Klumme: Det fantastiske ved frivillighed er jo netop at det er frivilligt

Medarbejdere hos IBM bliver ikke tvunget til at udføre frivilligt arbejde, fastslår afdelingsdirektør Sanne Urbak Rasmussen som replik til topchef for C2IT Group, Carsten Sixhøi. Det ville stride imod hele grundideen bag frivillighed, men til gengæld I giver IBM mulighed for, at det kan foregå i arbejdstiden.
Foto: IBM/PR
Foto: IBM/PR
Sanne Urbak Rasmussen, afdelingsdirektør for CSR, IBM Danmark

Den 19. juli kommenterede Carsten Sixhøi, CEO for C2IT Group, i ITWatch mit interview til Børsen 17. juli, der efterfølgende blev delvist gengivet i ITWatch. Mine kommentarer handlede om medarbejder-frivillighed, hvilket fik direktøren til at kritisere IBM’s tilgang til samme.

Carsten Sixhøj pointerer i sit indlæg, at C2IT medarbejdere SKAL gå hjem til familien, når de har fri – og underforstået – ikke tvinges til at lave frivilligt arbejde i arbejdstiden – arbejde, som arbejdsgiveren i øvrigt har udpeget for dem, og som denne bruger til at profilere sig på efterfølgende. Jeg vil gerne slå fast, at sådan forholder det heldigvis ikke!

Frivillighed er jo frivilligt, og det er jo i sig selv selvmodsigende, hvis vi som virksomhed kunne bede nogen om at udføre frivilligt arbejde.

Det skal selvfølgelig være helt op til den enkelte medarbejder, om vedkommende har lyst til at udføre frivilligt arbejde, hvad vedkommende i givet fald vælger at bruge tid på, og også om det skal foregå i arbejdstiden.

I IBM giver vi blot mulighed for, at det KAN foregå i arbejdstiden. Mange frivillige opgaver ligger i dagtimerne eksempelvis vågekone, beredskabsopgaver og lektiehjælp – alle opgaver, som IBM-medarbejdere har engageret sig i.

Nu er vi i IBM i den heldige situation, at mange roller og jobs indeholder en stor fleksibilitet, hvad angår arbejdstid. Det betyder også, at de, der gerne vil lave selvvalgt frivilligt arbejde, selv formår på bedste vis at balancere dette.

Udover at støtte op om vores medarbejderes private frivillige arbejde, så går IBM også selv ind og sætter rammerne og faciliterer forløb i vores ’IBM Volunteers’ program.

Det foretrækker mange medarbejdere, for så er det relativt let at ’gå til og fra’. IBM har lanceret frivillige erhvervsmentorprogrammer for flygtninge, aktiviteter på uddannelsesinstitutioner og hos NGO’er – hvor aktiviteterne typisk foregår i dagtimerne.

Hvorfor er det ’good business’

’Good business’ er min populistiske måde at udtrykke de samlede fordele på. Det giver stolthed, glæde og engagement at støtte andre. Det udvider horisonten hos de involverede og udvikler konkrete kompetencer, og så er det gavnligt for vores samfund naturligvis.

Endelig så ved vi også fra feedback fra vores medarbejdere, at det absolut er et plus, at de kan få lov at udføre frivilligt arbejde i arbejdstiden, og på den måde også har mulighed for at engagere sig i at løse aktuelle samfundsproblemer.

Mange flere virksomheder kan og bør gøre det samme – nemlig at understøtte medarbejdernes lyst til at yde en samfundsgavnlig indsats. Vi gør det på forskellig vis. Det er i mine øjne helt ok, for der er både plads til og brug for det hele.

Jeg fortsætter gerne snakken over en kop kaffe!

Klumme: Vores medarbejdere SKAL gå hjem til familien, når de har fri

IBM giver ansatte lov til at lave velgørenhed i arbejdstiden

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også