En del af Watch Medier

ITWatchfredag3. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Strategi
  • Resultater
  • Profiler
  • Startup
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Strategi
  • Resultater
  • Profiler
  • Startup
  • Politik
  • M&A
  • Brancher
18.01.2019kl. 08.01

Kønskamp i it-branchen: "Til sidst sparkede pigerne mere røv end drengene"

Eva Fog er kønsaktivist i it-branchen og kæmper for at få flere piger til at interessere sig for teknologi. Hun holder drengene væk for at få pigerne på banen.
Foto: PR
af MALTE OXVIG

Hun kalder sig selv for autodidakt nørd.

Og den betegnelse virker ikke helt skæv, når man lader øjnene løbe ned over kønsaktivisten Eva Fogs generalieblad. 

Det indeholder ingen formel uddannelse inden for it, men alligevel er det spækket med teknologi. De seneste mange år med fokus på én specifik problemstilling: Hvordan man får flere piger til at se det sjove i at nørkle med it- og teknologi.

"Vi er 50 pct. kvinder på verdensplan, og verden er 100 pct. teknologisk. Så længe vi er et sted, hvor teknologien ikke er skabt af en divers sammensætning af mænd og kvinder, så opfylder vi ikke heller ikke de behov, kvinder har. Fordi uanset hvor gerne vi vil, så er det nemmere for en kvinde at sætte sig ind i en kvindes behov, end det er for en mand," fortæller Eva Fog.

Der var en bagside

Lige siden hun i 2009 blev uddannet som Rudolf Steiner-pædagog, har hun på en eller anden måde arbejdet med at få flere kvinder i it.

40-årige Eva Fog fattede selv interesse for det teknologiske, da hun begyndte at rode med computere i en alder af 10.

"Det var det fedeste på jordkloden," husker hun.

Men der var en også en bagside ved at være pige med den slags interesser.

"Jeg har brugt det meste af mit liv på at finde min vej som hunkøn, der kan lide teknologi. Det har været meget broget for at sige det mildt. Jeg har mødt utroligt mange fordomme."

Trods inteteressen for it valgte Eva Fog at uddanne sig som pædagog. En uddannelse, hun som sagt færdiggjorde for 10 år siden.

"Da jeg kom ud, fandt jeg ud af, at der ikke var sket en skid, siden jeg selv var 10 år. Piger var stadig sådan nogle, som ikke havde noget med teknologi at gøre. Det blev jeg træt af, så jeg begyndte at gøre noget ved det."

Først satte hun ind i den skolefritidsordning, hvor hun var blevet ansat og fik ansvar for et værksted. Her kunne børnene prøve kræfter med teknologi, men mens drengene var fyr og flamme, holdt pigerne sig væk.

"Hver gang skete der det, at drengene kom spurtende, satte sig på det hele og overtog, mens pigerne havde den indstilling, at de ikke kunne finde ud af det," fortæller Eva Fog:

"Da opdagede jeg, at hvis jeg skubbede pigerne frem stille og roligt, så begyndte de at få en selvforståelse og interesse, som var mindst lige så stor som drengenes. Til sidst sparkede pigerne mere røv end drengene."

Kræver anden tilgang

I 2015 skabte hun Digipippi. Det er en organisation, der udelukkende fokuserer på at få flere piger til at interessere sig for it, og succeskriteriet er en ligelig kønsfordeling mellem mænd og kvinder i it-branchen.

Ifølge en undersøgelse fra interesseorganisationen IT-Branchen er der omkring 24 pct. kvinder i den danske it-branche, hvis man vel at mærke også inkluderer de mindre tekniske funktioner.

Det skal ifølge Eva Fog ændres til 50 pct.

"Og så skal vi sørge for, at alle piger har en teknologisk selvforståelse og har lyst til at være andet end digitale forbrugere," forklarer Eva Fog.

Med tiden er hun holdt op med at arbejde både med piger og drenge. I stedet fokuserer hun på pigerne, når hun via Digipippi eksempelvis arrangerer en workshop, hvor man kan lære, hvad det vil sige at være Youtuber.

"Det lyder simpelt," siger Eva Fog, "men sagen er den, at vi bruger den forhåndenværende teknologi og udvider Youtube fra bare at være et forbrugsmedie ved at give pigerne nogle apps, de kan arbejde med, et narrativ og en forståelse af, hvordan man lægger ting online."

