Efter hackersagen: "Der er flere der har sagt at jeg skal anlægge injuriesag mod KMD"

Den nu frikendte hackersigtede Esben Warming dropper at gå videre med sagen, men er kritisk overfor KMD's håndtering. Han risikerer stadig en bøde for brud på persondataloven.
Foto: PRIVATFOTO
Foto: PRIVATFOTO

Esben Warming vil videre. Politiet har frafaldt sigtelsen mod ham for hacking, og han vælger at lægge sagen død nu, selvom han stadig er utilfreds over den behandling, han mener, at han er blevet udsat for.

Det sker, efter Esben Warming, som ITWatch i dag kan fortælle, ikke længere er sigtet for hacking, efter politiet har droppet sagen.

"Jeg har valgt at se fremad. Der er flere, der har sagt, at jeg skal anlægge injuriesag mod KMD, efter de kontaktede min daværende chef i Netcompany, men jeg har valgt at lade det være," siger Esben Warming til ITWatch.

"Der kunne være noget at gå efter, men det gør jeg ikke."

Sagen opstod, da han fra sin barslesorlov opdagede, at han frit kunne fremsøge CPR-numre på vilkårlige borgere i hele landet fra pladsanvisningens system, som er leveret af KMD.

Han orienterede kommunen og gik i pressen med sagen. KMD reagerede ved at politianmelde ham for hacking.

"Jeg tror også, at KMD har lært af det her, og der er kommet guidelines for den slags siden, så nu skal jeg bare se fremad. Og nu skal jeg på barsel igen, men da lader jeg nok være med at rode efter nye fejl i it-systemer," siger han med et grin.

Sagen har kørt i to år, men har i lange perioder ligget stille.

"Jeg var for to år siden til afhøring i afdelingen for personfarlig kriminalitet, så det var en mand med pistol i siden, jeg talte med. Min advokat vurderede, at sagen ville slutte ved juletid i 2017. Men den blev udskudt og lå hen længe, fordi de skiftede anklager," siger han.

Hans vurdering er, at sagen var svær at håndtere juridisk.

"Anklageren kontaktede mig inden sommer i år og sagde, at sagen ville falde. Men KMD havde tre måneders indsigelsestid, og derfor lå den der i den periode."

Han er tilfreds med udfaldet.

Ringede efter sommer

De ringede og sagde, at sigtelsen var faldet, og jeg ikke kunne kendes skyldig i hacking, som KMD påstod," siger Esben Warming, men tilføjer, at sagen endnu ikke er helt slut.

"De undersøger, om jeg har gjort noget ulovligt, fordi jeg har optaget en film med CPR-numre, som er sendt til DR. Her undersøger man, om det er et brud på persondatareglerne."

Han har fået at vide, at det kan udløse en bøde på omkring 5000 kroner.

Hvad tager du med dig fra denne sag?

"Jeg syntes, det har været en meget irriterende sag, men jeg fik meget stor opbakning, da sagen opstod, så jeg mener, jeg har gjort det rigtige, og derfor er det positivt, at sagen ender her," siger han.

Men han er stadig utilfreds med den måde, it-selskabet KMD håndterede sagen på.

"Den måde, KMD greb sagen an på, kan betyde, at andre ikke råber op, og det mener jeg, at sagen nu gør, at det skal og kan man stadig. KMD greb sagen helt forkert an, synes jeg. I stedet for at gå i dialog med mig, anklagede de mig og gik til politiet."

Han mener, at sagen nu ender med at give KMD "backfire".

Hvad har den haft af betydning for dig personligt?

"Jeg sagde op i Netcompany, hvor jeg arbejdede dengang, og søgte arbejde andre steder, og der måtte jeg jo sige, at jeg var sigtet for hacking. Det gjorde, at mange lige fik kaffen galt i halsen, indtil de hørte om sagen."

Han siger, at havde han modtaget en dom, ville det måske se anderledes ud.

"Den måtte jeg så æde, for det er fornuftigt at gøre opmærksom på, at der er huller i offentlige systemer. Men blev jeg dømt, hvad ville det så betyde for min nuværende ansættelse i Nordea," siger han om sin nuværende arbejdsplads.

ITWatch arbejder på en kommentar til sagen fra KMD.

KMD anklagede Netcompany-ansat for at være hacker – nu dropper politiet sagen 

Trods politianmeldelse i hackersag ville hovedperson "gøre det igen" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også