Klumme: Ja tak til en digitaliseringsminister – nej tak til et digitaliseringsministerium

En digitaliseringsminister er en forudsætning for, at Danmark kan fastholde sin digitale førerposition. Danmark har ikke råd til at lade være, skriver Rikke Hougaard Zeberg, branchedirektør i DI Digital i denne klumme.
Foto: DI Digital / PR
Foto: DI Digital / PR
Af Rikke Hougaard Zeberg, branchedirektør i DI Digital

Danmark er et digitalt foregangsland. De danske virksomheder er i fuld gang med en digital transformation og den offentlige sektor er en af de mest digitaliserede i verden.

Det skaber værdi for virksomhederne, og sikrer en effektiv offentlig sektor med god service til borgere og virksomheder. Digitaliseringen af Danmark har været en solskinshistorie sammenlignet med mange andre lande.

Danmark i front

Vi har været helt i front i mange år, der er blevet lyttet til os, og resten af verden har kigget misundeligt på os. Vi har været de bedste til at skabe fælles løsninger og til at tage fremsynede politiske beslutninger.

Jeg behøver bare nævne borger.dk, virk.dk, digital post og NemId/MitId. Det mærkede vi alle under Covid, hvor vi faktisk klarede os bedre end sammenlignelige lande pga. vores digitale løsninger.

Men skyerne venter i horisonten. Man beholder ikke førerpositioner ved status quo eller ved at hvile på laurbærrene. Sidste gang et regeringsgrundlag blev fremlagt stod ordet ”Digitalisering” der ikke én eneste gang.

Lidt besynderligt for os, der har arbejdet med digitalisering i mange år – vi var nemlig vant til at digitaliseringen havde en fremtrædende plads, når visionerne for skabe vækst i dansk erhvervsliv eller sikre en effektiv serviceminded offentlig sektor blev beskrevet.

Digitalisering er IKKE et mål i sig selv. Men det er et nødvendigt værktøj i fremtidens samfund. Vi løser ikke klimaudfordringerne, energikrisen eller den strukturelle mangel på arbejdskraft uden digitale løsninger. Det har resten af verden for længst indset. Derfor er ambitionerne på den digitale dagsorden skruet op i både Kommissionen og de andre lande i EU.

Der bliver skrevet digitaliseringsstrategier, opsat store visionære mål og udnævnt digitaliseringsministre i flere europæiske regeringer, senest i Tyskland, hvor digitalisering faktisk var et stort valgtema. Og samtidig har Kommissionen sat super ambitiøse digitale mål for EU anno 2030. Et af Kommissionens ambitiøse mål er, at der skal være 20 mio. it-specialister tilgængelige i EU i 2030 – lige nu er der lidt under 9 mio.!

At vi kommer til at mangle rigtig mange it-specialister i Danmark, er virksomhederne allerede pinligt bevidste om. 8 ud af 10 virksomheder har problemer med at rekruttere it-specialister, og alle undersøgelser peger i retning af det kun bliver værre i de kommende år.

Vi har brug for en ny regering, som anerkender teknologiens betydning i fremtidens Danmark, og som er villig til at lave de nødvendige investeringer i fremtidens fælles løsninger, ligesom tidligere regeringer så dygtigt har gjort.

Vi har brug for en ny digitaliseringsstrategi for Danmark. Og vi har brug for planer for, hvordan vi i årene der kommer, faktisk har den kompetente arbejdskraft, der skal fastholde Danmark i superligaen på de digitale løsninger. Og ja vi skal også tale etik, cybersikkerhed og hjælp til de digitalt udsatte.

Særligt de digitalt udsatte har der været stort fokus på i den seneste tid, og hvis vi skal fastholde tilliden til de offentlige myndigheder og de mange digitale services, er det tvingende nødvendigt, at brugervenlighed, enkelhed og gennemsigtighed kommer foran alt andet. Men det er ikke den eneste dagsorden, en ny regering må og skal forholde sig til.

Min bøn til en ny regering er at huske digitaliseringen i regeringsgrundlaget, og så alvorligt tænke over, hvordan digitaliseringen for alvor rykker ind på den politiske scene.

Et rigtigt godt sted at starte er at udnævne en digitaliseringsminister – og her er krøllen at sørge for, at en ny minister sidder placeret i et centralt magtfuldt ministerium, så indsatsen bliver koordineret på tværs af den offentlige sektor i et tæt samspil med erhvervslivet.

Det bliver en forudsætning for, at vi kan beholde vores førerposition, og vi fortsat kan bruge digitaliseringen til at skabe værdi for virksomhederne, de offentlige myndigheder og for Danmark. Jeg synes simpelthen ikke, at vi har råd til at lade være.

Dansk Dell-boss: Vi har ikke brug for en it-minister

Klumme: Digital omstilling handler ikke kun om teknik

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også