ITWatch

Techgiganter har uden din viden hørt dig skændes og have sex

Ansatte i firmaer hyret af Apple og Google har nedskrevet indhold fra danskeres telefoner og smart højtalere, som brugerne næppe var klar over.

Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix

Tirsdag kan Politiken for første gang afdække, at ansatte i firmaer hyret af Apple og Google har nedskrevet indhold fra danskeres telefoner og smart højtalere, som brugerne næppe var klar over.

Tre nuværende og tidligere projektansatte i virksomheder, der evaluerer og behandler data fra techgiganterne Google og Apple, fortæller til Politiken, at de har arbejdet med at gennemlytte og transskribere danske optagelser fra Apples Siri og Googles Assistants brugere. Og de har også lagt øre til optagelser, hvor de vurderer, at det ikke var brugernes hensigt, at der skulle optages.

En af de ansatte arbejdede med danske transskriberinger af Siri i 2016 hos en af Apples samarbejdspartnere, hvor han aflyttede og transskriberede et par hundred lydfiler om dagen.

"Alt blev transskriberet. Når optagelserne kom ind, filtrerede vi ikke nogen fra. Arbejdet var det samme – at skrive ned, hvad der blev sagt. Jeg har overhørt skænderier, samlejer samt almindelige samtaler, der tydeligt ikke henvender sig mod Siri," siger kilden, som optræder anonymt.

En anden kilde, som har arbejdet med danske optagelser fra Siri i 2017, fortæller, at han flere gange hørte optagelser, der kunne lyde som vold og seksuelle aktiviteter.

Det kan være problematisk, siger Jesper Lund, formand for IT-Politisk Forening, der arbejder for at forbedre borgernes rettigheder: "Hvis nogen lytter til optagelserne, uden at folk er klar over det, vil jeg betegne det som misbrug. Det, at der er mennesker, der lytter til det, du har sagt i din stue, er relativt indgribende," siger han til Politiken.

I løbet af de seneste måneder er det kommet frem, at flere techgiganter har projektansatte, der lytter og transskriberer optagelser i mange forskellige europæiske lande. Det drejer sig om virksomhedernes respektive digitale assistenter, som også tæller Amazon Alexa.

Afsløringerne har ført til, at datatilsynsmyndigheder i flere lande har iværksat undersøgelser. Det har fået Apple og Google til at sætte deres praksis med optagelser på pause i hele EU. Amazon er i forhandlinger med de luxembourgske myndigheder om det samme.

Politiken har været i kontakt med det danske datatilsyn, der henviser til, at sagerne i Danmark hører under datatilsynet i det land, hvor virksomhederne har hovedsæde. Google har tysk hovedsæde i Hamburg. Der debatterer man, om det er et brud på de europæiske dataregler.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzau Bureau på vegne af Politiken.)

Politiet efterforsker sikkerhedsbrud i telebranchen

Google har ved en fejl optaget private samtaler

Efter aflytningsfejl på iPhones: Myndighederne kræver svar fra Apple

Relaterede

ITWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Se alle ledige stillinger