Hver anden virksomhed kan ikke finde kvalificerede it-folk

Sidste år oplevede hver anden danske virksomhed problemer med at rekruttere it-ansatte. Systematic i Aarhus mangler lige nu 40 it-specialister og er begyndt at hente dem i Italien.
Systematic har ansat italienske it-specialister i hovedkvarteret i Aarhus for at besætte ledige stillinger. | Foto: PR/Systematic
Systematic har ansat italienske it-specialister i hovedkvarteret i Aarhus for at besætte ledige stillinger. | Foto: PR/Systematic
Kilde: Ugebrevet A4

Det er sværere end nogensinde før for danske virksomheder at skaffe dataloger, programmører og andre it-specialister. Hver anden danske virksomhed oplevede i 2016 problemer med at rekruttere it-specialister, mens det i 2012 blot var hver tredje.

Det viser en analyse, som Danske Regioner har lavet på baggrund af tal fra Eurostat, skriver Ugebrevet A4.

Det kommer til at gå ud over væksten i it-branchen, vurderer Adam Lebech, der er branchedirektør i DI Digital.

"Det er et kæmpe problem i dag. Det bremser væksten i mange virksomheder, at de ikke kan finde arbejdskraften, og det kommer til at blive værre. Det er også derfor, vi siger, at der er brug for, at der bliver oprettet flere uddannelsespladser, at det bliver nemmere at rekruttere fra udlandet og det også bliver muligt at efteruddanne endnu mere," siger Adam Lebech til Ugebrevet A4.

Han henviser til en analyse fra Erhvervsstyrelsen, der viser, at der vil mangle 19.000 it-specialister i 2030, hvis ikke der bliver taget affære.

Danske Regioner, der barsler med et vækstudspil med 10 punkter, der skal få flere it-specialister ind i de danske virksomheder. Udspillet kommer efter sommerferien, men allerede nu løfter regionen sløret for tre af dem.

"Danmark skal have en teknologipagt efter hollandsk forbillede, hvor en bred kreds af aktører går sammen om at få uddannet flere it-eksperter. Udenlandske it-specialister skal tiltrækkes til Danmark og fastholdes her. På lang sigt skal flere unge gøres interesserede i at arbejde med it."

Alvorligt problem

Problemet er alvorligt, påpeger Stephanie Lohse (V), der er næstformand i Danske Regioner.

"Hvis man som virksomhed har svært ved at skaffe den nødvendige arbejdskraft og de specialister, man har brug for, så kan man jo i yderste instans blive nødt til at sige nej til ordrer og bremse de ting, man ellers har gang i," siger hun til Ugebrevet A4.

Helt grelt står det eksempelvis i Aarhus-virksomheden Systematic. Her mangler den administrerende direktør Michael Holm over 40 højtuddannede it-specialister i den danske afdeling.

"Vi prioriterer selvfølgelig, de kunder vi har, alt det vi kan, og det er vi ikke så bekymrede over. Men det er den ekspansion, der kunne komme, og de muligheder vi kunne have på nye områder, der er svær, for vi kan simpelthen ikke skaffe medarbejdere til det," siger han til Ugebrevet A4.

Virksomheden er begyndt at tage på charmeoffensiv til italienske universiteter, fordi ungdomsarbejdsløsheden i landet er høj, startlønnen er lav og de nyuddannede er dygtige. Så i de her dage tager Michael Holm og Systematic imod de første seks italienske kollegaer.

1 pct. arbejdsløshed blandt dataloger

Ifølge Dansk Magisterforenings A-kasse er der 1 pct., der står uden arbejde blandt de knap 1.000 medlemmer, som er uddannet dataloger. Hos Ingeniørforeningen IDA melder man om en arbejdsløshed på 1,3 pct. for it-ingeniører, mens Prosa, der organiserer en bred vifte af it-professionelle med forskelligt uddannelsesniveau, havde arbejdsløshedsprocent i januar måned på 4,3 pct.

Formand Niels Bertelsen mener, at virksomhederne skal være bedre til at efteruddanne personale og sætte ord på, hvilke kompetencer de mangler, for så vil det være muligt at matche flere virksomheder med ledige, også blandt de allerhøjest uddannede.

"Vi ved jo, hvad vores medlemmer kan, og vi håber da også, at virksomhederne ved, hvad de har brug for. Så hvis man kan få matchet de to ting, så er man langt bedre stillet, end man er i dag," siger han til Ugebrevet A4.

(Dette er en citathistorie fra Ugebrevet A4 distribueret af Ritzau)

Mangel på it-folk koster virksomheder ordrer 

Fynsk it-selskab henter udenlandsk arbejdskraft i Brasilien 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også