ITWatch

Prosa: Dårlig idé med aktieaflønning

Iværksætterselskaber skal kunne aflønne deres medarbejdere i medarbejderaktier, lyder et et af forslagene i regeringens kommende vækstudspil. "Helt grotesk," lyder det fra it-fagforbund.

Hanne Lykke Jespersen, næstformand i Prosa | Foto: Maibritt Kerner

Danske iværksætterselskaber skal have mulighed for at aflønne deres ansatte med helt op til 100 pct. i medarbejderaktier, som til gengæld underlægges favorable skattevilkår. Sådan lyder et af punkterne i regeringens kommende vækst- og erhvervsudspil, som præsenteres ved formiddagstid onsdag.

Det skriver DR.

Muligheden for at aflønne de ansatte i ejerandele frem for hård valuta vil i følge erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) skabe et stærkere tilhørsforhold mellem medarbejder og arbejdsgiver og gøre det nemmere at tiltrække de rigtige medarbejdere. Samtidig vil de ansatte, hvis de sælger aktierne med fortjeneste, betale mindre i skat, da aktiegevinster beskattes lavere end almindelige lønninger.

"Normalt har en vækstvirksomhed ikke råd til at give de høje lønninger. Så skal tiltrække de gode, der kan vi lokke med aktier, siger han.

Hos it-fagforeningen Prosa, som repræsenterer 16.000 it-uddannede som ansættes i mindre vækstvirksomheder kalder man forslaget "helt grotesk", da de ansatte dermed ikke er sikret nogen indtægt for deres arbejde i tilfælde af, at vækstvirksomheden ikke lykkes. Derfor fraråder man deres medlemmer at indgå i sådanne ansættelsesforhold.

"Det er jo ikke medarbejderen, der har styr på, hvordan det går virksomheden; om man trækker penge ud andre steder og så videre. Så man kan sagtens miste pengene og så ikke engang få noget fra Lønmodtagernes Garantifond, og man kan blive ramt på dagpengene i tilfælde af en konkurs, så det fraråder vi på det kraftigste vores medlemmer," siger Hanne Lykke Jespersen, næstformand i Prosa til DR.

Fradrag, fastholdelse og forenkling er blandt iværksætterpanelets anbefalinger 

Simcorp: Positivt med aktieprogrammer for medarbejdere 

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs