It-virksomhederne håber på solid og langtidsholdbar klimaplan

KLIMAMØDER: Hvis klimaplanen skal rykke noget, er den nødt til at være bredt forankret og langtidsholdbar, mener It-Branchen.
Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen. | Foto: IT-Branchen/PR/Mark Thyrring
Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen. | Foto: IT-Branchen/PR/Mark Thyrring

Når der skal investeres enorme kræfter of ressourcer i den grønne omstilling, er det vigtigste for erhvervslivet, at de politiske tiltag er stabile og støttet af et bredt politisk flertal, lyder det fra Mette Lundberg, der er direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har meldt ud, at regeringen vil mødes med erhvervslivet branche for branche for at udarbejde såkaldte klimakontrakter, der tilsammen skal indgå i regeringens klimaplan. Derfor har Watch Medier spurgt IT-Branchen og en række andre interesseorganisationer om, hvilke krav og ønsker de bringer med til bordet.

"I forhold til en konkret plan for it-sektoren, så er vores ønske et solidt forankret partnerskab med internationale ambitioner," skriver Mette Lundberg i en mail til Watch Medier.

Derfor er en stabil og langvarig klimaplan ét af de tre vigtigste krav og ønsker, IT-Branchen tager med, hvis Mette Frederiksen inviterer til et møde om en klimakontrakt med it-sektoren. De to andre er balancerede klimakontrakter og fokus på eksport.

1. Stabil og langvarig klimaplan

Det bliver umuligt at få virksomhederne til at kaste sig hovedkulds ud i den grønne omstilling, hvis ikke der er stabilitet omkring de rammevilkår og de ambitioner, der bliver udstukket af Folketinget, advarer Mette Lundberg.

"Hvis vi skal dreje en samlet it-sektors investeringer i den grønne og bæredygtige retning, er vi nødt til at vide, at planen er solidt forankret, og at vi har udstukket en retning, der holder i mange år frem," skriver hun og tilføjer:

"Vi har altså brug for, at regeringen lykkes med at skabe et bredt flertal bag klimaambitionerne."

Folketinget er efterhånden stort set enige så langt, at Danmarks CO2-udledning skal reduceres med 70 pct. i 2030 sammenlignet med 1990. Venstre tilsluttede sig torsdag målsætningen, så nu er Nye Borgerlige eneste parti, der ikke er med på 70 pct.-målsætningen.

Én ting er dog at være enige om retningen. Noget andet er at blive enige om, hvad der skal til for at nå i mål, og her er der stadig store politiske uenigheder på tværs af Folketinget.

2. Klimakontrakter med aftryk fra erhvervslivet

Ligesom der er brug for et bredt flertal, hvis klimaplanen skal batte noget, skal klimakontrakerne med de enkelte brancher bære præg af, at erhvervslivet er blevet hørt, pointerer Mette Lundberg. 

"Vores forventning er, at vi skal indgå i et partnerskab med regeringen. Statsministeren taler om en kontrakt, og kontrakter bliver nu engang bedst, når de er afbalancerede, og begge parter byder ind," skriver hun og tilføjer:

"Det signal sender statsministeren da også, når hun erklærer sig villig til at kigge på barriererne for, at vi i vores sektor kan gå den grønne vej."

It-virksomheder er både klimasyndere og -frelsere, mener Mette Lundberg, og derfor giver det god mening for Mette Frederiksen at lave en kontrakt med branchen.

"Den massive brug af elektronik, digitale løsninger og data udgør i sig selv en klimabelastning. Men samtidigt er netop grønne tech-løsninger en væsentlig del af svaret på, hvordan vi som samfund kan blive mere bæredygtigt. Her er omstillingen til grønne og energieffektive digitale løsninger både i det offentlige og private helt afgørende for, at regeringens klimamål kan indfries."

3. Grøn udvikling skal omsættes til eksport

Hvis dansk økonomi ikke skal lide overlast som følge af klimaambitionerne, skal de grønne idéer ifølge Mette Lundberg omsættes til eksport.

"Vi har brug for, at det indgår som en integreret del af regeringens plan, at vi skal omsætte de ambitiøse danske mål til internationale muligheder for virksomhederne. Og det skal være mere end en skåltale," skriver hun og tilføjer:

"Hvis vi skal lykkes med at gøre Danmark til det land, hvor der investeres massivt i at udvikle grønnere og mere bæredygtige løsninger, og som også internationale aktører bruger som test- og udviklingsland, så skal der ligge en gennemarbejdet plan for, hvordan vi bruger det som afsæt for eksport og internationalisering. Regeringen skal her stille sig i spidsen og bane vejen for dansk erhvervsliv."

Regeringen vil inden jul lave en klimalov for at binde politikerne til at mindske udslippet af drivhusgasser med 70 pct. i 2030 sammenlignet med 1990. Når klimaloven er lavet, vil statsministeren lave klimakontrakter med de store brancher og komme med en klimahandlingsplan, der skal sikre, at den grønne målsætning rent faktisk bliver indfriet.

Watch Medier har spurgt Statsministeriet om, hvilke brancher der konkret bliver inviteret til at lave klimakontrakter med regeringen, og hvornår møderne går i gang. Men Statsministeriet er ikke vendt tilbage med svar inden redaktionens deadline.

Denne artikel er lavet i samarbejde mellem ITWatch og de 12 andre nichemedier, der er en del af Watch Medier.

Amazon skruer op for klima-mål: Vil nå Paris-mål ti år tidligere 

Teleområdet bliver en del af regeringens klimadagsorden

Digiplex investerer knap en halv milliard i nye datacentre

Facebook lover at datacenter bliver 100 procent CO2-neutralt 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også