ITWatch

Wannacry sætter gang i forretningen hos Comteam

Det globale hackerangreb Wannacry har fået telefonerne til at kime hos it- og sikkerhedsfirmaet Comteam. Der manglede dog ikke opgaver i forvejen.

Foto: PR Comteam

Da de danske virksomheder vågnede op til den verdensomspændende computervirus Wannacry, fik det telefonerne til at ringe hos det Kolding-baserede it- og sikkerhedsfirma Comteam. Bekymrede virksomhedsejere ville vide, hvordan de skulle navigere for ikke at få ondsindet virus ind på computerne.

"Vi kunne mærke en øget interesse, da folk kom tilbage fra bededagsferien - og siden da er antallet af henvendelser steget," siger Micael Torp, der er adm. direktør hos Comteam.

It- og sikkerhedsfirmaet stammer fra 2012, hvor Micael Torp og Elwin Jepsen stiftede selskabet. Og de seneste to år har selskabet haft vokseværk.

"Sidste år var vi syv til otte ansatte - i dag er vi 12. Vi har både store virksomheder som kunder men også en masse små og mellemstore. De store virksomheder har for længst sikret sig - men problemet er de små virksomheder, hvor der kun er få ansatte. Mange af dem er ikke fulgt med tiden," siger direktøren.

Og det kan gå hen og blive livstruende for en virksomhed, hvis man ikke sikrer sig mod hackere. I december fik en lille virksomhed krypteret hele sit serversystem, og backup'en var ikke fyldestgørende. Det kom til at koste både tid og penge.

"Det var en lille tømrermester, hvor det tog os 14 dage og kostede en kvart million at få det hele op at køre igen. Og har man en omsætning på 6 mio. kr. og ikke kan komme i kontakt med montører eller fakturere kunderne, så kan det tage år at få butikken op at køre igen," siger Micael Torp.

Comteam havde sidste år en bruttofortjeneste på 801.201 kr. mod 242.880 kr. i 2015, og på bundlinjen steg overskuddet til 231.227 kr. mod 171.631 kr. året før.

Med flere nyansættelser er selskabet i fremdrift - og der er nok at tage fat på ifølge direktøren.

"Når vi ser de store angreb, så er det ikke alle registreringer, der kommer med i opgørelserne. Herhjemme er der en tommelfingerregel om, at der årligt sker angreb mod 200 af de rigtig store virksomheder, 2000 af de store, 20.000 af de mellemstore og 200.000 af de små. Og jeg vil mene, at når man får meldingerne efter et angreb som Wannacry, så kan man gange antallet af inficerede computere med fem, for de små bliver ikke fanget i opgørelserne," siger Micael Torp.

Mens de store koncerner og virksomheder er sikret med blandt andet firewalls og 24-timers overvågning, så kan det for nogle af de små virksomheder være vanskeligt at komme i gang. Ifølge Comteam-direktøren tænker mange: »Det rammer ikke mig.« Og når det så gør, kan det handle om overlevelse for en lille selvstændig alt efter angrebets størrelse.

Comteam har udviklet en prisvenlig løsning kaldet Security Operation Center 24, som netop er målrettet mindre virksomheder, der ikke er store nok til at have egen sikkerhedsovervågning.

"Vi overvåger virksomhedernes it-infrastruktur, netværk, pc'er eller servere og registrerer al aktivitet. Man kan sammenligne det med en alarmcentral, som giver besked, hvis der er ubudne gæster," forklarer Micael Torp.

Wannacry var et såkaldt ransomewareangreb rettet mod Microsoft Windows. Over 230.000 computere i 150 lande blev inficeret - og brugerne blev afkrævet løsepenge i bitcoin på 28 sprog.

Angrebet er blevet beskrevet af Europol som hidtil uset i omfang. Wannacry ramte blandt andet spanske Telefónica, dele af Storbritanniens National Health Service, det russiske indenrigsministerium, bilproducenterne Nissan og Renault, kinesiske universiteter og Deutsche Bahn.

 

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs