Blankmedieudvalg anbefaler ny teknologiafgift

Der bør være en afgift på stort set alt elektronik, som kan bruges til at downloade musik og film. Det skal skaffe 44 mio. kr. i statskassen, lyder det i Kulturministeriets netop offentliggjorte rapport om en ændring af blankmedieordningen.
Foto: AP Photo/Richard Drew
Foto: AP Photo/Richard Drew

Ja, der bør indføres en ny medieafgift, som skal kompensere rettighedshaverne, når danskerne deler lovligt downloadede musik, film o.l.

Det er hovedkonklusionen i den netop offentliggjorte rapport fra Kulturministeriets blankmedieudvalg.

Udvalget foreslår, at der på såkaldte lagringsmedier fremover skal pålægges en afgift på 15,42 kr., dvs. smartphones, bærbar computere og tablets, mens såkaldte løse lagringsmedier, såsom usb-nøgler, skal pålægges en afgift på 1,49 kr.

Samlet skal det indbringe et provenu på knap 44 mio. kr. til statskassen - penge som skal gå til producenter af musik, tv og film som kompensation for, at deres indhold bliver kopieret lovligt mellem flere enheder.

Til gengæld fritages smart-watches, spillekonsoller, cloud-tjenester, løse kassette- og VHS-bånd, Mini-Disc og media-gateways for en afgift. Det sker ud fra et argument om, at de kun gør minimal skade på rettighedshaverne og er uegnede til privatkopiering.

Anbefalingen sker på baggrund af en analyse af privatkopieringstendenser i Danmark lavet af det digitale rådgivningsfirma Seismonaut.

Den viser bl.a., at der kun er et begrænset omfang af privatkopiering mellem danskerne, da størsteparten af befolkningen, mellem 75-95 pct., aldrig eller sjældent bruger deres devices såsom mobiltelefoner og tablets til at lytte til eller kopieret optaget materiale.

Den viser endvidere, at kun 17 pct. af danskerne inden for de seneste seks måneder har kopieret ophavsretligt beskyttet indhold.

Det skyldes bl.a., at danskernes medievaner i stadig stigende grad er præget af streamingtjenester, hvor rettighedshaverne allerede modtager betaling.

"På markedet for beskyttet indhold i form af musik, tv, serier og film anfører Seis-monaut, at der ses en klar tendens til, at streaming er i kraftig vækst. Inden for salg af musik er det fysiske og digitale salg kraftigt reduceret. For film, tv og serier er de digitale formater ligeledes i kraftig vækst, mens de fysiske formater er støt faldende, omend de fysiske formater stadig står for en tredjedel af omsætningen," lyder det i rapporten.

Forslaget møder kritik

Hos brancheorganisationen IT-Branchen er man uenig i, at tallene viser, der er behov for kompensation til rettighedsholderne. Tværtimod mener organisationen, at de viser det stik modsatte.

"Det betyder, at rettighedshaverne ikke lider en skade, der berettiger dem til kompensation. En blankmedieafgift vil være unfair og betyde, at alle forbrugere skal betale en afgift for noget som de fleste aldrig gør," skriver Mette Lundberg, som er direktør for politik og kommunikation hos brancheorganisationen IT-branchen, i en mail.

En afgift på innovation vil ifølge IT-Branchen ikke bare gøre det dyrere for danskerne privat at købe ny teknologi, men vil også pålægge en unødvendig administrativ byrde på erhvervslivet, der skal administrere ordningen.

"Det giver ingen mening at indføre endnu et nyt og besværligt administrativt system for kun 44 mio. kr. Det kommer til at koste næsten lige så meget i drift," udtaler Mette Lundberg til ITWatch.

Hun er ikke alene med sin kritik af en afgift. Tidligere har branchedirektør i DI Digital, Adam Lebech, udtalt til ITWatch, at han var bekymret for en evt. teknologiafgift.

Ligesom Mette Lundberg påpegede han, at de administrative byrder ved at opkræve 10-15 kr. hver gang, der sælges en smartphone, ville være alt for tunge.

Anbefalingerne fra Blankmedieudvalget skal til efteråret drøftes i regeringen og med de kulturpolitiske ordførere.

I udvalget sidder formand Caroline Heide-Jørgensen, professor på Københavns Universitet, Søren Sandfeld Jakobsen, professor på Aalborg Universitet, Morten Remmer, Chief Growth Officer i LEO Innovation Lab, Anders Thomsen, Government Affairs Director Danmark og Sverige i Microsoft og Louise Lykkegaard Hoppe, jurachef i Copydan Kulturplus.

Læs hele Blankmedieudvalgets rapport HER.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også