Tidligere Atea-topchef: Dødsfald har fået mig til at ændre karriereplaner

Få topchefer har oplevet større turbulens på chefposten end Morten Felding. Efter fyringen som direktør for Atea Danmark førte kendt erhvervsmands pludselige dødsfald til selvransagelse hos Felding. "Det var en milepæl," siger han, der nu aktivt er gået i gang med at lede efter et nyt job, som sagtens kan blive et, andre ikke ville forvente.
Foto: Atea/PR
Foto: Atea/PR

Morten Felding er så småt begyndt at lede efter nyt job igen. Efter han blev sendt ud af døren fra Atea Danmark 30. januar i år, har han været igennem en proces, der har bragt den tidligere topchef et nyt sted hen, forklarer han i dette interview med ITWatch.

Morten Felding gik fra en virksomhed, hvor han igennem en årrække har været igennem et hav af udfordringer, da han blev ramt af den omfattende bestikkelsessag med Atea i en central rolle.

Så da han stod uden job, og da coronakrisen kort efter ramte landet, så tog han en beslutning.

"Nu har jeg arbejdet hver dag i 33 år, hvorfor skal jeg have så travlt med at finde noget nyt nu?" spurgte han sig selv dengang.

Han havde pludselig sine børn hjemme, så han valgte at benytte anledningen til at være sammen med familien.

"Jeg ville lave noget af det, jeg har drømt om altid. Have tid til at kitesurfe og stå på snowboard. Min datter går på universitetet, have tid til at gå med hende til frokost midt på dagen og nyde at gøre det," fortæller Morten Felding.

"Hun har spurgt mig tusinde gange, om vi ikke kan morgenbade eller tage en kop kaffe, og hver gang har det været "nej, jeg har lige et møde". Nu tager jeg muligheden, når den er der," siger Morten Felding.

Morten Felding privat, her med sønnen Lucas samt datteren Frederikke fra årets sommerferie i Klitmøller. | Foto: PRIVATFOTO
Morten Felding privat, her med sønnen Lucas samt datteren Frederikke fra årets sommerferie i Klitmøller. | Foto: PRIVATFOTO

Dødsfald påvirker

I den tungere ende ramte et dødsfald Morten Felding hårdt og har haft stor betydning for hans syn på fremtiden.

Da Ole Andersen, kendt erhvervsmand, ud af det blå døde i starten af juni, blev Felding rystet.

"Ham kendte jeg godt, og det kom som et chok for mig, at han bare døde midt om natten uden forvarsel. Jeg havde en aftale om, at jeg skulle skrive til ham samme dag, han døde," siger Morten Felding og forklarer, at det dødsfald satte gang i en større refleksion.

"Ole Andersen var superstærk, bare 63 år gammel og havde lige købt ny cykel. Så selvom jeg føler mig bomstærk, så er livet bare kortere, end man tror," siger han og tilføjer, at han med den episode for alvor har lært at sætte pris på det, han har.

"Jeg har derfor ændret lidt i mit syn på et nyt job."

Han forklarer, at rastløsheden efter et arbejde har meldt sig, og at han er ved at aktivere netværket. Men tanken om sig selv som en "supermand", som har været udbredt for ham selv, er oppe til overvejelse.

"Jeg er god til at sætte ting i system og komme videre. Jeg har kunnet overkomme et meget hårdt job som Atea uden at blive stresset, fordi jeg har sat tingene i system," siger han med henvisning til topjobbet i Atea.

"Uanset hvor hurtigt det er gået, så har jeg ikke haft problemer med personligt stress," siger han og forklarer, at Atea var faktisk to jobs. Det var driften af selskabet på den ene side og håndteringen af bestikkelsessagen på den anden side.

Den kendte erhvervsmand Ole Andersen, der blandt andet var bestyrelsesformand for B&O, afgik pludselig ved døden i begyndelsen af juni. | Foto: Jonas Olufson
Den kendte erhvervsmand Ole Andersen, der blandt andet var bestyrelsesformand for B&O, afgik pludselig ved døden i begyndelsen af juni. | Foto: Jonas Olufson

Alt kan lade sig gøre

"Det var der folk, der ikke forstod kunne lade sig gøre, men det kunne jeg godt. Ole Andersen var på samme måde en, der altid kunne alting, super topjobs, han var et socialt menneske, han dyrkede en masse sport. Han var helt rolig, afbalanceret og havde et enormt overblik. Så hans død har betydet, at jeg skal tænke over tingene," siger han.

