TDC-chef: Danmark har spildt 10 digitale år

Der er lavet rigeligt af rapporter om digital omstilling, men nu skal der handles. Og danske it-virksomheder har et stort ansvar. Det mener TDC, der er gået i samarbejde med ITU om ny uddannelse.
Jens Aaløse, koncernchef i TDC Group.
Jens Aaløse, koncernchef i TDC Group.

"For 10 år siden var vi en af de førende it-nationer. Skal man være kritisk, så har vi spildt 10 år. Vi har ikke uddannet nok i mange år, og i dag har vi problemet."

Sådan udlægger TDC's koncernchef Jens Aaløse situationen for Danmark i dag.

TDC blander sig nu i den udvikling, landet har gennemlevet og TDC-chefen er meget bekymret. Han frygter, at vi er ved at miste det tag, Danmark ellers har haft i digitaliseringen.

"Vi er i TDC ret kritiske overfor det her," siger Jens Aaløse. Han angriber særligt, at der er analyseret og dokumenteret, at der er et enormt potentiale for en øget digitalisering af det danske samfund, men uden man har gjort nok.

"Til gengæld har vi lavet masser af planer, der viser værdien af digitaliseringen i samfundet. Digitaliseringen skaber værdi, men vi har intet gjort. Vi har reelt været dovnet, og vi har ikke udnyttet vores stærke position," siger han.

Derfor har TDC indgået et samarbejde med IT-Universitetet (ITU) gennem en udvikling af en uddannelse indenfor big data. Her skal 70 studerende næste måned starte på uddannelsen data science.

"Vi går ind i det her fordi vi som virksomhed, der råber på arbejdskraft indenfor særlige kompetencer, så kan vi gøre to ting. Vi kan råbe til politikerne, eller vi kan gå ind og tage ansvar. Vi har valgt det sidste."

Danske virksomheder skal tage ansvar

Aaløse mener, at de danske virksomheder skal gøre det samme for at være med til at løse den store mangel på kandidater og uddannede i it-sektoren, som alle i branchen og i dansk erhvervsliv råber på.

"Erhvervslivet har forsømt muligheden for at gå ind og hjælpe uddannelserne med at pege på, hvilke kompetencer der mangler," siger Jens Aaløse.

"Erhvervslivet skal påtage et større medansvar."

Han forklarer, at TDC sammen med ITU har set på, hvad man savner i TDC, hvilket er folk med speciale i big data.

"Vi har designet et indhold, som ITU har lanceret og vi er glade for, at søgningen er stor."

Risikerer I ikke ved at blande jer, at vi får kortsigtede uddannede, som der måske ikke er brug for om 10 år?

"Det er en enorm vigtig og relevant problemstilling. Derfor har vi ikke specialdesignet de studerende til os, men set på, at big data generelt er relevant for alle fremover. Og det mener vi, at det er – også om 10 år. Og tror vi på, at digitale udviklere er relevante om 10 år? Ja, det gør vi. Dette er globalt, det er en bred trend, så derfor kan vi både have et kort og langt sigte på det her."

Forpligter I jer så ikke også til at aftage en masse af de færdige kandidater?

"Jo, absolut. Og det spørgsmål har jeg fået mange gange. Når erhvervslivet tager lærlinge ind, forpligter de sig ikke til at ansætte dem, men de føler da et ansvar, og det gør vi også. Vi påtager os et stort medansvar for, at de 70 studerende bliver ansat et sted, og mange af dem bliver nok ansat i TDC. De starter nu i september på en tre-årig bacheloruddannelse."

Der er stor mangel på it-specialister

Han siger, at 70 nye kandidater ikke er mange ud fra det billeder, der tegner sig af manglen på arbejdskraft.

"Vi ved, at vi herhjemme mangler 3000 specialister indenfor IKT-uddannelser (informations- og kommunikationsteknologi, red.), og det stiger til, at vi mangler 20.000 om 10 år, så der bliver rift om dem. Det tror jeg."

Han forklarer, at TDC ikke har forrang for de nyuddannede kandidater. TDC skal op i køen. Og TDC samarbejder desuden med DTU og CBS om, at uddanne relevante kandidater.

Har du en forventning om, at de andre selskaber i it- og telebranchen på samme måde løfter et ansvar?

"Ja, det har jeg. Så vi kan få realiseret værdien i alle de rapporter. Vi er blevet enige om, at der er et kæmpe potentiale, men nu skal vi realisere det," siger Jens Aaløse.

"Vi bliver ikke rige af, at konstatere der er olie i Nordsøen - ikke før man henter det op. På samme måde skal vi ikke snakke om big data, men realisere. Vi har rapporter nok, nu skal vi realisere potentialet."

ITU lærer kommende studerende at programmere inden studiestart 

ITU byder rekordmange nye studerende velkommen  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også