Hun har efterhånden lært, at man skal gribe tingene an på en særlig måde for at få pigerne på banen. Dels er det vigtigt med rollemodeller. Og dels er det ikke nok at tale om teknologien i sig selv – det skal relateres til pigernes hverdag, så de kan se, at det rent faktisk kan bruges til noget.

"Jeg viser dem, hvordan de kan bruge et teknologisk medie til noget, der interesserer dem, eksempelvis hvis de gerne vil lave et selvportræt. På den måde får jeg lært dem om teknologi ved at tage afsæt i deres interesse," forklarer Eva Fog og tilføjer:

"Med de små piger handler det i højere grad om at finde ud af, hvad de synes er fedt. Der var en pige, der spurgte, om hun kunne lave en kasse til striglerne til sin hest. Så viste jeg hende et 3D-program, hvor vi kunne designe. Så fik hun en interesse for 3D."

Vil opnå støtterolle

Det er hovedsageligt biblioteker, der kontakter Digipippi, som så afholder en workshop for et bestemt antal piger. Typisk skal der være en voksen, når der er syv piger.

Inden workshoppen har Digipippi gennemført en spørgeskemaundersøgelse for at undersøge niveauet blandt pigerne.

Samlet mener Eva Fog, at piger holder mere igen, hvis de er i rum med drenge.

"Når drenge tager styringen, så vil pigen opnå en støtterolle. Der er en masse socioøkonomiske, psykologiske ting omkring, hvordan vi har opdraget børn de seneste år. Og en pige skal sætte sig ud over en masse sociale normer. Piger sætter sig ikke op og råber højest"

Hvorfor lærer man ikke pigerne at råbe lidt højere?

"Det er også det, vi prøver. Men det virker ikke så godt at sige til en pige, at hun skal råbe højere, fordi hun hele sit liv har fået det modsatte at vide. I hjemmene er mændene oftest teknologisk stærkest – det er faren eller broren, der tager sig af teknologi og gør tingene, så selvfølgelig vil alle synes, det er sådan det er, for det har de lært hjemmefra."

Men når du underviser pigerne, er du så ikke med til at bekræfte de tankemåder frem for at bryde med dem?

"Nej, jeg spiller op til dem. Der er forskel," siger Eva Fog.

"Meningen er jo, at i stedet for at bede pigerne om at blive mere drengeagtige, så lader vi pigerne være det, de godt kan lide at være på nuværende tidspunkt. Det kortsigtede mål er altid at spille op til det, der eksisterer. Jeg skal ikke opfinde den dybe tallerken, og hvis små piger synes, dukker er søde, så finder vi en robotdukke. Ganske simpelt og enkelt."

"For det handler om, at hun skal se en grund til at have med teknologien at gøre. På længere sigt håber jeg, at vi kan komme mere ud i, at vores produkter er skabt på en måde, så det er mere tiltrækkende for både mænd og kvinder, drenge og piger, men som det er nu, er meget teknologi skabt på en måde, der enten er intetkøn eller maskulint."

Opgør med mandedominans: For få kvinder kan koste forfremmelsen

Microsoft-topchef er nørd "ind til knoglerne" og vil nedbryde fordomme 

Relaterede artikler:

  • "Det, vi prøver at opnå, er forskellige mindset," siger Nicolai Moresco. Her ses han under en debat om at få flere kvinder i it. | Foto: Pamela Juhl/Copenhagen Voice

    Opgør med mandedominans: For få kvinder kan koste forfremmelsen

    For abonnenter

  • Kvoter er ikke vejen frem, mener Nana Bule. Hun ses her under debatten hos Dell EMC om kvinder i it-branchen omgivet af Astrid Joos fra Signify (tv.) og Eva Fog (th.) fra Digipippi. | Foto: Pamela Juhl/Copenhagen Voice

    Microsoft-topchef er nørd "ind til knoglerne" og vil nedbryde fordomme

    For abonnenter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Colourbox
Sikkerhed

