Tech-udsalg presser aktier ned - Apple trykket af Buffett

Renteskræmte investorerne hælder teknologiaktierne ud af deres porteføljer, og amerikanske aktier falder onsdag. Udviklingen får et ekstra tvist på gashåndtaget af nyheden om, at Warren Buffett har reduceret i sine Apple-investeringer.
"Den reflationære handel har været god ved aktiemarkederne, da det er drevet af en optimisme omkring en genrejsning, men det vil kun fortsætte frem til et vist punkt... hvis renterne begynder at rejse sig med en hast, som vurderes at være for hurtig, så kan stemningen i aktiemarkederne hurtigt forandre sig," siger Craig Erlam, senioranalytiker hos Oanda, til Reuters. | Foto: MIKE SEGAR/REUTERS / X90033
"Den reflationære handel har været god ved aktiemarkederne, da det er drevet af en optimisme omkring en genrejsning, men det vil kun fortsætte frem til et vist punkt... hvis renterne begynder at rejse sig med en hast, som vurderes at være for hurtig, så kan stemningen i aktiemarkederne hurtigt forandre sig," siger Craig Erlam, senioranalytiker hos Oanda, til Reuters. | Foto: MIKE SEGAR/REUTERS / X90033
af ritzau finans

De amerikanske aktier falder onsdag, da renteskræmte investorerne især hælder teknologiaktierne ud af deres porteføljer.

Udviklingen får samtidig et ekstra tvist på gashåndtaget af nyheden om, at Warren Buffett har reduceret i sine Apple-investeringer, hvorfor æbleaktien trækker tungt ned.

Det brede aktiemarked, målt på S&P 500-indekset, falder kl. 12.30, lokal tid i New York, med 0,4 pct., mens det teknologitunge Nasdaq mister hele 1,1 pct. Dow Jones klarer sig igennem med mere skind på næsen med et marginalt minus.

Renteskræmte investorer

Renteangst er handelsdagens store tema, da inflationsforventningerne i USA ligger nu på deres højeste i ti år, når man ser på renten på inflationsjusterede obligationer.

Det skyldes frygt for overophedning, fordi den amerikanske centralbank med sin pengepolitik, en rente nær nul og månedlige kvantitative lempelser på 120 mia. dollar, fortsat pumper penge ind i økonomien, mens politikerne i Washington planlægger en femte stimuluspakke på 1900 mia. dollar.

De samme forhold, der den senere tid ellers har løftet især de procykliske aktier.

"Den reflationære handel har været god ved aktiemarkederne, da det er drevet af en optimisme omkring en genrejsning, men det vil kun fortsætte frem til et vist punkt... hvis renterne begynder at rejse sig med en hast, som vurderes at være for hurtig, så kan stemningen i aktiemarkederne hurtigt forandre sig," siger Craig Erlam, senioranalytiker hos Oanda, til Reuters.

Frygten er, at stigende renter vil gøre det dyrere for selskaberne at finansiere gælden, hvilket vil ramme indtjeningerne, ligesom antallet af konkurser kan stige kraftigt. Fortsat stigende renter vil også medføre tab for obligationsinvestorerne, og det kan øge et udsalg der og skabe uro.

Den tiårige rente sætter sig onsdag med 4 basispoint til 1,27 pct., men det kommer i kølvandet af en stigning tirsdag på 11 point til 1,32 pct. - det højeste niveau i mere end et år. Ved årsskiftet var renten i 0,90 pct.

Udsalg i it

Usikkerheden onsdag rammer hårdest i teknologiaktierne, fordi det er iblandt dem, at det seneste års kursraketter især findes. Desuden er der pres på Apple, da det tirsdag aften kom frem, at investormilliardæren Warren Buffetts investeringsselskab, Berkshire Hathaway, har reduceret i sin beholdning af æbleaktier. De udgør dog stadig 44 pct. af Buffetts kendte portefølje med 120 mia. dollar.

Det forhindrer imidlertid ikke Apple i at falde med 2,4 pct. og dermed også bidrage mest af alle til faldet i S&P 500, ligesom it-aktierne med et minus på 1,5 pct. også er den sektor, der har det værst. Industri ligger næstnederst, men kan nøjes med et fald på 0,6 pct., mens energi derimod stiger 0,3 pct.

I it falder Microsoft dog også med 0,5 pct., og chipkæmpen Nvidia trækker ned med et fald på 2,6 pct.

I cyklisk forbrug trækker Amazon den anden vej med et plus på 1,3 pct. Overraskende stærke tal for det amerikanske detailsalg, der i januar steg hele 5,3 pct. - støttet af stimuluschecks på 600 dollar til de fleste voksne amerikanere - vidner ganske givet også om øget onlinesalg.

I den anden vægtskål i samme sektor, cyklisk forbrug, der vinder 0,2 pct., falder Tesla med 2,2 pct.

Løftet af buffet

Derimod stiger USA's største mobilselskab Verizon med 4,6 pct., da Warren Buffett har tilføjet koncernen til sin portefølje. Merck oplevede det samme, og derfor går aktien her op med 2,0 pct.

Forsikringsselskabet Marsh & McLennan går også frem med 3,0 pct., da Berkshire Hathaway har føjet aktien til porteføljen, mens PNC Financials mister 1,7 pct., da den er blevet solgt ud.

Mens bankerne som helhed svinger omkring nullet, så stiger Wells Fargo med 4,3 pct. Det skyldes, at finanskoncernen ifølge forlydender vil få Federal Reserves godkendelse af en plan for bedre risikostyring og governance. Det kan betyde, at centralbankens loft på Wells Fargos udlånsvækst vil blive fjernet. Begrænsningen blev indført for tre år siden, da en skandale om millioner af falske kundekonti i banken kom frem i lyset.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også