Firma bag lyntests får hård kritik for manglende datasikkerhed: "Amatøragtigt"

Regionerne havde ikke undersøgt firmaers datasikkerhed, før man lod virksomheder løbe med kæmpeordre i udbud. Det skaber undren. Regionerne afskriver sig ansvaret.
Foto: Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Håndteringen af Medicals Nordics datasikkerhed har været "amatøragtig", lyder det fra specialist i databeskyttelsesret Ayo Næsborg-Andersen, skriver Politiken.

Selskabet udfører de såkaldte kviktests, og kritikken kommer efter, at Politiken og BT har afdækket, at ansatte og tidligere ansatte hos Medicals Nordic i ugevis har haft direkte adgang til testedes navne, cpr-numre, telefonnumre og oplysninger om positive coronatests på deres private telefoner. De private oplysninger er løbende delt blandt alle ansatte gennem beskedtjenesten Whatsapp.

Regionerne indgik en hurtig aftale med Medicals Nordic og selskabets samarbejdspartner SOS International uden om normale udbudsregler med henvisning til den ekstraordinære situation og først flere uger efter, at de to selskaber begyndte at kvikteste danskerne blev selskaberne bedt om at lave en såkaldt databehandler aftale, og det møder kritik fra Ayo Næsborg-Andersen.

Fire ud af landets fem regioner har indgået en kontrakt med Medicals Nordic og SOS International om yderligere 100.000 daglige kviktests de kommende tre måneder, men den kontrakt er i en 10 dages standstill-periode og afhænger nu af en redegørelse af forløbet fra Medical Nordic, oplyser vicedirektør i Region Midtjylland, Dorte Christensen til Politiken.

Testpodere havde smittedes oplysninger på private mobiler

Læger: Udbud af diabetesudstyr bør sikre integration til regionale it-systemer 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også