Analyse: Danmark har mistet den digitale førertrøje

Til årets nytårskur hos DI Digital havde digitaliseringsminister Marie Bjerre taget rosende ord med til it-virksomhederne. Det er nødvendigt, for hun får brug for deres hjælp til at få Danmark tilbage i den digitale fortrop.
Marie Bjerre holdt tale ved DI Digitals Nytårskur i Industriens Hus | Foto: Thomas Arnbo
Marie Bjerre holdt tale ved DI Digitals Nytårskur i Industriens Hus | Foto: Thomas Arnbo

Nytårskuren hos DI Digital var digitaliseringsminister Marie Bjerres (V) første offentlige optræden som minister, og hun mødte op med positive ord om it-branchen.

”Lande i EU kigger til Danmark efter inspiration, og de roser Danmark for at være et land, der er hurtig til at benytte ny teknologi,” sagde Marie Bjerre og fortsatte:

”Vi skal drive innovationen af de nye teknologier. Den fælles retning er stærk, og jeg vil gøre mit for at udbygge den førerposition, vi har,” lød det fra ministeren hos DI Digital.

Sagen er bare, at Danmark ikke er i førerposition, når det gælder digitalisering, hvis man ser på de seneste rapporter.

Danmark har været i en førerposition for nogle år siden, men de seneste år er vi blevet overhalet af flere lande.

Gammel dagsorden

Marie Bjerre er som bekendt Danmarks første digitaliseringsminister, men ikke landets første minister med it under sit ressort.

Den ære tilfaldt Birte Weiss (S), der i december 2000 blev it- og forskningsminister. Hun stod bag en it-strategi med målet om, at Danmark skulle udvikle ”Nordens bedste og mest effektive offentlige service ved hjælp af digital forvaltning”.

Spørger man it-branchen og politikerne, vil de nok sige, at det mål er mere en nået. Det ville den nye digitaliseringsminister i hvert fald til DI Digitals nytårskur.

Ser man på den årlige DESI-rapport fra EU, der opgør, hvor stærkt et land er i digitalisering, internetadgang og menneskelig kapacitet, – defineret som mennesker der evner at tage ny teknologi til sig – så lå Danmark i 2022 på en 2. plads kun overgået af Finland.

Når Danmark indtager en 2. plads, så skyldes det primært, at vi har høj tilgængelighed til hurtige internetforbindelser, og at vi er gode til at implementere ny teknologi.

Den digitale offentlige sektor trækker faktisk Danmark ned.

Danmark lå på en 8. plads i EU i 2022, når det kommer til offentlige digitale tjenester. Finland lå på en 2. plads, mens podiets øverste trin blev indtaget af Estland. Danmark var ved rapportens udgivelse derfor ikke ”Nordens bedste og mest effektive offentlige service” drevet af digitalisering. 

Det var Danmark ellers tidligere. Ser man på samme DESI-rapport og en rapport fra FN, så ligger Danmark helt i top i 2020, når det kommer til offentlig digitale tjenester. Nummer et i FN og nummer to i DESI.

Men på to år er den førerposition altså reduceret til en 8. plads i DESI-rapporten.

Det, der især trækker ned, er, hvor frit tilgængeligt data i Danmark er. Her ligger Danmark på en 11. plads.

De borgerrettede tjenester trækker ligeledes en smule ned, men ikke meget. Når Danmark ikke ender længere nede på listen, så skyldes det i høj grad, at borgerne er gode til at bruge de tjenester, der er.

Skal Danmark derfor tilbage i førertrøjen, skal vi have mere åbne data, og der skal bygges flere tjenester til både borgere og virksomheder.

Der skal mere til

Måske af den grund havde ministeren også følgende at sige til it-branchen:

”Det andet vigtige, jeg vil sige til jer, er, at I skal blive ved med at tjene penge, det er til gavn for os alle sammen,” sagde hun til en it-branche, der kvitterede med latter.

Det vil også være nødvendigt, hvis Danmark skal indtage den førerposition, som vi engang havde.

Med en digitaliseringsminister er Danmark nået en del af vejen. Der skal jo nogen til at træffe beslutningerne, så digitalisering ikke sander til i de enkelte ministerier, hvor andre dagsordener måske er vigtigere.

Som en tidligere analyse på nærværende medie lød, så burde der kunne ”ske noget nu”.

Fundamentet for Marie Bjerre er heldigvis godt. Den tidligere regering lavede ikke bare en, men hele to digitaliseringsstrategier. En selvstændig og en i samarbejde med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner.

Men strategi er ikke handling. Forslag er ikke udvikling. Intentioner skubber ikke verden i nogen retning.

Men det er sandt, at EU roser Danmark. Det gør de især for vores portaler borger.dk og sundhed.dk, der er målrettet borgeren, og for virk.dk, der er målrettet virksomhederne.

De roser også Danmark for at ”stræbe efter” at være ”blandt de førende”.

Birte Weiss blev den første it-minister, og da hun stoppede, blev området omdøbt til teknologi. Senere blev det omdøbt til innovation. Og så blev det taget helt ud af ministerporteføljen. Nu har Danmark fået en efterfølger på posten, og Birte Weiss kom i et interview med fagbladet Prosa med et godt råd.

”Vi skal have den digitale forvaltning til at gå hurtigere.”

Den opfordring er hermed givet videre til Marie Bjerre, der på papiret har alle forudsætninger for at komme videre med ambitionerne, hvis hun vil.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også