Branchen: Lad medielicensen betale afgift på smartphones og tablets

15 kr. i afgift på en smartphone eller en bærbar computer vil pålægge erhvervslivet en tung og dyr administrativ byrde. I stedet bør politikerne inddrage forslaget i forhandlingen om licensaftalen, lyder det fra politisk direktør hos IT-Branchen.
Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation hos ITB.
Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation hos ITB.

Der bliver sagt pænt nej tak til en afgift på 15,42 kr. og 1,49 kr. på alt fra smartphones til USB-nøgler fra brancheorganisationerne IT-Branchen (ITB) og Brancheforeningen Forbrugerelektronik (BFE).

Forslaget kommer fra en rapport lavet af Blankmedieudvalget, som har set nærmere på, om der er brug for at kompensere producenter af musik, tv og film mod danskernes lovlige kopiering af det materiale, de downloader.

Begge brancheorganisationer, som repræsenterer producenter og importører af det berørte udstyr, peger i stedet på, at en eventuel afgift med fordel kan finansieres via medielicensen eller direkte over finansloven.

Mette Lundberg, politisk direktør i IT-Branchen, peger på, der i rapporten står, at danskerne i højere og højere grad streamer, noget der er med til at mindske kopieringen.

"Vi synes ikke det giver meget mening at indføre en afgift på noget, som der formentlig om to år er det rene ingenting."

"Der kan være et politisk ønske om at støtte kunstnerne i denne her transformationsperiode, og hvis der er det så kan man jo passende gøre det, som man plejer, via den offentlige kunststøtte, eller også kan man kigge på licensen, som man alligevel har i spil," siger Mette Lundberg til ITWatch.

Organisationen mener ikke, at den foreslåede teknologiafgift kan retfærdiggøres ud fra udvalgets egne tal.

En analyse, som udvalget har fået lavet, viser, at 17 pct. af danskerne inden for de seneste seks måneder har kopieret ophavsretligt beskyttet indhold.

Det fremgår også, at størstedelen af danskerne, mellem 75-95 pct., aldrig eller sjældent bruger deres teknologiske udstyr, såsom en mobiltelefon eller tablet, til at kopiere musik, tv eller film.

"Det følger af ophavsretten, at hvis der er en lovlig privatkopiering af et vist omfang, så skal kunstneren have en kompensation. Det er vi slet ikke uenige i, men EU-retten siger også at, hvis det er så lavt, at det ikke er signifikant, så skal man ikke kompenseres."

"Vi mener, undersøgelsen klart viser, at danskerne ikke foretager privatkopiering i et omfang, der er betydeligt. Derfor vil det være unfair at pålægge en afgift på danskerne," siger Mette Lundberg.

Direktør hos BFE Laila Kelp Rasmussen mener heller ikke, at tallene viser, at producenterne af indholdet bør kompenseres.

"Hvis der er rettighedshavere, hvis arbejde kopieres, er det selvfølgelig helt på sin plads, at de kompenseres. Nu har man imidlertid undersøgt det og konstateret, at det kun sker i meget lille omfang," udtaler hun til Ritzau.

Skaber byrde til erhvervslivet

Udover at pålægge den private forbruger en ekstra udgift, mener Mette Lundberg også, udgiften vil ramme erhvervslivet, som skal administrere et nyt sæt regler. En byrde, hun ikke ser, står mål med den indtægt, staten får med afgiften:

"Vi mener, at det er meget at pålægge erhvervslivet for knap 44 mio. kr., især når forventningen er, at streaming kommer til at fylde mere og mere, og det betyder, at privatkopiering vil fylde endnu mindre."

Det såkaldte blankmedieudvalg blev nedsat i slutningen af marts i år af kulturminister Mette Bock (LA) for at undersøge, om der er behov for at kompensere rettighedsholdere for den lovlige kopiering af deres indhold, som danskerne foretager med smartphones, tablets, bærbare og andet elektronisk udstyr.

I udvalget sidder formand Caroline Heide-Jørgensen, professor på Københavns Universitet, Søren Sandfeld Jakobsen, professor på Aalborg Universitet, Morten Remmer, Chief Growth Officer i LEO Innovation Lab, Anders Thomsen, Government Affairs Director Danmark og Sverige i Microsoft og Louise Lykkegaard Hoppe, jurachef i Copydan Kulturplus.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også