Dansk markedsleder i datadrevet video-teknologi: Det kræver ansvarlighed og menneskerettigheder

Milestone Systems skal både håndtere væksten og de mange interessenters reaktioner i arbejdet med video og AI og er derfor involveret i arbejdet med EU’s AI Act.
Thomas Jensen er Milstone Systems administrerende direktør. Han kigger ind i et 2024, hvor analyse, data og kunstig intelligens sætter hans retning for udvikling mod at blive global markedsleder i datadrevet videoteknologi. | Foto: Stine Bidstrup/Ritzau Scanpix
Thomas Jensen er Milstone Systems administrerende direktør. Han kigger ind i et 2024, hvor analyse, data og kunstig intelligens sætter hans retning for udvikling mod at blive global markedsleder i datadrevet videoteknologi. | Foto: Stine Bidstrup/Ritzau Scanpix

Det er 25 år siden Milestone Systems blev stiftet på visionen om at komprimere video, på samme måde som stifterne John Blem og Henrik Friborg Jacobsen komprimerede finansielle data. Videoløsninger er stadig kerneproduktet, og markedet for overvågning med video er ved at blive indhentet af markedet for video som hjælpemidler.

Thomas Jensen er Milstone Systems administrerende direktør. Han kigger ind i et 2024, hvor analyse, data og kunstig intelligens sætter hans retning for udvikling mod at blive global markedsleder i datadrevet videoteknologi.

Det er Milestone Systems allerede i flere lande både i Europa, Mellemøsten og Asien. Men foreløbig ikke i Nordamerika.

Han overtog jobbet i 2020. Siden har selskabet fortsat leveret en stadig større omsætning, der i 2022 lå tæt på 1,5 milliarder kroner, en bundlinje der lå på 9,2 millioner kroner og investeringer i udviklingsprojekter på 100 millioner kroner. Milestone Systems blev købt af Japanske Canon i 2014, så udviklingen af videosoftware er solidt funderet.

”Det er et marked i rivende udvikling. Af positive årsager, for der er brug for sikkerhed og tryghed i vores samfund og det er der vi kommer fra. Men vi flytter os lige nu mod også at anvende vores videoteknologi til at øge velfærd og produktivitet,” siger Thomas Jensen.

Flytter fokus fra overvågning

Han tager afsæt i Milestones Udviklingsarbejde med at bruge videoteknologien på områder som smarte byer med fokus på bæredygtighed og bedre infrastruktur, uddannelse med fokus på positiv adfærd i klasseværelset eller sundhed med fokus på videokirurgi. Samtidig beskriver han en udvikling, hvor video ikke længere overvåger men skaber data, der kan analyseres og skabe en reaktion ved hjælp kunstig intelligens uden at andre end maskiner bruger video data.

”Den løsning, som vi kalder Hospital Assist, er et program på toppen af videosoftware, der overvåger en patient på et hospital. Løsningen kan analysere, hvis en farlig situation opstår, som en patient der falder og alarmere personalet. Der ingen der sidder og ser video. Det er data, der analyseres og som sætter en reaktion i gang; det er kunstig intelligens,” fortæller Thomas Jensen.

Det er her han ser et markant skifte fra overvågning til hjælpemiddel, når det handler om videoteknologi. Men udgangspunktet er, som altid, at videoovervågning først og fremmest er efterforskning eller forensic. Det er analyse af data, som har mange anvendelsesmuligheder uden nogen kan se, hvem eller hvad der optaget for lave analysen.

Ansvaret starter med menneskerettigheder

”Når alt det er sagt, så ved vi godt, at vi har et stort ansvar sammen med vores partnere, der designer og implementerer løsningerne sammen med deres kunder, som jo er brugerne af teknologien, og dem der bliver udfordret, når der diskuteres etik i videoovervågning og kunstig intelligens,” siger Thomas Jensen.

”Vi er startet med at have menneskerettigheds klausuler i vores partneraftaler. Vi skal hele vejen være med til at sikre at kunderne, som ofte er myndigheder, at de godt kan bruge video som en hurtig løsning på trælse opgaver, men at dermed øger risikoen for at miste tilliden hos borgerne.”

Det gør heller ikke situationen mindre delikat, at data i form af video skal analyseres og bruges i machine learning og AI-løsninger. Thomas Jensen understreger, at han og Milestone Systems gerne vil i dialog med alle også kritikerne om emnet.

”Hurtig profit gennem hastig udvikling af volumen er ikke vores vej. Det der ofte sker er, at der kommer forbud og fastlåste situationer,” siger han.

Dialog med interessenter

I stedet har Milestone Systems engageret Rasmussen Global, der med tidligere NATO-generalsekretær og Danmarks statsminister, Anders Fogh Rasmussen, i spidsen leverer public relations fra den allerøverste hylde. Som den paneldebat i oktober, hvor Thomas Jensen selv deltog sammen med Anders Fogh Rasmussen og den ledende digitalpolitikanalytiker hos tænketanken Policy Centre Europe, Andrea G. Rodríguez og direktør for infrastruktur, privatliv og sikkerhedspolitik hos erhvervsorganisationen DigitalEurope, Alberto di Felice.

”Vi vil meget gerne gøre noget for at påvirke de politiske diskussioner. AI Act er godt på vej. Vi har givet input til de tre parter i de såkaldte triloger, hvor Rådet, Kommissionen og Parlamentet drøfter politik,” fortæller han.

Lige nu ser Thomas Jensen to afgørende knaster i det politiske arbejde med AI Acten:

Ansigtsgenkendelse i det offentlig rum. Hvor Thomas Jensen helst så en løsning, hvor teknologien ikke bliver forbudt, men bliver reguleret, så man kun kan bruge data til at sammenligne med myndighedernes lister over efterlyste – både kriminelle og forsvundne (sidstnævnte hvor pårørende har givet samtykke).

Udvikling af AI-modeller. Hvor Thomas Jensen foretrækker en balance mellem at få myndighedsgodkendt alle AI-modeller og ren selvdeklarering fra udviklerne.

Begge dele kræver yderligere samarbejde på tværs af lande, myndigheder og virksomheder. 

”Men det er jo ikke meget anderledes end meget andet lovgivning. Vi kan kun regulere det vi forstår nu. Derfor er det bedere at regulere brugen af teknologi i stedet for at regulere selve teknologien, fordi vi på den måde også tager højde for morgendagens teknologi, ” siger han.

Bæredygtighed og ansvar

Det samme glæder hele bæredygtighedsdiskussionen. For videodata fylder stadig mere i produktion, behandling og opbevaringen af vores data og dermed øget ressourceanvendelse.

”Vores oprindelse er jo videokomprimering, der gør produktion, anvendelse og opbevaring mindre datakrævende. Vi arbejde hele tiden med, at minimere videoproduktionens energiforbrug, ” siger Thomas Jensen.

”Ansvarligheden skal være licens-to-operate. For der er en grund til at vi oplever fænomener som ”techlash” og mennesker, der ikke mener at teknologi og digitalisering gør noget godt,” siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også