EU giver rekordstor bøde til Google

Google får en bøde på 2,4 mia. euro for brud på de europæiske konkurrenceregler. Selskabet har desuden fået besked på, at det har 90 dage til at ændre sin praksis, hvis det vil undgå dagsbøder. Google overvejer en appel.
Foto: /ritzau/AP/Paul Sakuma
Foto: /ritzau/AP/Paul Sakuma

EU med konkurrencekommissær Margrethe Vestager i spidsen har idømt Google en bøde i rekordstørrelse.

2,4 mia. euro - svarende til 18 mia. kr. - skal det amerikanske tech-selskab betale for ulovligt at give bedre søgeresultater fra virksomhedens egne specialiserede søgetjenester, når brugere leder efter for eksempel rejser, bøger og restauranter.

Udover bøden har Google fået besked på, at selskabets praksis med at give bedre søgeresultater til egne produkter skal høre op inden for 90 dage. Hvis ikke det sker, vil EU begynde at give dagsbøder på et beløb svarende til 5 pct. af den daglige omsætning hos Alphabet, der er Googles moderselskab.

"Google har opfundet mange innovative produkter og services, som har gjort en forskel i vores liv. Det er en god ting. Men Googles strategi for sin sammenlignende shoppingservice handlede ikke bare om at tiltrække kunder ved at gøre sine egne produkter bedre end konkurrenternes."

"I stedet misbrugte Google sin markedsposition som søgemaskine til at promovere sin egen shoppingservice i sine søgeresultater og nedprioriterede konkurrenternes," siger Margrethe Vestager i en pressemeddelelse forud for et pressemøde kl. 12 i Bruxelles om sagen.

Kommissionens undersøgelse har konkluderet, at siden Google begyndte at benytte sig af at promovere sin egen webshop, har selskabet øget trafikken til webshoppen 45 gange i Storbritannien, 35 gange i Tyskland og adskillige gange i andre EU-lande.

Til gengæld er konkurrenternes trafik faldet med op til 85 pct. i Storbritannien og op til 92 pct. i Tyskland, fremgår det af pressemeddelelsen fra kommissionen.

Overvejer appel

Google overvejer nu, om selskabet vil appellere Vestagers beslutning, meddeler selskabet i en kortfattet email.

"Når du handler online, ønsker du at finde de produkter, du leder efter, hurtigt og nemt. Og annoncører vil promovere de samme produkter. Det er derfor, at Google viser shoppingannoncer, som forbinder vores brugere med tusindevis af annoncører, store og små, på måder, som er nyttige for begge."

"Vi er respektfuldt uenige med konklusionerne, som er blevet annonceret i dag. Vi vil gennemgå kommissionens beslutning i detaljer, samtidig med at vi overvejer en appel, og vi ser frem til fortsat at argumentere for vores sag," lyder udtalelsen fra Kent Walker, der er Senior Vice President & General Counsel hos Google.

Bøden til Google er den største, EU nogensinde har givet for misbrug af en dominerede markedsposition. Den overgår en bøde, som Intel fik i 2009 på 1,06 mia. euro.

EU-Kommissionen har stadig to udeståender med Google efter dagens afgørelse. Den ene handler om styresystemet til Android, hvor kommissionen undersøger, hvorvidt selskabet har begrænset adgangen for visse apps til telefonerne. Den anden handler om annonceværktøjet Adsense, hvor undersøgelsen går på, om Google har blokeret for, at andre hjemmesider har fået adgang til annoncer fra Googles konkurrenter.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også