En del af Watch Medier

ITWatchtirsdag7. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Strategi
  • Resultater
  • Profiler
  • Startup
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Strategi
  • Resultater
  • Profiler
  • Startup
  • Politik
  • M&A
  • Brancher
22.08.2017kl. 12.00

Lille dansk it-iværksætter klemt af skoleprojekt

Den offentlige sektor driver efterspørgslen inden for velfærdsteknologi og risikerer med omfattende udbud at kvæle gode idéer. ITWatch giver her ordet til en iværksætter, som har oplevet at blive kørt over af Kombit og KL.
Foto: /ritzau/Jens Dresling
Foto: /ritzau/Jens Dresling
af MALTE OXVIG

Det er ikke kommunernes fortjeneste, at danske Famly i dag har 22 ansatte og sælger sin app til at lette planlægningen og kommunikationen i daginstitutioner i både England og Tyskland.

Snarere tværtimod.

"Vi var ikke gået i gang med Famly, hvis vi havde vidst, at det offentlige var kommet med sin egen platform," medgiver medstifter og direktør i Famly, Anders Laustsen, da ITWatch besøger Famlys kontor i det indre København.

Han henviser til, at KL og Kombit har besluttet at få en stor leverandør til at udvikle en helt ny platform til daginstitutionerne, og dermed reelt har sat Famly skakmat på det danske marked.

Ambitioner om at være global virksomhed

ITWatch sætter den kommende tid fokus på, hvordan det offentlige kan være en mod- eller medspiller for private it-initiativer. Som investor Klaus Nyengaard har advaret om, så bremser den offentlige sektor virkelysten blandt iværksættere med sine store langstrakte it-projekter. I stedet bør sektoren kigge på, hvad der er på markedet i forvejen.

Jeg har ikke noget imod at konkurrere. Men så skal det være på lige vilkår

Anders Laustsen, iværksætter, direktør, Famly
For at forstå Anders Laustsens frustrationer er det nødvendigt at spole tiden fire år tilbage. Dengang sagde han sit job op i A.P. Møller – Mærsk for at realisere en idé om at styrke kommunikationen mellem forældre og daginstitutioner med sin barndomsven og kompagnon, Henrik Møller Rasmussen.

Hvor Henrik Møller Rasmussen er den tekniske ekspert, har Anders Laustsen ansvar for det kommercielle forretningsben i Famly.

"Vi startede fra ingenting, og så har vi udvidet os derfra. Først fik vi fat i private daginstitutioner i Danmark, men det er måske kun 5-10 pct. af markedet, så vi har hele tiden haft ambitionen om at være en global virksomhed," forklarer Anders Laustsen.

Anders Laustsen er utilfreds med den offentlige sektors ageren i forhold til Aula-projektet. | Foto: PR/FAMLY
Anders Laustsen er utilfreds med den offentlige sektors ageren i forhold til Aula-projektet. | Foto: PR/FAMLY
På sigt kunne nogle af de danske kommuner også se fidusen i Famly, og derfor købte fem af dem sig adgang til appen. Samtidig gik flere pengemænd, som Klaus Nyengaard, ind med kapital i virksomheden, der udover at være en platform for kommunikation mellem børnehave eller vuggestue og forældre også hjælper pædagogerne med at administrere dagens opgaver.

Sideløbende begyndte kommunernes forening, KL, og dens it-fællesskab, Kombit, at realisere planer om at erstatte det gamle kommunikationssystem i folkeskolen ved navn Skoleintra med et nyt system. Men den kommunale interesseorganisation rettede ikke kun blikket mod folkeskolerne - det blev efter noget tid også besluttet at inkludere landets daginstitutioner i det nye system, som fik navnet Aula.

Markedet gik i stå

Derfor har 93 kommuner i dag skrevet sig op til at bruge Aula-systemet i deres vuggestuer og børnehaver fra 2020, hvor systemet efter planen skal være færdigt. Allerede året inden skal det rulles ud i alle landets folkeskoler.

Ifølge Anders Laustsen har Aula-projektet "frosset markedet fuldstændig fast," fordi kommunerne afventer den forkromede løsning.

Og han køber ikke argumentet om, at der skulle være tale om konkurrence, fordi leverandøren til løsningen, Netcompany, er valgt via et udbud hos Kombit.

"Det sjove er, at Kombit er sat i verden for at bryde et monopol - hovedsageligt fra KMD, som havde alle it-systemer i kommunerne. Det kan godt være, man ikke har været glad for Skoleintra, men det skyldes måske, at der ikke har været nogle leverandører, der har presset hinanden," lyder det fra Anders Laustsen.

"Nu ender man bare med at få et monopol på hele markedet, fordi du ender med at få én leverandør, som skal levere løsningen i mange år," fortsætter han.

I Danmark har vi en glimrende mulighed for at få testet nogle ting af og eksportere det. Men det kan man bare ikke, hvis man ikke har noget hjemmemarked.

Anders Laustsen, iværksætter, direktør, Famly
Aula-projektet koster ifølge budgettet 350 mio. kr. at udvikle, og Netcompany blev efter et udbud valgt som hovedleverandør på projektet inden sommer. Et af kravene for at kunne afgive bud på opgaven var, at virksomheden havde haft en omsætning på mindst 250 mio. kr. om året de seneste tre år, og der kunne Famly ikke følge med.

Hvorfor gik I ikke sammen med nogle større spillere?

"Så skulle vi være gået sammen med eksempelvis KMD, og der ville vi bare blive en lille bitte spiller, hvor vi skulle være heldige, hvis vi fik en lille bid af kagen," siger Anders Laustsen og peger på, at hele forløbet om Aula-projektet er skævt:

"Jeg har ikke noget imod at konkurrere. Men så skal det være på lige vilkår, og det er det ikke, når man har fået over 90 kommuner til at sige ja til noget, som de ikke kender til bunds."

Forskel på skoler og børnehaver

Da Famly ville ind på det engelske marked, rejste Anders Laustsen derover og opsøgte en lang række daginstitutioner for at lære arbejdsgangene at kende. Sådan har det været hele vejen igennem for Famly, som dels bevidst har fokuseret på daginstitutioner, og dels har udviklet sin app kontinuerligt ved at være i kontakt med brugerne.

Derfor frygter Anders Laustsen, at man vil for meget med Aula-systemet.

"Der er altså stor forskel på, hvordan daginstitutioner og skoler opererer. For idealisten i mig er det vigtigt at advare om, hvad konsekvensen af det her kan blive. Nemlig, at man om fire år får en platform, som måske ikke var så god, som man regnede med," siger han og fortsætter:

"Nu har vi snart 100 institutioner på i England, og det gør, at vi får en masse feedback. Det giver rigtig gode løsninger, fordi vi hører, hvad der fungerer og ikke fungerer, og kan rette til."

For Anders Laustsen vidner hans oplevelser med Aula-systemet om, at det er svært at være startup, når den offentlige sektor er primærkunde.

"I Danmark har vi en glimrende mulighed for at få testet nogle ting af og eksportere det. Men det kan man bare ikke, hvis man ikke har noget hjemmemarked."

Han kan kun finde et godt argument for, at KL og Kombit udvikler et system til både daginstitutioner og folkeskole:

"Jeg kan godt se noget smart ved, at forældrene kan få en samlet platform. Men hvis det virkelig er et behov, så er jeg sikker på, at vi nok ville løse det problem. Vi laver kun, hvad kunderne har brug for."

ITWatch følger op onsdag med en kommentar fra KL.

Investor advarer: Startups lider under det offentliges ringe forståelse af markedet

It-selskabet Ageras droppede planerne om at blive børsnoteret i Danmark 

Relaterede artikler:

  • "I praksis får vi ikke nok ud af det," mener investor Klaus Nyengaard om mulighederne for at skabe solide virksomheder inden for velfærdsteknologi.

    Investor advarer: Startups lider under det offentliges ringe forståelse af markedet

    For abonnenter

  • Martin Thorborg er tidligere storaktionær i Ageras. | Foto: Creative Commons

    It-selskabet Ageras droppede planerne om at blive børsnoteret i Danmark

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Rune Aarestrup Pedersen
Startup

Dansk super-investor om krisetider: "Når det regner på motorvejen justerer man farten og skærper blikket"

Lars Fjeldsøe-Nielsen er optimistisk på langt sigt, selvom der lige nu er mange startups, der kæmper, og investorer med søvnløse nætter. Nye tech-gennembrud vil trække op, mener den erfarne investor.
  • De glade dage er forbi for tech-iværksætterne
  • International analytiker ser fortsat stærke takter for det danske startup-økosystem

