Ministre skal forklare salg af it-overvågning til golfstater

Danmark har tilladt salg af udstyr til masseovervågning til golfstater. Nu skal to ministre stå skoleret.
Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) er sammen med udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) blevet kaldt i samråd om sagen. | Foto: Rune Aarestrup Pedersen
Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) er sammen med udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) blevet kaldt i samråd om sagen. | Foto: Rune Aarestrup Pedersen
RITZAU

Udstyr, der kan overvåge en hel befolkning, er i hemmelighed blevet sendt fra Danmark til golfstaterne Saudi-Arabien, Oman og Qatar. Det skriver Information.

Afsendelsen fik grønt lys fra Erhvervsstyrelsen i februar sidste år - kort før et omdiskuteret erhvervsfremstød til Saudi-Arabien med danske ministre og kronprinsparret. 

Det er forargeligt og helt uacceptabelt, mener Enhedslisten og Alternativet. 

De indkalder derfor erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i samråd og kræver en redegørelse for forløbet og et stop for eksport af overvågningsudstyr til diktaturer.

Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, betoner, at Danmark ikke skal være "et smuthul for eksport af masseovervågning til undertrykkende regimer":

"Jeg frygter, at udstyret er blevet brugt til at undertrykke den demokratiske opposition, som Danmark aktivt burde støtte," siger han i en pressemeddelelse.

"Vi kan ikke komme had og ekstremisme i Mellemøsten til livs, hvis vi fra Danmark og Vesten hjælper de undertrykkende regimer i Saudi-Arabien, Oman og Qatar, der er berygtede for at eksportere ekstrem islamisme." 

Alternativets freds- og forsvarsordfører, René Gade, stillede ministerspørgsmål i sagen for måneder siden, men svaret er, ifølge Gade, blevet forhalet, "og det har lugtet langt væk", mener han. 

"Larmende tavshed og ministre, der ikke stiller op til interviews, er alt andet end lovende," siger han i en pressemeddelelse.

"Det er rystende, at tilladelserne er blevet hemmeligholdt. Det kan man kun have gjort, vel vidende om at man kunne være med til at muliggøre overvågning og mulig forfølgelse af civile aktivister."

Ingen af de ministre, der har haft ansvaret, vil stille op til interview med Information. I en mail til avisen skriver erhvervsminister Brian Mikkelsen, at han vil se på, om eksportkontrollen skal skærpes.

SF's udenrigsordfører, Holger K. Nielsen, mener, at sagen må give anledning til dansk selvransagelse:

"Jeg kan forstå, at Brian Mikkelsen vil skærpe kontrollen. Men vi er også nødt til at tage vores holdning til regimerne op til revision," siger han til Ritzau.

"Det er nogle af de mest diktatoriske regimer, der findes. De støtter terrorisme. Og derfor går det ikke, at vi har så tæt et forhold til Saudi-Arabien og de andre golfstater, at de nærmest er vores tætteste allierede."

/ritzau/

Danmark tillod salg af it-udstyr til masseovervågning til golfstater

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også