ITWatch

Google straffes for kæmpebøde på den amerikanske børs

De amerikanske aktier er startet i negativt terræn tirsdag, hvor blandt andet Google trækker tungt ned i Nasdaq-indekset efter en rekordstor bøde fra konkurrencemyndighederne i EU.

Foto: Paul Sakuma/AP/Ritzau Scanpix

Generelt er stemningen dog også negativ, og de tre ledende amerikanske indeks, S&P 500, Nasdaq og Dow Jones, falder med mellem 0,1 pct. og 0,6 pct.

Blandt enkeltaktierne stjæler Google meget af opmærksomheden efter den store bøde på hele 2,42 mia. euro fra EU-Kommissionen for misbrug af sin dominerende position i forbindelse med søgninger på internettet.

Bøden, der svarer til 18 mia. kr., er blevet tildelt af konkurrencemyndighederne med kommissær Margrethe Vestager i spidsen, fordi EU vurderer, at Google anvender sin egen søgemaskine til at sende kunder hen til selskabets egen webbutik.

Margrethe Vestager påpeger, at den store amerikanske søgemaskine har fundet på nogle fantastisk innovative produkter. De har gjort en forskel i folks liv.

"Det er en god ting," siger Vestager.

Men det er ulovligt, at selskabet misbruger sin dominans i søgninger til at fremme Googles egen shopping-service på bekostning af konkurrenternes, mener Vestager.

"Det nægtede andre virksomheder muligheden for at konkurrere på deres bedrifter og for at forny sig," siger konkurrencekommissæren.

"Og vigtigst af alt nægtede det europæiske forbrugere muligheden for at få et ægte valg mellem tjenester og innovationens fulde fordele," fortsætter hun.

Aktien i Alphabet, der er selskabet bag Google, falder med 1 pct. til 962,72 dollar i den tidlige handel.

Derudover tager en stribe taler fra fremtrædende medlemmer af den amerikanske centralbank, Federal Reserve, fokus.

Hele fire medlemmer af Federal Reserve holder tale i løbet af tirsdagen, hvor chefen for bankens afdeling i San Francisco, John Williams, allerede har indledt med en tale i Sydney klokken 10.05 dansk tid.

Senere på dagen, klokken 17, taler Patrick Harker, chef for centralbankens afdeling i Philadelphia, om økonomiske udsigter ved en begivenhed i London, mens der efter dansk børslukketid ligeledes er taler fra Federal Reserves øverste chef, Janet Yellen, og chefen for centralbankens afdeling i Minneapolis, Neel Kashkari.

/ritzau/FINANS

Mere fra ITWatch

Klumme: Den grønne it-bølge risikerer at kvæles af krisen

Regeringen har grønne ambitioner – også på det digitale område. Men vil historien gentage sig, og vil de grønne it-drømme drukne i et excel-arks kolonner, spørger Christian Hannibal, director for tech, media and finance i Rud Pedersen Public Affairs, i denne klumme.

Svensk Mobilepay-konkurrent lurer på nordisk sats

Direktøren for svenske Swish, der sidste år endte uden for fællesskabet mellem danske Mobilepay, norske Vipps og finske Pivo, antyder, at betalingstjenesten kan være på vej med en anden nordisk satsning.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs