Ministerium blev advaret om sikkerheden i it-system bag vælgererklæringer i 2016

Trods advarsler i 2016 om manglende sikkerhed valgte Økonomi- og Indenrigsministeriet at fortsætte brugen af it-system til digitale vælgererklæringer.
Partiet Klaus Riskær Pedersen blev opstillingsberettiget ved folketingetsvalget i juni ved hjælp af en teknisk løsning, som gjorde det muligt at omgå den såkaldte eftertænksomhedsperiode. | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Partiet Klaus Riskær Pedersen blev opstillingsberettiget ved folketingetsvalget i juni ved hjælp af en teknisk løsning, som gjorde det muligt at omgå den såkaldte eftertænksomhedsperiode. | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Allerede i 2016 gjorde Carsten Schürmann, der forsker i valgsikkerhed på IT-Universitet, myndighederne opmærksom på, at sikkerheden haltede i it-systemet, som bliver benyttet til digitale vælgererklæringer.

Det skriver Berlingske.

Alligevel valgte Økonomi- og Indenrigsministeriet at fortsætte brugen af løsningen. Huller i netop det system benyttede partierne Klaus Riskær Pedersen og Stram Kurs til at blive opstillingsberettiget til folketingsvalget, som fandt sted i juni.

Carsten Schürmann gjorde i 2016 opmærksom på, at han kunne afgive en digital vælgererklæring i it-systemet – på trods af at han er tysk statsborger uden stemmeret til folketingsvalget.

"Da vi forsøgte at fortælle dem om problemerne med systemet, havde jeg den opfattelse, at ministeriet mente, vi forsøgte at gå i vejen for det. Jeg har ikke indtryk af, at ministeriet påtog sig ansvaret for at skabe det bedst mulige og mest sikre system," siger Carsten Schürmann til Berlingske.

Økonomi- og Indenrigsministeriet fastslår over Berlingske, at man efterfølgende rettede den specifikke fejl, som Carsten Schürmann gjorde opmærksom på. Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) afviser at stille op til interview om sagen.

"Nu er det igangsat, at vi får lukket det meget omtalte smuthul i lovgivningen, indtil den nye digitale løsning sættes i drift. Jeg har sendt en hastelov i høring, og den fremsættes i Folketinget i august og kan træde i kraft hurtigt herefter. Derfor giver det ikke mening at dvæle længere ved den nuværende digitale løsning, der var en første generation af et system, som alle er enige om havde sine mangler," lyder det i en skriftlig kommentar til Berlingske.

It-løsningen er leveret af KMD, som ifølge Berlingske ikke har ønsket at stille op i artiklen.

Manglende evaluering af digitalt vælgererklæringssystem møder kritik 

Forsker om digitalisering af valg: Papir og blyant er fortsat sikrest 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også