ITWatch

Største it-opgradering i 25 år: I nat opdateres sygehusenes sundhedssystem

Landspatientregisteret, der indsamler data til blandt andet forskning om patienters kontakt med hospitalerne, opgraderes fra i nat.

Jyllands-Posten/Jens Dresling
Foto: Jyllands-Posten/Jens Dresling

Når klokken slår 03:00 i nat, starter en af de største it-opgraderinger i sundhedssektoren nogensinde, når Landspatientregisteret i Region Hovedstaden og Region Sjælland opdateres.

Opdateringen af systemerne varer 16 timer, og undervejs kan personalet ikke redigere i journaler.

Det betyder, at patienters information om for eksempel medicin skal noteres på papir eller i Word. Først når opdateringen er færdig lørdag aften, kan hospitalerne manuelt indtaste ændringerne i journalerne.

Blandt personalet på Nordsjællands Hospital er man dog helt rolig, siger sygeplejerske Vibeke Marstrand.

"Jeg ved, hvad jeg skal, og vi er godt forberedt," siger hun til DR P4 København.

Word og papir

Selvom personalet skal benytte word eller papir i de timer, systemet bliver opdateret, så kan patienterne være helt rolige, mener Vibeke Marstrand.

"Der er blevet lavet en manual for, hvilke arbejdsgange vi skal have. Hvad det er, vi skal registrere fra alt fra blodtryk til afføring, til hvad vi skal have fat i (af medicin, red.). Så det er ikke op til tilfældighederne, hvad vi skal," siger hun til DR P4 København.

Det er Sundhedsdatastyrelsen, som administerer systemet. Her har man store forventninger til det nye system, lyder det fra direktør Lisbeth Nielsen.

"Vi forventer, at vi meget bedre kan afspejle, hvordan borgerne oplever det danske sundhedsvæsen. Hvad er det, vi fejler? Og hvordan er det, vi bruger sundhedsvæsenet?," siger hun til DR P4 København.

Alle regioner er forpligtet til at indføre den nye version af Landspatientregisteret.

Og hos Sundhedsdatastyrelsen er man godt klar over, at den historisk store opdatering kan skabe udfordringer, siger Lisbeth Nielsen, men:

"Patienterne kommer ikke til at mærke det direkte. Men det kan godt være, personalet tænker: 'Hvordan er det, jeg skal få det her registreret?'. Det er noget af det, vi kan være bekymret for," siger hun til DR P4 København og fortsætter:

"Men grundlæggende har vi gjort det her for at gøre det mere logisk og enkelt, hvordan man skal indberette ting," siger hun til DR P4 København.

Oveni opdatering af Sundhedsplatformen

Samtidig med Landspatientregistret bliver også Region Hovedstaden og Region Sjællands it-system Sundhedsplatformen opdateret. Det er på grund af den opdatering, at det tager 16 timer at opdatere Landspatientregistret.

Tophistorien er skrevet og udgivet af DR København og distribueret af Ritzau.

Ny ITU-rektor vil sætte fut under kedlerne

Finansminister slår fast: Vi går efter OECD-løsning på digital skat

Relaterede

ITWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Se alle ledige stillinger