Klumme: Danmark bliver fattigere uden udenlandsk arbejdskraft

Kulturel diversitet gør virksomheder stærkere og mere konkurrencedygtige, mener Anette Vainer, der er landechef i Citrix Danmark. I denne klumme tager hun bladet for mundet i debatten om udenlandsk arbejdskraft.
Foto: PR
Foto: PR
Af Anette Vainer, landechef i Citrix Danmark

Erhvervsstyrelsen har i en nylig rapport anslået, at danske virksomheder i 2030 vil mangle over 19.000 kvalificerede it-specialister. Et voldsomt højt tal og dermed et fremtidsscenario som virker temmelig uoverskueligt.

Af samme årsag så it-branchen mod slutningen af 2018 med stor interesse på regeringens udspil om at gøre det lettere for danske virksomheder at hente udenlandsk arbejdskraft.

Imidlertid faldt initiativet til jorden, idet modstanden i folketingssalen var for stor.

Det har naget mig lige siden, og jeg tager nu bladet for munden, for beslutningen er ikke kun ærgerlig, men også uhensigtsmæssig set ud fra et samfundsøkonomisk synspunkt. For hvad gør vi nu for at undgå en situation, som vil sende en række danske virksomheder ud i en ren overlevelseskamp?

Kulturel diversitet gør virksomheder stærkere

Jeg har i to årtier arbejdet med et væld af forskellige nationaliteter i internationale virksomheder i Danmark. I dag er jeg ansat i softwarevirksomheden Citrix, som på verdensplan har over 8.000 ansatte og dermed er et sammensurium af forskellige nationaliteter, kulturer og måder at anskue verden på.

Jeg har derfor en stærk og meget direkte oplevelse af, hvordan kulturel diversitet gør virksomheder stærkere og mere konkurrencedygtige. For jeg har selv oplevet det fra nærmeste hold.

Citrix-løsninger anvendes af flere end 400.000 organisationer og størstedelen af alle danske C20-selskaber. Det betyder selvsagt, at Citrix agerer globalt, men nok så vigtigt også, at den understøtter andre virksomheder i at gøre det samme.

Vil man som virksomhed præstere succesfuldt i en stærkt globaliseret verden, er man alt andet lige nødt til at forstå forskellige kulturer på tværs af landegrænser. Og her kommer den udenlandske arbejdskraft ganske naturligt ind i billedet.

I Danmark er det særligt for startups og for små og mellemstore virksomheder relevant at hente udenlandske it-specialister, fordi de simpelthen ikke findes i stort nok antal herhjemme. Faktisk er de tæt på ikke-eksisterende.

Dermed er der ingen grund til at være bange for, at udenlandske medarbejdere stjæler danske arbejdspladser, for alternativet er snarere, at virksomhederne ansætter it-specialister med base i udlandet.

Ydermere opererer mange startup-virksomheder med et globalt mindset, og når man tænker globalt, er der ingen værdi i, at alle ressourcer er danske. Tværtimod er min erfaring, at man har meget svært ved effektivt at ramme sin målgruppe, hvis alle har samme baggrund og derfor tænker ens.

Behov for at lempe reglerne

Konklusionen herfra er, at virksomheder med mange forskellige nationaliteter på lønningslisten står markant bedre rustet til at imødekomme ønsker og krav fra udenlandske virksomheder, end hvis medarbejderstaben er rent danske.

Det er umuligt at gennemskue nye markeder ud fra et rent dansk perspektiv, og derudover tilfører udenlandske medarbejdere en masse dynamik, fleksibilitet og nye kompetencer til virksomheden.

Min erfaring er desuden, at samarbejde på tværs af kulturer gør medarbejderne markant mere rummelige som mennesker.

Også ud fra en samfundsøkonomisk betragtning er udenlandsk arbejdskraft værdifuldt for Danmark. Således konkluderer en ny analyse fra den uafhængige tænketank Kraka, at udenlandsk arbejdskraft bidrager til både velstand og til at stabilisere konjunkturudsving.

Tænketanken anbefaler derfor danske politikere at gøre det så let som muligt at tiltrække udenlandsk arbejdskraft til Danmark. Det gælder vel at mærke både arbejdskraft fra EU og resten af verden – og både ufaglærte, faglærte og personer med videregående uddannelser.

Vi har som samfund brug for at lempe reglerne, så udenlandsk arbejdskraft nemmere kan importeres til Danmark. Sker det ikke, vil danske virksomheder ganske enkelt ikke være i stand til at holde sig konkurrencedygtige med resten af verdens virksomheder, der især i Asien løber rigtig stærkt.

Samtidig risikerer vi at spænde ben for nye og innovative danske virksomheder med it som en væsentlig del af deres set-up. Dem bør vi i stedet støtte op om ved at mindske barriererne for udfoldelsen af deres forretningsideer.

Klumme: Send robotkollegaen på efteruddannelse og spar penge

Klumme: Kan teknologi gøre det for nemt for os? 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også