ITWatch

Facebook lover at datacenter bliver 100 procent CO2-neutralt

Facebook vil gøre det CO2-neutralt, men får kritik for at kompensere med norsk vind.

Foto: THOMAS WHITE/REUTERS / X90030

Med løfter om CO2-neutralitet åbner Facebook torsdag nyt datacenter i Odense. Det skulle åbne i løbet af 2020, men allerede torsdag står tre af otte serverhaller klar.

Datacenteret kommer til at bruge en stor mængde el. Det skal ifølge Facebook udlignes med en vindmøllepark i Norge.

"Vi skal tilføje minimum samme kapacitet, som vi trækker ud," siger Peter Münster, kommunikationschef for Facebook i Norden.

Datacenteret vil sammen med fem andre planlagte centre ifølge Politiken stå for 17 pct. af det samlede danske elforbrug.

Facebook vil kompensere for datacenteret i Odense dels ved at bruge vindkraft fra en vindmøllepark i Norge.

"Det er vigtigt for os, at vores fodaftryk er så lille som muligt. Vi har meldt klart ud, at vi på tværs af datacentre skal være 100 pct. CO2-neutrale fra og med 2020," siger Peter Münster.

Vindmølleparken i Bjerkreim i Norge kommer til at producere 294 MW. Parken skal både kompensere for forbruget i Facebooks svenske datacenter i Luleå og det nye datacenter i Odense.

De norske vindmøller producerer indtil videre ikke strøm til elnettet, der når Danmark. Det er heller ikke alle vindmøller, der er sat op endnu, forklarer den kommunikationschefen for Facebook i Norden.

"De første vindmøller er begyndt at snurre og producere energi. De kommer online på nettet i løbet af de kommende måneder," siger Peter Münster.

Det har dog mødt kritik, at vindmølleparken er placeret i Norge og ikke i Danmark, hvor strømmen til det nye datacenter tages fra.

Vindenergien tæller nemlig kun med i det norske klimaregnskab og ikke det danske, fortæller Poul Erik Morthorst til Politiken. Han er professor på DTU og medlem af Klimarådet.

Det er dog mindre relevant for Facebook.

"For os er det ikke vigtigt, om strømmen kommer fra det land, datacentret ligger i."

"Derimod er det vigtigt for os, at den ekstra vedvarende energi, vi tilføjer, kommer ind i det samme elnet," siger Facebooks energidirektør Bobby Hollis til Politiken.

Facebook markerer åbningen med en rundvisning torsdag klokken ti. Her vil blandt andre klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) og Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), deltage.

Efter kritik og milliardinvestering: Facebook åbner dansk datacenter

Microsoft køber svensk jordstykke til nyt datacenter

Relaterede

ITWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Se alle ledige stillinger