ITWatch

Mens branchen kalder på kvalificeret arbejdskraft: Færre optaget på it-uddannelser

Antallet af ansøgere til it-uddannelserne er faldet, og det samme er antallet af optagne. Brancheorganisationer ærgrer sig over udviklingen.

Foto: Martin Lehmann/Politiken/Ritzau Scanpix

Vi hører det igen og igen. It-branchen mangler talenter. Men det bliver tilsyneladende ikke det store boom i talenter, dette års optag af studerende til it-uddannelserne kan bidrage med.

Hvor der sidste år blev optaget 13 pct. flere på de it-specifikke uddannelser, så er der i år blevet optaget 5 pct. færre.

Ser man det i et større perspektiv er antallet af optagne dog steget med 7 pct., hvis man sammenligner med 2019.

Helt konkret er der optaget 6901 i år på it-relaterede uddannelser. Det er 392 færre end i 2020.

Rammer både unge og virksomheder

Interesseorganisationen IT-Branchen ærgrer sig over, at en branche, som tørster efter arbejdskraft, rammes af et dyk i optaget på de relevante uddanelser.

"Det betyder, at der er unge, der går glip af fantastiske jobmuligheder og it-virksomheder, der går glip af talent, der kunne have dækket noget af den uslukkelige tørst efter flere it-specialister," siger Mette Lundberg, der er direktør for politik og kommunikation, i en pressemeddelelse.

"Corona har accelereret den digitale omstilling i hele samfundet, og nu er det ikke længere kun it-branchen men et samlet arbejdsmarked, der har akut behov for it-folk," tilføjer hun.

It-branchen mener således, at det er afgørende at få skabt et større permanent optag på it-uddannelserne og skabe ekstra pladser, i byerne såvel som udenfor.

En generel tendens

I det hele taget er der et fald på fem pct. på alle STEM-uddannelserne (science, technology, engineering og mathematics).

Mette Fjord Sørensen, der er underdirektør i brancheorganisationen Dansk Industri, udtrykker bekymring for tendensen.

"Vi har altså stadig hårdt brug for flere med en STEM-uddannelse. Det er det, erhvervslivet efterspørger, og vi har hårdt brug for kandidater til at udvikle de nye grønne løsninger, som skal hjælpe os i mål med vores klimaambitioner," siger hun i en meddelelse.

"Derfor er det også bekymrende med et fald på 12 pct på de tekniske universitetsuddannelser ifht. 2020. Jeg havde håbet, at vi kunne holde samme høje optag til de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser, som vi så i 2020. Men hånden på hjertet, har jeg ikke forventet det, da 2020 på mange måder var et anderledes år," lyder det videre.

Må afvise ansøgere

Hos IT-Universitetet oplevede man en lidt anden tendens, end det generelle billede for ansøgerne i år. Her ansøgte 6 pct. flere end året forinden.

Alligevel er de nødt til at afvise mange ansøgere.

"IT-Universitetet modtog et rekordstort antal ansøgninger i år, og det er vi selvfølgelig meget glade for. Vi kan se, at interessen for at læse it-fag er der blandt de unge, og i it-sektoren er der en enorm efterspørgsel på vores kandidater. Derfor er det også ærgerligt, at vi i år må afvise så mange ansøgere pga. manglende midler," skriver studiechefen på ITU, Lene Rehder, i en kommentar til ITWatch.

Færre kvinder - men endnu færre mænd

I 2021 udgør kvinder 30 pct. af de optagne på it-uddannelser. Det er en fremgang på 1 procentpoint i forhold til 2020.

Samtidig er antallet af optagne kvinder også 18 pct. højere, end det var i 2019. Men sammenligner man med det seneste år, så falder antallet af kvinder altså med 2 pct.

Men endnu værre er det hos mændene. Her optages 7 pct. færre sammenlignet med 2020. Hvis man sammenligner med 2019 er der dog en stigning på 3 pct.

IT-Branchen: Fald i ansøgere på uddannelser er bekymrende

Brancheorganisationer jubler over rekordoptag på it-uddannelser: "Gør større optag permanent" 

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs