Politiet har kendt til fejl i månedsvis: Pape vidste intet

Søren Pape Poulsen (K) blev som justitsminister ikke orienteret om en graverende fejl i et it-system, der behandler teledata. Fejlen betyder, at 10.000 sager skal gennemgås igen.
Søren Pape Poulsen er fungerende justitsminister og formand for de konservative. | Foto: Ritzau Scanpix/Philip Davali
Søren Pape Poulsen er fungerende justitsminister og formand for de konservative. | Foto: Ritzau Scanpix/Philip Davali
AF RITZAU

Fungerende justitsminister Søren Pape Poulsen (K) blev ikke orienteret om en graverende it-fejl i behandlingen af teledata, som politiet har kendt til i månedsvis.

Det svarer den konservative partiformand via sit partis pressetjeneste til Berlingske.

"Søren Pape fik først kendskab til sagen i går aftes (mandag, red.), og han meddeler via den konservative pressetjeneste, at den kommende justitsminister må sørge for en redegørelse som noget af det første."

"Som fungerende justitsminister har Søren Pape ikke selv mulighed for at sætte en ny redegørelse i gang," skriver pressetjenesten til avisen.

Underrettet i november

Politiet oplyser ellers tirsdag, at ordensmagten første gang blev underrettet om, at der kunne være noget galt helt tilbage i november.

"Vi får en henvendelse i en sag tilbage i november 2018 med en lignende problemstilling. Man går så igennem 60 andre sager, men ender med at konkludere, at der må være sket en enkeltstående fejl."

"Det er først med sagen i februar i år, at man finder ud af, at der er tale om en generel problemstilling," siger Torben Mølgaard Jensen, chefpolitiinspektør ved Rigspolitiet.

Fejlen er ifølge politiet formentlig opstået i forbindelse med en opdatering af det program, som politiet bruger til at bearbejde og rense data fra de forskellige teleselskaber, så data bliver mere overskueligt.

Fejlen har betydet, at programmet utilsigtet har frasorteret oplysninger, som det ikke skulle. For eksempel ved, at telefonnumre, der var aktive på en given telemast, blev sorteret fra af programmet.

På den måde kan fejlen have påvirket skyldsspørgsmål, fordi personer ikke har kunnet dokumentere et alibi, der måske var uforeneligt med at være på gerningsstedet.

Men det kan også have begrænset politiets egen efterforskning. Data fra nogle mobiltelefoner kan have manglet i de oversigter, som efterforskerne har haft adgang til.

Teledata er ellers et værdifuldt værktøj for politiet. I alvorlige sager kan politiet nemlig bede om data over, hvilke mobiltelefoner der var aktive på givne telemaster i et givent tidsrum og på den måde komme på sporet af mistænkte.

Den alvorlige fejl betyder, at samtlige sager fra 2012-2019, hvor teleoplysninger har været anvendt, skal gennemgås af politi og anklagemyndigheden igen, oplyser Rigspolitiet.

Top-lobbyist forudså fejl i politiets brug af teleoplysninger for 10 år siden 

Dommerformand spår fokus på teleoplysninger efter it-brøler

It-fejl kan have givet forkerte domme i syv år 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også