Klumme: Videoteknologi er meget mere end overvågning

Videoteknologi vil ændre den måde, vi lever på og arbejder på, skriver Thomas Jensen, adm. direktør i Milestone Systems, blandt andet i denne klumme. 
Foto: Stine Bidstrup
Foto: Stine Bidstrup
Af Thomas Jensen, adm. direktør i Milestone Systems

Videoteknologi har stort set altid været forbundet med sikkerhed og overvågning. Men vidste du, at teknologien allerede i dag kan afhjælpe en lang række andre behov? 

Faktisk vil teknologien de kommende år i høj grad forbedre den måde, vi lever på og arbejder på. Allerede i løbet af dette årti vil vi nyde godt af store fremskridt inden for videoteknologi, som vil forbedre vores sundhedssystem og uddannelsessektor, samt hvordan vi håndterer trafikken i vores byer.

Smart Cities: En grøn udvikling og bedre infrastruktur

I dag bor 56% af verdens befolkning i byer. I 2050 vil næsten syv ud af 10 mennesker i verden bo i byområder, hvilket vil betyde mere myldretid og dermed mere rejsetid i mange byer. Mange ”smart cities” bruger allerede i dag videokameraer til trafikovervågning, men i fremtiden vil avanceret videoteknologi være mere end blot overvågning – det vil i højere grad styre og forbedre trafikflowet. Det vil bidrage med en række samfundsmæssige fordele lige fra mindre luftforurening til øget produktivitet og ikke mindst bedre ”work/life” balance, da man vil tilbringe mindre tid i fx bilen til og fra arbejde.

Interessant er det også, at i stedet for at blot at tilføje flere vejbaner, udforsker mange storbyer i de kommende år et koncept om en gangbar by: Hvor designet af byen forbinder folks hjem, arbejdspladser, skoler, lægeklinikker og detailbutikker med let tilgængelige stier til fodgængere og cyklister. Denne grønne løsning forbedrer ikke kun luftkvaliteten og folks sundhed, men kan også reducere trafikpropper, udledning af drivhusgasser og støjforurening.

Det kræver dog grundige analyser og planlægning at bygge fremtidens gangbare byer, så her spiller videoteknologi en vigtig rolle. Ved at udnytte videooptagelser rundt omkring i byerne vil byplanlæggere være i stand til at kortlægge fx parkeringsområder, der kan flyttes under jorden for at skabe mere plads, samt identificere trafikmønstre for både biler, det offentlige og fodgængere, hvilket vil hjælpe dem med at designe gangbarheden i byerne.

Sundhed: Videokirurgi forbedrer resultater og mindsker risici

Hospitaler bruger i dag videoteknologi til at beskytte mennesker og bygninger, men fremtidens hospitaler vil også anvende video til at assistere med fjernkirurgi. Ved hjælp af robotkirurgisk teknologi og avancerede kommunikationssystemer vil kirurger og patienter blive forbundet på tværs af hele landet med bedre kirurgiske resultater til følge. Kort sagt vil kirurger blive parret med patienter baseret på patienternes konkrete behov, og kirurgerne vil kunne operere fra hvor som helst.

Efter operationen vil kirurgen kunne følge op ved hjælp af en app, som gør det muligt at tale med patienten på opvågningsstuen og kontrollere hendes/hans tilstand. I sidste ende kan præcise robotoperationer udført af specialiserede kirurger resultere i en reduceret indlæggelsestid og reduceret risiko for genindlæggelse. Videoteknologi vil forbedre resultatet af større medicinske operationer markant ved at parre den mest kvalificerede læge med den patient, der har det største behov.

Derudover vil kameraer i operationsrummet optage operationer og indsamle data under operationen – alt sammen naturligvis under anonymitet – så hospitalet kan bruge optagelserne af operationen til at uddanne nye kirurger og personalet på operationsstuen.

Uddannelse: Understøttelse af positiv adfærd i klasseværelset

Videoteknologi har også potentialet til at hjælpe med at fremme positiv adfærd og opnå akademiske resultater indenfor uddannelsessystemet.

Understøttelse af positiv adfærd er en proaktiv tilgang, som skoler kan bruge til at forbedre sikkerheden – og ikke mindst adfærden. Tilgangen er baseret på at fokusere på forebyggelse i stedet for straf ved hjælp af universel adfærdsstøtte i klasseværelset, såsom at styrke positiv adfærd, undervise i sociale færdigheder og yde målrettet akademisk støtte. 

Processen med at udvikle støttestrukturer kan dog være tidskrævende, da lærerne manuelt skal indsamle og registrere data. Videoteknologi kan i fremtiden hjælpe med at lette arbejdsbyrden ved dataindsamlingen ved automatisk at indsamle videodata fra et klasseværelse – igen naturligvis under anonymitet. Hvis en problematisk adfærd identificeres, kan lærerne og personalet dermed tilrette og justere den pædagogiske støtte til at hjælpe eleverne med at forbedre deres akademiske præstationer.

Uanede muligheder

Så ja, de kommende år vil vi opleve nærmest uanede muligheder indenfor brugen af videoteknologi. Ovenfor valgte jeg blot at fremhæve tre meget konkrete områder, men inden vi rammer 2030, vil vi også drage nytte af teknologien til at overvåge indendørs og udendørs luftkvalitet, spore ressourceforbrug, skære ned på affaldsproduktion og – som nævnt ovenfor – mindske trafikpropper, forbedre trafikflowet og reducere forurening. 

Videoteknologi vil ændre den måde, vi lever på og arbejder på, efterhånden som den fortsætter med at udvikle sig og blive mere integreret i vores liv i løbet af de kommende år.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også