IBM tager stort strategisk skridt og vil flytte danske ansatte over i nyt selskab

En stor del af IBM's danske medarbejdere får ny arbejdsplads og skal flyttes over i et nyoprettet selskab, der i fremtiden skal fungere uafhængigt af IBM.  Analytiker kalder koncernens globale opsplitning for "radikal".
Foto: PR
Foto: PR

IBM Danmark har oprettet et nyt dansk selskab under navnet IBM Ocean Danmark. Det fremgår af CVR-registeret.

Det nye selskab er en del af en global strategi, hvor IBM vil udskille en stor del af sin forretning i et nyt selskab, der skal operere uafhængigt af IBM, oplyser IBM's kommunikationsafdeling til ITWatch.

I det nye selskab placeres, hvad man kan kalde den klassiske del af IBM – den del af forretningen, der er leverandør af services til infrastruktur og outsourcing – mens den resterende del af IBM skal fokusere primært på cloud og kunstig intelligens.

I Danmark er der tale om en væsentlig ændring af IBM's nationale forretning, fordi en stor del af medarbejderne i Danmark er beskæftigede indenfor de forretningsområder, der flyttes over. Præcist hvor mange danske medarbejdere, der får ny arbejdsplads, er endnu uvist.

Opslitningen forventes afsluttet i løbet af 2021

Siden midten af december har IBM Ocean været oprettet som et binavn under IBM Danmark, men nu er det altså blevet udskilt som et særskilt selskab.

Det nye selskab skal fungere uafhængigt af IBM, men om det skal sælges, eller hvordan det konkret kommer til at fungere, vides endnu ikke. Det er planen, at opsplitningen af selskabet bliver afsluttet i 2021, oplyser IBM's danske kommunikationsafdeling.

Af virksomhedsregisteret fremgår det, at direktionen i IBM Ocean Danmark består af de samme medlemmer som IBM Danmark. Det samme gælder bestyrelsen med undtagelse af medarbejderrepræsentanterne.

Henrik Bodskov, der har været adm. direktør i IBM Danmark i mere end fem år, er altså udnævnt som direktør, mens IBM's nordisk topchef, Henrik Tang Hedegaard, er indsat som bestyrelsesformand.

De danske medarbejdere, der fortsætter i IBM vil blive en del af den nye strategi, der skal have fokus på cloud og AI.

Allerede i april 2020 tog selskabet det første store skridt i den retning, da den tidligere cloud-chef Arvind Krishna afløste Virginia Rometty på posten som topchef for hele IBM-koncernen.

Arvind Krishna skal stå i spidsen for det resterende IBM efter opsplittelsen, mens det er den tidligere finansdirektør og senere chef for globale markeder Martin Schroeter, der skal lede det nye selskab med det foreløbige navn IBM Ocean.

Den nye strategi har indtil videre kastet en række opkøb af sig. Senest har IBM føjet den amerikanske cloud-virksomhed MSP Taos til selskabet, og før jul blev opkøbet af finske Nordcloud annonceret.

En opslitning af den kaliber, som IBM har foran sig, har ingen lignende fortilfælde, vurderer analytiker ved IDC, Jan Horsager.

Han trækker dog en parallel til den transformation, DXC har været igennem, siden selskabet – ligesom IBM – fik ny adm. direktør for et år siden. DXC har ligesom IBM stået over for arbejdet på at fokusere sine forretningsområder.  

"Men det er ikke helt så vildt som det her (IBM's planer, red.)," siger Jan Horsager.

Han kalder opsplitningen "radikal", men kalder det også en fokusering, der giver god mening.

"Tidligere har det været svært at sige, hvad det er, IBM helt præcist har satset på, fordi de kan lidt det hele. IBM kommer til at stå tydeligere, når den her opslitning er foretaget," siger analytikeren.

Som ITWatch tidligere har beskrevet, medfører den nye strategi sammenholdt med coronakrisens konsekvenser, at IBM skal reducere medarbejderstaben i Danmark med 325 medarbejdere. Det er omkring 20 pct. af den danske medarbejderstab.

Det er endnu uvist, hvor mange af dem, der forlader selskabet med en frivillig fratrædelse, og hvor mange der skal fyres. Tirsdag skrev Computerworld, at 130 medarbejdere i IBM Danmark har søgt om frivillige fratrædelser, men at IBM har trukket et tidligere tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for totredjedel af dem.

IBM trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage

IBM-ansatte må leve i uvished op til tre måneder før fyringer 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også