"Jeg har tænkt meget over, at jeg skal holde fast i det, jeg holder af. Min datter, min søn, min hustru."

Han forklarer, at han har kitesurfet i mange år sammen med folk, han føler, han kendte rigtigt godt

"Men reelt kendte jeg dem slet ikke rigtigt. For jeg kom altid drønende i sidste sekund og deltog, to-tre timer på vandet og tilbage i bilen, hvor mails og telefonkald ventede. Så vil man klare det hele, kan man godt, men det bliver en smule overfladisk," siger han.

"Nogle bliver nærmest fortabt, når der ikke kommer 140 mails om dagen, og folk ringer konstant. Sådan oplever jeg det ikke nu."

Morten Felding forklarer, at han ser efter selskaber, hvor der er udfordringer. Det skal helst ikke bare være drift, men kan være selskaber, der er i krise, eller der er blevet købt eller fusioneret, som han siger.

"Men størrelsen af selskabet betyder meget mindre nu. Før tænkte jeg rent i karrierevejen, men det gør jeg slet ikke mere. Det er blevet mere nuanceret," siger han.

Efter stoppet som topchef i Atea har Morten Felding, her sammen med datteren Frederikke på Skovshoved Havn, tilbragt mere tid sammen med familien. | Foto: PRIVATFOTO
Efter stoppet som topchef i Atea har Morten Felding, her sammen med datteren Frederikke på Skovshoved Havn, tilbragt mere tid sammen med familien. | Foto: PRIVATFOTO

Ikke nødvendigvis op i størrelse

"Før tænkte jeg meget, at jeg som det mest naturlige skulle videre til noget større, men nu ser jeg anderledes på det. Jeg ser mere på jobbets formål. Det er opgaven, der motiverer mig. Det gjorde den i Atea, trods den store krise. Jeg blev optaget af opgaven og forsøgte at løse det, til trods for, at det var problemer, som var skabt, før jeg kom til," siger Morten Felding.

Men han har taget meget store tæsk som topchef i Atea på grund af bestikkelsessagen.

Nogle vil sige, at du er godt slidt af din stilling i Atea på grund af kriserne?

"Jeg mener faktisk ikke, at jeg var slidt op af Atea, men jeg trængte til noget succes. Det var bare svært i Atea. Der var altid modvind, det gik aldrig så stærkt, som vi ville," siger han.

"Jeg syntes, jeg er blevet en stærkere leder af Atea-tiden, og det var faktisk en sund proces også at miste mit arbejde," siger han.

Han forklarer, at hans status ændrede sig rekordhurtigt.

"Du skal regne med, at da jeg startede i Atea, var det et meget attraktivt og feteret job. Det var landets største it-selskab og dermed landets største chefstilling i denne branche. Og så kom krisen," forklarer Morten Felding med henvisning til oprulningen af bestikkelsessagen.

"Ingen ville røre mig med en ildtang lige pludselig. De eneste, der ville tale med mig, var journalister, de direkte samarbejdspartnere og medarbejderne. Det var et enormt skifte."

Men det bar ham igennem, og han siger, at han nød Ateas koncernens topchef Steinar Sønstebys, bestyrelsesformand Ib Kunøes og ikke mindst medarbejdernes tillid.

"Man sagde, at det løser vi sammen. Det betød, at det var en spændende opgave, som ikke nødvendigvis sled, selvom jeg ind imellem sagde, at nu må det gerne lysne."

Men det gjorde det ikke, og Morten Felding røg ud i slutningen af januar. Nu har han haft tid til at tænke efter. Og bundlinjen er, at erhvervsmanden Ole Andersens død betød meget for ham.

"Ja, det var en milepæl. Man skal tænke sig godt om over livet. Man skal have det maksimale ud af livet. Så jeg gør gerne noget, man ikke forventer af mig," siger han.

Audi-importørs it-selskab får ny direktør 

Huawei-chef: "Det faktum, at jeg er blevet ansat, viser noget om, at man ikke har givet op"  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også