Klumme: Brug for flere studiepladser til it-studerende

DI begræder at hver femte ansøger på IT Universitetet afvises og opfordrer den ny regering til at se "med friske øjne" på sagen.
Foto: Agnete Schlichtkrull/Dansk Industri/PR
Foto: Agnete Schlichtkrull/Dansk Industri/PR
Af direktør Lars Frelle-Petersen, DI

De sidste år har flere unge søgte ind på en it-uddannelse, f.eks. på IT-Universitetet. Det er skønt, for det har været et brændende ønske i danske virksomheder længe. Desværre er der ikke plads til at optage dem alle. 5.015 unge havde i år søgt en it-uddannelse på landets videregående uddannelser som deres 1. prioritet. Alligevel blev 20 pct. af disse studerende afvist.

Kandidater med kompetencer indenfor it og digitalisering er helt afgørende for Danmark og dansk erhvervsliv. Virksomhederne og det offentlige skal til at skifte til et højere gear for at få fart på digitaliseringen, og derfor får vi brug for flere dygtige kandidater. 

Virksomhederne må i dag jævnligt opgive at besætte stillinger eller sige nej til opgaver, fordi de ikke har nok medarbejdere med de efterspurgte kompetencer. Dermed risikerer vi at gå glip af vækst og gode job.

Lavere optag og begrænsninger

Udover at måtte afvise studerende på de mest populære uddannelser, ser vi it-uddannelser, som har et mindre optag i år end sidste år. Det skyldes især, at der er kommet en begrænsning på, hvor mange internationale studerende, der kan optages på de enkelte studier og at der er indført nye krav om undervisning på dansk. Det betyder, at nogle uddannelser er lukket, som f.eks. It, Communications and New Media og Informatik, mens andre uddannelser, som f.eks. Medialogi i både Aalborg og København har skiftet undervisningssprog til dansk, hvilket har betydet et fald i optaget fra 2018 til 2019 på 29 pct.

Vi har brug for dygtige og innovative unge mennesker, der kan være med til at skabe nye løsninger og produkter, og så skal vi nok få lært dem dansk henad vejen. Optaget i dag definerer arbejdsmarkedet om 5-7 år, og vi har behov for langt mere fart på den digitale udvikling og innovation, hvis Danmark fortsat skal gå forrest med grønne og bæredygtige løsninger på de globale udfordringer.

Det er gået den forkerte vej

Desværre er det gået den forkerte vej med optaget på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser. I år er der kun en lille stigning i optaget på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser og et fald i optaget på ingeniøruddannelserne. Det er en uheldig udvikling, fordi vi f.eks. har brug for flere ingeniører for at kunne realisere regeringens ambitiøse mål for et bedre klima.

Jeg håber derfor, at den nye regering vil se med friske øjne på vores uddannelser, så det i højere grad matcher behovene på arbejdsmarkedet i de kommende år, hvor vi står overfor alvorlige udfordringer, som danske virksomheder meget gerne vil hjælpe med at løse.

Klumme: Store datamængder er en udfordring for banksektoren 

Klumme: "Tillykke med det nye job Dan Jørgensen, du burde starte med at kontakte Ole Sohn" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også