Klumme: Sådan har big tech opnået blød usynlig og kulturel magt i Danmark

Google, Microsoft og Meta fylder godt i Danmark. Som værktøjer i folkeskolerne, den politiske debat og som nyhedsformidler. Hvordan er det sket?
Mie Oehlenschlager og Pernille Tranberg, DataEthics.eu

Det satte vi os for at finde ud af, fik støtte af fem forskellige fonde og har det halve år researchet og skrevet rapporten Big Tech Soft Power i Danmark (dataethics.eu/softpower). Vi har identificeret 6 strømninger, som vi her gengiver i en kort udgave. 

Den første strømning er delvist betinget af, at vi i Danmark har en høj grad af tillid til de offentlige institutioner. Derfor kan det give god mening at få det offentlige Danmark til at købe ind på én som virksomhed. Det kan fungere som en blåstempling og dermed give indtryk af at ‘så er det nok clearet og lovligt, og så kan det fint bruges ude i lokalsamfundet. Eksempelvis hvis et lokalt erhvervscenter promoverer Google Analytics som de har gjort i Næstved, så kan det være fordi Erhvervsstyrelsen har blåstemplet værktøjet. 

Big Tech har samtidig flyttet sit narrativ fra disruption og ’break things’ til ‘infrastruktur’. Microsoft lægger sky til kvante-virksomheder, politikere offentliggør deres nyheder på Facebook og Google er lykkes med at italesætte sig selv som værende lig med digitaliseringen, hvilket blev understreget, da Datatilsynet i 2022 erklærede Google Analytics ulovlig som udgangspunkt, og det lød sådan fra IT-Branchen: Datatilsynet risikerer at slukke for Internettet . Politikere offentliggør deres nyheder på Facebook og børn, forældre og lærere kommunikerer på Aula, som lagrer sine data hos Amazon Web Services. 

I mange år har Big Tech haft succes med at afholde frokoster og mini-events, hvor eksperter og presse indkaldes, og Big Tech-repræsentanter forsøger at skrive indlæg for eller imod ny lovgivning sammen med anerkendte eksperter for enten at vise sig på borgernes side De finder fælles sager med ngo’er eller tænketanke. Og det skaber begejstring, når mange små organisationer, skoler og virksomheder får penge af den store amerikanske tech-virksomhed, som det er tilfældet i Odense med Metas datacenter. 

Økonomisk support

Det handler om økonomisk support, i relationsopbygning, uformel networking og en form for hyggekultur - og det er den tredje strømning. Denne relationsopbygning forsøges også opbygget ved at give forskere såkaldte unrestricted gifts, ikke for at påvirke forskningen, men for vidensdeling og for at blive ’set’ sammen med dem. 

Derfor kan det også være gavnligt for Big Tech at gå ud i offentligheden eller tale med politkere under andre navne eller i forklædning af andre organisationer - som skyggeorganisationer. Det er den fjerde strømning, og et af de store problemer i EU ifølge parlamentariker Christel Schaldemose. Hvis det er en fra Google, der ringer for at få et møde om en sag, vil man måske være ekstra opmærksom på de økonomiske interesser, men hvis det er en organisation, der har et navn, som lyder almennyttigt, så er paraderne ikke oppe. Big Tech opererer også med skyggeorganisationer i Danmark. Vi beskriver én, nemlig ’European Independent Media Publishers,’ som Google står bag. 

En anden årsag til, at der er behov for årvågenhed er, at Big Tech har haft held med at betegne sig selv om etisk ansvarlige. Dét ser vi som en form for ethics washing, og den udgør den femte strømning. Microsoft er blevet brugt som et dataetisk mønstereksempel, bl.a. af Dataetisk Råd og Rådet for Digital Sikkerhed 

Verdensomspændende kapløb

Men med lanceringen af OpenAIs chatbot ChatGPT, som kun kunne lade sig gøre med hjælp fra Microsoft, som har kapaciteten til sådan en satsning, satte tech-giganten gang i et verdensomspændende AI-kapløb, hvorved det ansvarlige ved Microsoft i manges øjne er fordampet . Men Microsofts software sidder rigtig mange steder i den danske offentlige forvaltnings computere, og på cirka halvdelen folkeskolebørnenes computere. 

Det samme gælder Big Techs charmeoffensiv over for det unge segment i samfundet, som er den sidste strømning, vi har identificeret. For et årti siden var det repræsentanter fra den offentlige sektor, herunder KL, og private erhvervsfolk, som drog til Silicon Valley eller deltog i kurser i SingularityU, den danske afdeling af Silicon Valleys Singularity University (i øvrigt eneste udenlandske filial). Udover at fylde i den danske folkeskole, så tager danske PhD-studerende orlov fra studiet i en periode for til en høj løn at arbejde for Big Tech-virksomheder. Unge er sendt til Silicon Valley som en del af Facebooks ’Future Squad’ via Ungdomsbureauet. De helt unge er morgendagens forbrugere og beslutningstagere, og det giver mening set fra en virksomhedsvinkel at få de unge borgere og forbrugere ombord i ens univers. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også