ITWatch

Rigsadvokat var tavs om teleskandale til efter valget

Otte dage før valget var Rigsadvokaten klar til at oplyse om fejl i telebeviser, men orienteringen faldt først efter valget. Politikere er oprørte over forløbet.

Foto: Ritzau Scanpix/Kasper Palsnov

Senest under valgkampen stod det helt klart for Rigsadvokaten, at sagen om de fejlagtige teledata havde et så væsentligt og principielt omfang, at det øvrige retssamfund måtte orienteres.

Alligevel ventede Rigsadvokaten til efter folketingsvalget med at oplyse om sagen.

Rigsadvokaten sendte således midt under valgkampen, 29. maj, en mail til Advokatrådets strafferetsudvalg og Landsforeningen af Forsvarsadvokater.

Her oplyste den øverste chef for anklagemyndigheden, at der var en særlig problemstilling, som han ville orientere forsvarerne om. Rigsadvokaten foreslog to mødetidspunkter, 6. juni og 11. juni, henholdsvis en og seks dage efter folketingsvalget.

Mødet blev afholdt 6. juni, og på mødet orienterede Rigsadvokaten og Rigspolitiet forsvarerne om den it-fejl, der nu har rejst tvivl om det tekniske bevismateriale i 10.700 straffesager siden 2012.

Landets dommere og Folketinget vidste intet, før sagen kom frem i offentligheden 17. juni. Det var 102 dage efter 8. marts, hvor Rigspolitiet havde rettet fejlen i sit it-system.

"Det her er en skandale af dimensioner. Et er, at det overhovedet kunne ske, men at man derudover holder landets dommere hen i uvidenhed i over 100 dage, og at man skubber orienteringen til den anden side af valget, er helt vanvittigt og et kæmpe fejlskud. Sagen sætter hele vores grundlæggende tillid til retssystemet på spil," siger SF’s it-ordfører, Lisbeth Bech Poulsen.

Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, siger, at Rigsadvokaten har truffet en "meget problematisk" og "ekstremt politisk" beslutning ved at udskyde oplysningen til efter valget. Også Venstres retsordfører finder sagen betænkelig.

Artiklen er formidlet af Ritzau på vegne af Politiken.

Politiet har kendt til fejl i månedsvis: Pape vidste intet 

Top-lobbyist forudså fejl i politiets brug af teleoplysninger for 10 år siden

Dommerformand spår fokus på teleoplysninger efter it-brøler

It-fejl kan have givet forkerte domme i syv år 

Mere fra ITWatch

IBM-psykolog: Hos os er det okay ikke at have ja-hatten på

Mens IBM det sidste års tid har gennemgået nogle af de største forandringer i nyere tid, er stressniveauet i virksomheden ikke eksploderet. Forklaringen skal blandt andet findes i et målrettet arbejde med ledernes syn på de ansatte, forklarer psykolog Cecilie Demkjær Schultz Pedersen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs