"It-verdenen er fyldt med folk der er dumpet ned i den ved en fejl"

Det begyndte med et vikarjob, men siden blev Marie Skouenborg hængende i it-branchen. Det viste sig at være den helt rette destination for en historie-uddannet teknologinørd med forkærlighed for rollespil og forandringsledelse.
Foto: Globalconnect/PR
Foto: Globalconnect/PR

Marie Skouenborgs entré i it-branchen skete for 12 år gennem et vikarbureau. Jobbet som tastemedarbejder i Telia er forlængst blevet automatiseret, men Marie Skkouenborg er blevet hængende i it-branchen.

Det var egentlig ikke en del af en forkromet karriereplan, at det skulle gå sådan for den historie- og fransk-uddannede akademiker, men it-branchens høje tempo, muligheden for konstant at lære nyt og kreative processer koblet med høj faglighed har fået hende til at blive.

I dag har Marie Skouenborg det nordiske ansvar for SDWAN-netværket hos Globalconnect. Som så mange andre havnede hun inden for it ved et tilfælde, men humaniora-baggrunden har hun aldrig oplevet som en hæmsko, for branchen er langtfra befolket af folk med fuldstændig identiske baggrunde.

"Det er i virkeligheden en fordom, som er helt skæv. It-verdenen er fyldt med mennesker, der er dumpet ind i den ved en fejl. De er overalt."

"De fleste af de mennesker, som jeg arbejder sammen med, er en eller anden grad af selvlærte eller kommet lidt tilfældigt ind i branchen og sidder nu som eksperter, fordi de har uddannet sig undervejs."

"Så der har aldrig været nogen, som har syntes, at det var andet end sjovt og interessant. De har sagt, hvad kan du mon, som vi ikke kan, og har brugt tid på at oplære mig," fortæller Marie Skouenborg til ITWatch. 

Efter hun havde færdiggjort studier i historie og fransk på Københavns Universitet, lå vejen til at fortsætte i den akademiske verden lige for i form af en ph.d. eller et job som gymnasielærer.

Behovet for at prøve noget andet fik dog Marie Skouenborg at gå nye veje.

"Da jeg havde brugt seks år på at læse historie og fransk, syntes jeg egentlig, at jeg havde læst nok og ville gerne prøve noget nyt. Selvom det selvfølgelig kunne være spændende at gå forskervejen, så var det mere af det samme, og jeg trængte til noget luftforandring."

"Jeg troede egentlig, at jeg skulle finde et arbejde i et ministerium, som brugte mange historikere i den periode. I stedet kom jeg ind hos et vikarbureau, som skaffede forskellige jobs. Jeg var lagermedarbejder det ene sted og lavede dataanalyse det andet. Jeg havnede i Telia, hvor de skulle bruge nogle tastemedarbejdere."

Dengang stod teleselskabets sælger ofte ude i storcentre, hvor potentielle kunder udfyldte blanketter. De kundetilmeldingsformulerer skulle efterfølgende ekspederes manuelt videre i systemet, og det var her Marie Skouenborg og hendes daværende kolleger kom ind i billedet.

I dag er jobbet automatiseret og pist væk i dag, men det blev en god sluse ind i Telia for den nyuddannede akademiker. Hendes chef hev hende videre til et job, hvor Marie Skouenborg arbejdede med ordrebehandling på erhvervskunder. Det gjorde hun, lige indtil hun en dag sneg sig over i teknikafdelingen.

"Og så mig aldrig tilbage. Jeg fulgte med en kollega, der skulle have konfigureret en router. Da jeg kom derover, var der folk, som gik rundt i t-shirts med heavy metal-bandnavne, de havde Pacman screensavers og sad med benene oppe på bordet og diskuterede omkring et whiteboard, hvordan de skulle udvikle ting. Det var et enormt spændende og kreativt miljø, som var lige mig," fortæller Marie Skouenborg.

Et halvt års ekstra studier

Kulturen, hvor samarbejdet om kreative løsninger var iblandet en høj faglighed, tiltrak hende – og hun fik et job i afdelingen på trods af baggrunden som humanist.

"Måske var det i virkeligheden lidt blåøjet af min chef, men man skal huske, at når man kommer fra en universitetsuddannelse, så bliver man hvert halve år sat til at sætte sig ind i spritnyt stof, hvor man graver sig ned i en periode eller et emne."

"Når man har gjort det fem-seks år i træk, er det ikke så farligt lige at skulle sætte sig ind i, hvad en router, switch eller fiber er. Det er egentlig bare et ekstra halvt års studie, og så er man 'up-to-speed'. Det var 'learning by doing' – og så selvfølgelig utrolig stor tålmodighed fra menneskerne, som jeg arbejdede sammen med. Jeg ser det også i dag med nyuddannede, som er vant til at tilegne sig viden på enormt kort tid."

Du kom med en humanistisk baggrund. Hvordan har du oplevet, at der bliver set på det i branchen?

"Der er slet ikke skarpe fagkanter. Dem oplever jeg overhovedet ikke i it-branchen. Det hører jeg om andre steder, hvor man spiser sammen med dem, der har samme uddannelsesmæssige baggrund som en selv. Det er der ikke skyggen af i denne her branche," siger Marie Skouenborg.

Skiftede til Globalconnect

Hos Telia planlagde hun fiberforbindelser i det fysiske netværk med fokus på, hvilke fibre og rør der skulle forbindes. Hun blev indlemmet i et nordisk samarbejde på området og fik efter et stykke tid en lederstilling.

For fire år siden tog Marie Skouenborg springet til Globalconnect. Her er hun i dag ansvarlig for forretningsområdet SD-WAN.

Det er en specifik netværksteknologi, som selskabet ruller ud til kunder i Danmark, Norge, Sverige, Tyskland og Finland.

Marie Skouenborg står i spidsen for en organisation på tværs af Danmark, Norge og Sverige med et team i hvert land. Det drejer sig om produktudvikling, kundeleverancer og udvikling af platforme.

Jobbet involverer masser af teknik og masser af kunder – og dermed også konstant strøm af nye ting, man skal sætte sig ind i. Netop fagligheden og hastigheden er en del af tiltrækningskraften ved branchen, mener Marie Skouenborg. Tempoet måtte dog gerne være lidt højere.

"Det måtte gerne gå lidt hurtigere. Udviklingen går jo hurtigt, og der bliver hele tiden fundet på nye ting, som forbedrer, hvordan vi arbejder, men der går lang tid, førend at det når ud og giver værdi til virksomhederne. Det hedder sig f.eks., at SD-WAN, som jeg arbejder med nu, er en ny netværksteknologi, men den har været her i ti år."

"Det er et årti, hvor virksomheder kunne have haft et højere sikkerhedsniveau samt et mere effektivt og stabilt netværk. Så der er meget værdi, der går tabt, fordi det tager så lang tid for de teknologier at nå fra forskning til industrien og virksomhederne."

Fart på har der dog været hos Globalconnect. Marie Skouenborg begyndte i selskabet et par måneder før, Globalconnect blev lagt sammen med Nianet, og så gik der et par måneder, inden det fusionerede selskab blev lagt sammen med norske Broadnet. Derefter gik der næsten et år, før den næste store fusion var en realitet, da svenske IP-Only blev lagt sammen med Globalconnect.

Undervejs er der kommet andre, mindre opkøb, og det har alt sammen medført nye organisationer og nye opgaver løbende.

Det kræver en åbenhed fra medarbejdernes side. Den åbenhed har Marie Skouenborg også mærket på andre måder. I den sparsomme fritid, som tvillinger på halvandet år efterlader, dyrker hun rollespil og er blandt andet med til at arrangere Fastaval, en stor rollespilkongres i Hobro. Hobbyen er samtidig med til at give brugbare input til arbejdslivet.

"Når man lige tager ork- og elverkostumerne ud af fordommene om rollespil, så handler det om hele tiden at kigge på gruppedynamikker og finder ud af, hvad er forskellige folk gode til, og hvordan får vi løst opgaven, som vi har foran os."

"Det oplever man også på arbejdet – han er god til det ene, hun er dygtig til det andet, og hvis vi sætter dem sammen, kan vi gøre noget tredje. Man får et blik for gruppedynamikken og sociale relationer, som er nyttigt som leder. Jeg ville ikke kunne gøre, som jeg gør, hvis jeg ikke havde rollespilsbaggrunden med."

Historikerbaggrund giver perspektiv

På samme måde har baggrunden som historiker givet hende et brugbart værktøj. Udover evnen til at tilegne sig viden handler det om en forståelse for, at tingenes tilstand ikke er naturgiven.

I tidligere tider er ting blevet gjort anderledes – uden at samfundet er brudt sammen af den grund. Det kan være godt at huske i en foranderlig it-verden.

"Som historiker får man et blik for, at tingene er på en bestemt måde i en bestemt periode – og de bliver anderledes lige om lidt. Og det er ikke en dårlig ting, men ofte både nødvendigt og godt. Det er væsentligt at have det for øje, når du arbejder med forandringsledelse."

I en it-branche i konstant udvikling er forandring en af de få konstanter – og det passer den historie-uddannet teknologinørd glimrende.

Rikke Laursen endte tilfældigt i it-branchen: Efter 27 år i KMD var det tid til noget nyt 

Tidligere elitesportsmand jagter nye hoveder til startup med Will Smith i ryggen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også