ITWatch

Klumme: "Tillykke med det nye job Dan Jørgensen, du burde starte med at kontakte Ole Sohn"

Teleanalytiker John Strand hilser den nye klima og energiminister velkommen i stolen som telebranchens repræsentant. Han frygter, at telebranchens interesser drukner i klimadagsordenen.

Foto: PR/Andreas Beck / STF

Du har nu fået det formelle og overordnede ansvar for en teleindustri, der referer til fire ministre (EFKM, EM, FMN samt JM) – det er noget sjusk, og det gør ikke dit arbejde nemmere. Vi taler om den industri, der bygger og driver det digitale Danmark, og som leverer fundamentet for langt de fleste processer i dag. Jeg formoder, at du får travlt med den grønne omstilling, og jeg har skrevet dette indlæg, fordi jeg frygter, at tele er noget, der skal klares med venstre hånd, når der er huller i kalenderen.

Historisk set har Danmark gjort det rigtig godt på teleområdet, vi leverede data til en rapport, som har beskrevet den danske telepolitik i historisk perspektiv. Det er en rapport, der i detaljer dokumenterer, hvordan Danmark med udgangspunkt i den telepolitik, Bill Kennard førte under Bill Clinton, fik succes med liberaliseringen.

Lad mig sige det meget enkelt, rapporten dokumenterer i detaljer, hvordan den markedsbaserede og teknologineutrale tilgang til tingene har sikret danskerne adgang til noget af verdens bedste teleinfrastruktur, uden at man har brugt offentlige subsidier.

God til pressemeddelelser

Din forgænger valgte at føre en meget anderledes telepolitik, og ifølge vore analyser, lykkedes det ham på fire år at køre en af verdens mest succesfulde telepolitiker i sænk. I stedet for at lave politik, der var baseret på analyser, valgte han at lave politik, der tog udgangspunkt i, hvad der lød godt i pressen. Din forgænger var rigtig god til at sende pressemeddelelser ud. Når jeg efterfølgende bad om aktindsigt i dokumenter, der kunne dokumentere det, der stod i pressemeddelelserne, svarende hans embedsmand mig oftest: Gennemgang har vist, at ministeriet er i besiddelse af sådanne akter.

Når det kom til at koordinere tingene mellem de mange ministerier, som har ansvaret for teleområdet, fejlede din forgænger også. Jeg har i flere omgange dokumenteret, hvordan en række kommuner i strid med loven har lavet deres egen lokale telepolitik. Din forgænger var total passiv, når det kom til at stoppe de mange kommuners ulovligheder – det skyldes nok, at en del af borgmestrene kom fra hans eget parti. I en kommune som Ringkøbing Skjern har mine afsløringer kostet skatteyderne små 15 millioner kroner, heraf ca. 6 millioner i advokatregninger.

Kæmper mod gennemsigtighed

Du får også ansvaret for et ministerium, der kæmper mod at skabe transparens, om hvorfor de sidste frekvensauktioner blev udsat. Lige nu har jeg en klage liggende hos Ombudsmanden, således at vi kan skabe noget transparens. Vi er mange, der tænker, hvad er det, som de ønsker at skjule. Jeg håber, du lever op til regeringens løfter, om at der skal være mere transparens i den nye administration, for et er sikkert, og det er, at den forrige minister ikke brød sig om transparens.

Fakta er, at du overtager det jeg vil kalde en rodebutik, hvor en vikar fra skats afdeling for refusion af udbytteskat har ansvaret for de bredbåndssubsidier, der har haft en dokumenterbar negativ effekt på markedet. Danmark er gået fra at være et foregangsland på teleområdet til at tilhøre de langsomme lande. Danmark er gået fra at have en position inden for televerden, der svarer til den, vi har inden for vindmøller, til at være et land, hvor vi ikke udvikler noget, men blot konsumerer den innovation, andre skaber.

Danmark var et af de første lande til at lancere 4G, og vi bliver et af de sidste lande i Vesteuropa til at lancere 5G. Den gamle regering havde tilbage i juni 2018 en drøm om, at vi skulle være et foregangsland, når det kommer til 5G. Lad mig sige det meget enkelt, allerede den gang var det ikke svært at dokumentere, at den drøm var dødfødt.

To valg

Du har som ansvarlig minister to valg – det ene er at kopiere din forgængers måde at gøre tingene på, alternativt se at få ryddet op i hans rodebutik og sætte en ny kurs. Valget burde ikke være svært, der er nok en årsag til, at din forgænger efter et klimavalg ikke kører i ministerbil mere.

Jeg er sikker på, at der er mange, der gerne vil tage et møde med dig, og som vil fortælle dig, at hvis du bare hjælper dem lidt her og der, så er det godt for Danmark. Jeg vil anbefale, at du glemmer de møder, og tager et møde med Ole Sohn. Han gjorde det faktisk rigtig godt på mange områder, han var en mand der, i modsætning til din forgænger, forstod, hvordan man skaber resultater til glæde for borgere, erhvervslivet og samfundet.

Jeg har kun et mål, og det er at sikre, at telepolitik bliver lavet på et oplyst grundlag. Jeg sender dig gerne min liste over områder, hvor, jeg mener, at tingene sejler.

Klumme: Virksomheder implementerer ofte kunstig intelligens forkert

Klumme: "Vi er nødt til at differentiere os fra de store it-virksomheder på væsentlige områder for at have en chance"

Relaterede

ITWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Se alle ledige stillinger