Klumme: Forandring i ekkodalen

Det er de små og mellemstore virksomheder, der står med de største udfordringer, når det kommer til at gribe de digitale muligheder, konkluderer Dansk IT´s formand for erhvervsudvalget i denne klumme.
Jim Nielsen, formand for Erhvervsudvalget, Dansk IT. | Foto: PR/DANSK IT
Jim Nielsen, formand for Erhvervsudvalget, Dansk IT. | Foto: PR/DANSK IT
Af Jim Nielsen, formand for Erhvervsudvalget, DANSK IT

Danmark er et af de mest digitale samfund i EU. Regeringens digitale vækstpanel er netop kommet med deres fire overordnede initiativområder og 33 anbefalinger til indsatser for at Danmark også i fremtiden skal være digitale frontløbere.

Der er absolut ingen grund til at holde skåltaler og lade Dannebrog gå til tops over historiske it-landvindinger, og jeg er dermed helt enige i nogle af de udfordringer, det digitale vækstpanel peger på.

Der er problemer med understøttelse af digitale forretningsmodeller, med investeringsniveauet i digitalisering, ligesom der er væsentlige problemstillinger, som knytter sig til digitaliseringsklar lovgivning. Der peges ligeledes på udfordringer på adgangen til digitale kompetencer, mens man måske har overset anbefalinger inden for digital dannelse (hvilket vil sige at kunne udfolde sig og deltage i alle samfundsmæssige forhold og dermed begå sig socialt og etisk i den digitale virkelighed).

Udfordringerne forstærkes af, at danske virksomheders investeringer i it er faldet løbende siden finanskrisens begyndelse. Særligt er mindre og mellemstore virksomheder digitalt bagefter og det er derfor glædelig at der er fire konkrete SMV anbefalinger.

Det er naturligt at bede regeringen om at gøre noget og der ligger helt sikkert et uudnyttet potentiale for Danmark blandt de mindre og mellemstore virksomheder. Men hvem har nøglen til dette potentiale?

Man kan ikke alene bede regeringen om at gøre noget! Reelt er det kun medarbejderne, som kan forandre virksomheden og øge den digitale tilstedeværelse. Men forudsætningen for øget digitalisering og medarbejder-engagement er imidlertid, at ledelsen tager ansvaret for at sætte en dagsorden for digitalisering og forandring. Og det er mange ledelser hos SMV’erne næppe klædt på til.

Hvis jeg skal generalisere tror jeg, at ledelser i SMV’er er særlig udfordret, fordi ressourcerne er begrænset, chefen selv ofte er medproducerende, ligesom der ikke er en robust it-organisation der kan inspirere, it-forretningsudvikle og gå forrest.

Når det digitale værkspanel råber ud i ekkodalen, at vi må styrke SMV’ernes digitalisering, dør ekkoet hurtigt ud, fordi der mangler digitalt lederskab hos SMV’erne. Vi kommer derfor ikke uden om, at også ledelsen hos SMV’erne må orientere sig mod teknologi, digitalisering og processer, sikre prioritering og vise lederskab. Men vi kommer heller ikke uden om, at regeringen må sætte ord bag handling og komme med endnu flere konkrete initiativer.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også