Klumme: Grib mulighederne, kvinde – du kan sagtens trives i it-branchen

Jeg er ærgerlig over, at fordomme stadig gør sig gældende, når unge kvinder skal vælge en uddannelse og derfor fravælger it-fagene og -branchen, skriver Therese Dahlstrøm von Scholten i sin klumme.
Foto: PR.
Foto: PR.
Af Therese Dahlstrøm von Scholten, nordisk direktør for offentlig sektor og pharma, SAS Institute.

”It-branchen er både vigtig for samfundet og fuld af udviklingsmuligheder – bare ikke for mig.” 

Sådan er unge kvinders holdning ifølge en undersøgelse beskrevet for nylig her i et debatindlæg i ITWatch, som samtidig angiver årsagen til deres ’nej tak’: At branchen i deres optik har en konkurrencepræget, mandsdomineret kultur, som de ikke forestiller sig, at de vil trives i.

Selv om jeg ikke nødvendigvis blev overrasket, så blev jeg ærgerlig over at læse, at de fordomme stadig gør sig gældende, når unge kvinder skal vælge en uddannelsesretning og stadig i for høj grad fravælger it-fagene og -branchen.

Egentlig synes jeg, at det går fremad med synligheden. For der findes jo efterhånden en række markante kvindelige rollemodeller inden for it-verdenen, som eksempelvis chef for IT-branchen Natasha Friis Saxberg, Bianca Bruun, CEO for Google, og Microsofts danske CEO Mette Kaagaard, som i øvrigt kun er den seneste blandt flere på posten. 

De bevidner, at kvinder kan og ønsker at nå helt til toppen i vores branche. Og det er min oplevelse, at disse topledere bidrager til et solidt stykke arbejde for at gøre hele branchen mere attraktiv for mennesker af alle slags. 

Men hvis myterne om branchen er så sejlivede, så må vi alle stemple ind. Annette Otto fra Globalconnect opfordrer i sit indlæg til, at de menneskelige sider af arbejdet i it-branchen bliver fremhævet – inklusive det faktum, at man ikke nødvendigvis behøver have en teknisk profil for at gøre sig gældende.

Så den opfordring tager jeg hermed op: Det er nemlig præcis historien i min egen karriere i branchen, og jeg kan næsten ikke forstå, at flere kvinder ikke tænker, at de da bør være med her. Så her kommer mine egne betragtninger.

I dag er jeg direktør for salg af AI- og avancerede dataløsninger til den offentlige sektor og pharma-virksomheder til kunder i hele Norden. Oprindeligt tog jeg en marketinguddannelse, men fik smag for salg og er konstant blevet opfordret til at søge videre og blevet givet nye udfordringer. Også selv om jeg har været væk ad tre omgange for at blive mor, og selvom jeg prioriterer både familie og fritid ved siden af et, ja – krævende, men også meget givende job.

Når jeg ser på de dele af arbejdsstyrken, hvor kvinderne er flest, så ser jeg rigtig mange knokle rigtig hårdt og at fleksibiliteten i forhold til fx hjemmearbejde ikke altid er så høj, som jeg selv er vant til. For ikke at tale om lønnen! Så det kan da umuligt være for at få en lettere hverdag, at it-branchen fravælges af kvinder.

Vær med til at skabe løsningerne

Samtidig er teknologi ved at skabe grundlæggende forandringer i hele vores samfund, ikke mindst offentlig administration og sundhedsvæsenet. Der er stærkt brug for, at vi sætter teknologi i spil, som kan sikre, at patienter får adgang til bedre behandling og at borgernes penge bliver brugt på bedre velfærd snarere end bureaukrati.

Vi er efterhånden alle it-brugere uanset øvrig jobfunktion; hvorfor dog ikke være med til at skabe de løsninger, som fungerer allerbedst i jobrollerne? Tiltag, som eksempelvis kan nedbringe tidsforbrug med dokumentation og registrering til fordel for mere tid i øjenhøjde med borgere, hvad enten de er plejekrævende ældre, vuggestuebørn, jobsøgende eller hospitalspatienter? 

Eller på at skabe de genveje via AI og andre teknologier, der kan bane vejen for den næste medicinske revolution – jeg behøver vist ikke nævne navnet på den danske virksomhed, der lige nu tager overskrifter og markedsandele på sine produkter, og som har en verdensledende tilgang til brug af teknologi i forskning og produktudvikling.

It-professionelle og fagpersoner i samarbejde arbejder dagligt på løsninger, der har en direkte indvirkning på samfundet og menneskers liv – inklusiv mange kvinders arbejdsliv! Jeg kan ikke forestille mig noget mere spændende end det – og er selv så heldig at være midt i det hver dag.

Bedre end rygtet

Og mændene i branchen? De er også bedre end deres rygte i de nævnte undersøgelser, vil jeg vove at påstå. Selvfølgelig findes der eksempler på problematisk adfærd eller unfair bias, men i de store virksomheder, hvor jeg selv har haft min gang, er der også et stort fokus på at få udryddet ”han-elefant” adfærd og overdrevent maskulin præstationskultur. Den skræmmer nemlig både unge kvinder og mænd væk. 

For de yngre mænd er efter min erfaring heller ikke som generationerne før dem måske var flest – ud over at arbejde med spændende ting, vil de også gerne arbejde i en mangfoldig kultur og forventer at kunne nå hjem til deres familier, venner og fritidsliv. Og de ved allerede, at det kan de i it-branchen. Så kvinde, gør op med dine fordomme og grib mulighederne!

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også