Socialdemokratiet vil gå solo: Højere skat på Google og Facebook

Hvis EU ikke kan enes, vil en S-ledet regering være klar til at beskatte internetmastodonter hårdere alene.
Mette Frederiksen, formand (S). | Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen
Mette Frederiksen, formand (S). | Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen
Ritzau

Hvis EU-landene ikke kan blive enige om en hårdere beskatning af tech-selskaber som Google og Facebook, så bør Danmark gå enegang sammen med ligesindede lande.

Det mener S-formand Mette Frederiksen, der dermed skærper tonen over for de amerikanske tech-mastodonter.

"Tech-giganterne, der har en enorm omsætning, skal selvfølgelig bidrage mere," sagde Mette Frederiksen, da hun mandag deltog i en konference hos Tænketanken Europa.

Villig til at gå enegang

Frederiksen beskylder den danske regering for at være fodslæbende, fordi den har modarbejdet et forslag om digital skat fra EU-Kommissionen, som blev præsenteret sidste år.

"Hvis ikke vi kan blive enige om det her på europæisk plan, så er jeg villig til, at vi går enegang. For eksempel sammen med nogle af de ligesindede lande, der tænker det samme."

Men argumentet mod det er, at det især er amerikanske virksomheder, der bliver ramt. Derfor kan det ses som en handelskrig. Er der ikke en risiko for, at danske virksomheder vil blive straffet?

"Jo, men hvis man lægger det argument til grund, kan vi aldrig gøre noget. Sagen er den, at tech-giganterne er nye spillere. Og de er i øvrigt virkelig dominerende. Derfor er vi nødt til at få dem underlagt de samme regler, som gælder andre virksomheder."

"For mig er det ikke en handelskrig. For mig er det at være sikker på, at alle bidrager efter evne."

Regering frygter konsekvensen

Virksomheder som Google og Facebook beskattes i dag af deres overskud der, hvor selskaberne hører hjemme - og ikke hvor de driver forretning.

Frankrig er gået i brechen for at indføre en digital skat, der i stedet tager udgangspunkt i, hvor virksomhedernes omsætning stammer fra.

Det har den danske regering imidlertid afvist af frygt for, at andre lande - herunder USA - kunne finde på at gengælde skatten med en tilsvarende regel for fysiske produkter.

Det kunne betyde, at en stor del af den nuværende skattebetaling fra eksempelvis Lego og Novo Nordisk ville ryge i andre landes statskasser.

Google: Vi betaler den skat vi skal 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også