget voldsomme.

"Jeg er bekymret over den panik, man får skabt i samfundet på et meget lille grundlag. Og jeg er bekymret over den strategi, vores politikere har valgt at lægge for dagen i denne situation. Den er ikke voldsomt gennemtænkt, og konsekvenserne af en fejlagtig strategi for, hvordan man håndterer det her, kan være omfattende," siger den adm. direktør.

Onsdag i sidste uge erklærede statsminister Mette Frederiksen nærmest undtagelsestilstand, da hun sendte de fleste offentligt ansatte hjem, bad de private arbejdsgivere følge trop og opfordrede forlystelseslivet i form af diskoteker og værtshuse til at holde lukket i minimum flere uger.

Siden blev de danske grænsebomme sænket søndag, og man kan skele til Sydeuropa for at få et varsel om, hvad næste skridt kan være. Udover Italien har Frankrig og Spanien indført udgangsforbud, medmindre man skal købe ind eller har et arbejde, der ikke kan varetages fra hjemmet.

Enrico Krog Iversen understreger, at han er helt enig i målet om at beskytte de kronisk syge og ældre borgere. Men det er vejen derhen, han er uenig i.

"Det er ikke gennemtænkt, at man lukker alting ned for at beskytte en lille gruppe mennesker. Jeg var nok snarere gået den anden vej og havde sagt 'lad os isolere de mennesker, der er i risikozonen, så vi beskytter dem, og så kan vi andre køre videre'. Jeg tror, at både de kortsigtede og langsigtede økonomiske konsekvenser af den strategi, man har valgt, vil vise sig langt at overstige det, man får ud af det."

Som med et plaster

Men man prøver jo på at undgå, at vi ender som Italien?

"Jo, men man sender jo også en masse signaler. Man kan ikke stoppe det. Der er så meget interaktion stadig i samfundet. Virussen er ude, og på en måde så får vi den alle sammen. Det er ligesom med et plaster. Du kan sidde og fedte med det i lang tid og klippe det af med en lille saks, eller du kan bare lukke øjnene, rive til og så er det overstået. Og der har jeg mere været til at rive plasteret af og få det overstået."

Men der er folk, der siger, at det er dét, der virker – at man skal lukke ned?

"Vi har masser af interaktion med folk alligevel. Der er ingen af os, der bare sætter os hjem og spiser pappizzaer fra fryseren i 14 dage. Du har det ude, du har sandsynligvis allerede mange flere mennesker smittet, og det vil køre rundt, så vi kan lige så godt vænne os til, at det her er en del af de sygdomme, der florerer blandt os."

Kan stadig få varer

Enrico Krog Iversen var medejer og adm. direktør i Universal Robots, inden selskabet blev solgt til amerikanske Teradyne for 2,3 mia. kr. i 2015 og efterlod ham med en stor formue.

Siden skød han penge i Onrobot, der på fem år er vokset til 180 ansatte. Undervejs er blandt andre Vækstfonden trådt ind i ejerkredsen.

Det er endnu for tidligt at sige, hvordan coronakrisen vil påvirke Onrobots forretning. Selskabet kan stadig få varer fra sine underleverandører og kan også levere sine robotter til kunderne.

"Vi driver forretning fra dag til dag, time til time for at få alting til at hænge sammen og for at betjene de kunder, der er ude i verden," forklarer Enrico Krog Iversen.

Mandag havde selskabet stadig "ret pæn aktivitet" i Skandinavien, Storbritannien og Asien, mens USA var et stort spørgsmålstegn med de seneste tiltag fra præsident Donald Trump. Sydeuropa, hvor flere lande nærmest er lukket helt ned, er allerede ramt.

Men Enrico Krog Iversen understreger, at forretningen har det ok lige nu, og at man holder budgettet.

"Men det er klart, at en masse af de aktiviter, vi skulle have gennemført ude i verden for at understøtte vores salg senere på året, i princippet ikke er eksisterende."

"Alle messer er aflyst eller udskudt. Stort set alle kundebesøg er udskudt. En masse interne planlægningsting over grænser er udskudt. Så her og nu er vi ikke ramt, men vi får en form for bølge, der rammer os i nakken senere. Og hvordan den bliver, er det for tidligt at sige noget om."

Regeringen og Folketinget har gennemført flere tiltag for at holde hånden under erhvervslivet. Det er eksempelvis muligt at få løntilskud, så man undgår at fyre ansatte. Og så er en række moms- og skattebetalinger blevet skubbet for at sikre likviditet i virksomhederne.

Initiativer, der får opbakning fra Enrico Krog Iversen.

"Vi er ikke i en situation, hvor vi skal ud og afskedige. Men det er klart, at hjælpen i forhold til udskydelse af a-skattebetalinger selvfølgelig også kommer til at hjælpe på vores likviditet i en periode, hvor den ellers vil komme under yderligere pres."

"Så tiltagene er sådan set fornuftige nok, og det er fornuftigt, at man går ud relativt hurtigt og prøver på at spænde sikkerhedsnettet ud under nogle virksomheder, som jo også skal levere arbejdspladser og skatteindbetalinger efterfølgende."

Onrobot har fulgt regeringens opfordring og sendt alle ansatte hjem, der har mulighed for at arbejde hjemmefra.

"Og de medarbejdere, der har en eller anden form for svagt helbred, har vi lavet individuelle aftaler med. Så vi passer på vores folk på samme måde, som alle andre passer på deres mennesker og familier. Vi ønsker heller ikke, at nogen skal komme til skade," understreger Enrico Krog Iversen.

Når det hele er overstået, er han sikker på én ting:

"Det kommer til at ramme os alle sammen økonomisk. Det gør det helt sikkert."

Netsolutions får nu hardware fra Kina – men frygter stop for salget

Brancheorganisationer frygter opbremsning i it-investeringer 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også