For abonnenter

Foto: Orange Cyberdefense Danmark/pr
Klummer

Klumme: DDoS-mafiaen tjener styrtende på bestilte angreb

Robert Lauritzen er CEO hos Cerebriu. | Foto: Cerebriu / Pr
Branchesoftware

Millioner til dansk softwareselskab skal forbedre sundhedsbehandlinger

Foto: Pau Barrena
Resultater

Amerikanske teknologiaktier under pres

Foto: Stine Bidstrup/ERH
Tele

Nuuday-chef: Det virker ikke i længden af fyre sig til besparelser

For abonnenter

Foto: Christian Lykking
Venture- og kapitalfonde

Amerikanske giganter ventes at vise første fald siden covid

For abonnenter

Læs også

Kim Wolthers, CEO, Digizuite. | Foto: Pr
Branchesoftware

Digizuite lander storkunde

SaaS-selskabet Digizuite lander stor landbrugskunde med sammenlagt 5000 ansatte.

For abonnenter

Foto: Stine Bidstrup/ERH
Tele

Nuuday-chef: Det virker ikke i længden af fyre sig til besparelser

Arbejdet med at forandre Nuuday fra grunden begynder nu at lønne sig, forklarer Nuuday-topchef Jon James, der netop har afleveret et kvartalsregnskab, der tyder på lysere tider forude for koncernen. Han peger på bedre kundeservice som en af årsagerne.

For abonnenter

Foto: Stine Bidstrup
Tele

Nuuday hopper på stedet

Den store telegigant har sparet sig til bedre drift og er begyndt at levere fremgang. Selskabet holdt fast i kunderne på bredbånd og gik frem på mobil - men tabte igen på tv-forretningen. Det viser tal fra fjerde kvartal, der er bedre end længe.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Amerikanske teknologiaktier under pres – 6. feb.
  • Dansk super-investor om krisetider: "Når det regner på motorvejen justerer man farten og skærper blikket" – 6. feb.
  • Klumme: DDoS-mafiaen tjener styrtende på bestilte angreb – 6. feb.
  • Millioner til dansk softwareselskab skal forbedre sundhedsbehandlinger – 6. feb.
  • Amerikanske giganter ventes at vise første fald siden covid – 6. feb.
  • Nuuday-chef: Det virker ikke i længden af fyre sig til besparelser – 6. feb.
  • Digizuite lander storkunde – 6. feb.
  • Efter fusion: Stifter får direktørpost – 6. feb.
  • Japan og Holland slutter sig til USA i chip-krigen mod Kina – 6. feb.
  • Force Technology overtager underskudsramt inspektionsvirksomhed – 6. feb.
  • Nuuday hopper på stedet – 6. feb.
  • Dell vil fyre hver tyvende medarbejder – 6. feb.
  • Ny undersøgelse: Her er landets fem stærkeste it-konsulentbrands – 6. feb.
  • Vækstfonden får kritik af Datatilsynet – 6. feb.
  • Adform vil måle klimaaftryk fra digitale reklamer med nyt partnerskab – 6. feb.
Flere nyheder

Job

  • Scrum Master with a practical approach

  • Vi søger en IT-udvikler

  • Solution Architect

  • IT-Projektleder

  • Erfaren IT Supporter

  • IT Technician

  • Kontorchef til Data og Automatisering i fagområdet Person

  • Product Owner – vær med til at forvalte IT-systemer midt i den grønne omstilling

  • Software Developer

  • IT-supporter

Watch Job

  • Salesforce-udvikler eller -arkitekt

  • Scrum Master with a practical approach

  • Erfaren fuldmægtig eller advokat med interesse for danske og internationale virksomheder

  • Forvaltningsservicechef i Vestforbrænding

  • Revisor med minimum et par års erfaring

Se flere jobs

Job

  • Scrum Master with a practical approach

  • Vi søger en IT-udvikler

  • Solution Architect

  • IT-Projektleder

  • Erfaren IT Supporter

  • IT Technician

  • Kontorchef til Data og Automatisering i fagområdet Person

  • Product Owner – vær med til at forvalte IT-systemer midt i den grønne omstilling

  • Software Developer

  • IT-supporter

Se flere jobs

Kolofon

ITWatch
Søg

Sektioner

  • Strategi
  • Resultater
  • Profiler
  • Startup
  • Politik
  • M&A
  • Brancher
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Jakob Skouboe

itwatch@itwatch.dk

Tlf.: +45 3330 8350

  • Om ITWatch

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7442

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7442

Job

Abonnement

Prøv ITWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

itwatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7442

Læs mere om abonnement her

Adresse

ITWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8350

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © ITWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
ITWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge