Google afskriver milliarder efter Vestager-bøde

Den amerikanske internetgigant kan til trods for afskrivningen af stor EU-bøde glæde sig over milliardoverskud i sit seneste kvartalsregnskab.
Foto: /ritzau/AP/Paul Sakuma
Foto: /ritzau/AP/Paul Sakuma
RITZAU/AFP

Googles moderselskab, Alphabet, havde et overskud på 3,5 milliarder dollar i andet kvartal - månederne april, maj og juni - i år.

Det fremgår af selskabet seneste regnskab, der blev offentliggjort mandag.

Men internetgiganten kunne have tjent meget mere, hvis ikke det havde været for en kæmpebøde udstedt af EU-Kommisionen til Google.

Det er den danske EU-kommissær for konkurrence, Margrethe Vestager, der i juni gav Google en bøde på 2,7 milliarder dollar for at udnytte virksomhedens dominerende position på nettet til at føre kunder hen til dens egne webshops.

"I Europa skal virksomheder konkurrere på deres bedrifter, uanset om de opererer på nettet eller på hovedgaden, og om de er europæiske eller ej," sagde Vestager i juni.

Det amerikanske firma har derfor måttet sætte de 2,7 milliarder dollar til side i sit seneste kvartalsregnskab til bøden, der dog ikke er betalt endnu.

Firmaet har fået 90 dage til at betale den og rette ind. Sker det ikke, kan Google se frem til at få dagbøder på op til fem procent af den daglige globale omsætning.

Moderselskabet Alphabet omsatte for 26 milliarder dollar i andet kvartal. Det er en stigning på 21 procent i forhold til samme periode sidste år.

"Vi leverer stærke væksttal med et godt underbyggende momentum, samtidig med vi laver fokuserede investeringer i nye omsætningsmuligheder," siger Alphabets økonomichef, Ruth Porat.

Offentliggørelsen af regnskabet fik mandag firmaets aktier til at falde tre procent på den amerikanske fondsbørs.

Firmaets aktionærer kan dog ikke være helt utilfredse. Aktierne er således steget med 26 procent siden årets begyndelse.

I andet kvartal omsatte Google for 22,67 milliarder dollar på reklamer, der er firmaets primære måde at tjene penge på.

/ritzau/AFP

Amerikanske it-selskaber parkerer milliarder i udlandet 

Vraget Yahoo-boss har sat direktørjagten i gang - og et selskab er i spil 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs ogsåFoto: PR / NNIT

NNIT skal hyre bundter af cloud-folk

For abonnenter