Spørgsmålet er ikke, om man bliver ramt: Spørgsmålet er, hvornår man bliver ramt

Danske virksomheder bliver dagligt udsat for hackerangreb, der bliver flere og flere. Når hackerne slår til, er danske virksomheder mere tilbøjelige til at betale løsesummen.
  • Sikkerhedsselskab stiftet af hacker åbner dør til Norden
  • Center for Cybersikkerhed hæver trusselniveau mod energisektor til høj

For abonnenter

Foto: Jakob Skouboe Brandenhoff
Konsulenter

2022-resultat lander lavere end forventet hos Columbus

Genrebillede. | Foto: Lee Jae Won/Reuters/Ritzau Scanpix
Sikkerhed

Robotfirma kræver millioner fra speditør efter omfattende cyberangreb

For abonnenter

Foto: Lionel Bonaventure/AFP/Ritzau Scanpix
Kunstig intelligens

ChatGPT runder 100 millioner brugere og løfter sløret for betalingstjeneste

For abonnenter

Foto: Corti
Kunstig intelligens

Dansk startup: Nye AI-regler kan skubbe tech-innovation ud af landet

For abonnenter

Foto: FLORENCE LO/REUTERS / X06710
Hardware

Qualcomms salgsprognose skuffede

Læs også

Foto: Jens Dresling
Software

Systematic ansætter tidligere folketingsmedlem

Softwarevirksomheden Systematic har ansat et tidligere folketingsmedlem, som skal styrke virksomhedens position og politiske interessevaretagelse.

For abonnenter

Foto: Lenus
Branchesoftware

"Pludselig var vi 120 fuldtidsansatte og derfra gik det bare endnu hurtigere"

Bertram Thorslund stiftede i 2016 en træningsplatform, der i 2021 rejste 387 mio. kr. Han var ærgerlig over, at personlige trænere ikke kunne have nok klienter til, at det kunne løbe økonomisk rundt.

For abonnenter

Kim Brøndsted, nordisk chef i Tehtris | Foto: Tehtris / PR
Sikkerhed

Sikkerhedsselskab stiftet af hacker åbner dør til Norden

Det franske sikkerheds- og softwareselskab Tehtris vil have en bid af Norden og åbner kontor i Danmark.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Robotfirma kræver millioner fra speditør efter omfattende cyberangreb – 17.05
  • Spørgsmålet er ikke, om man bliver ramt: Spørgsmålet er, hvornår man bliver ramt – 16.02
  • Qualcomms salgsprognose skuffede – 15.09
  • ChatGPT runder 100 millioner brugere og løfter sløret for betalingstjeneste – 14.02
  • 2022-resultat lander lavere end forventet hos Columbus – 13.02
  • Dansk startup: Nye AI-regler kan skubbe tech-innovation ud af landet – 11.51
  • Vurderingen af det offentlige digitale Danmark dykker – 11.06
  • Visma vil fortsætte opkøbstogt i usikkert 2023: "Vi kan få mere for pengene i år" – 10.40
  • Topchef: Telia-nedskrivning er regnskabsteknik – 10.24
  • Organisation: Virksomhederne skal få flere kvinder ind på STEM-uddannelser – 10.04
  • Amazon skuffer med indtjeningen og aktien falder – 10.00
  • Nyt amerikansk datacenter i Danmark vil genbruge overskudsvarme – 09.20
  • Forsyningsproblemer får Apple til at tabe omsætning – 08.53
  • Sikkerhedsselskab stiftet af hacker åbner dør til Norden – 07.55
  • Google-selskabs overskud falder - tjente 409 milliarder – 07.18
Flere nyheder

Job

  • Solution Architect

  • Vi søger en IT-udvikler

  • IT-driftskonsulent med flair for Microsoft 365

  • Product Owner – vær med til at forvalte IT-systemer midt i den grønne omstilling

  • Erfaren IT Supporter

  • IT Technician

  • Scrum Master with a practical approach

  • Kontorchef til Data og Automatisering i fagområdet Person

  • Software Developer

  • IT-supporter

  • IT-Projektleder

Se flere jobs

Watch Job

  • Head of Business Development

  • Centerdirektør til Sønderborg

  • Erfaren fuldmægtig eller advokat med interesse for danske og internationale virksomheder

  • Tilbudschef - NCC Renovering Vest

  • Scrum Master with a practical approach

Se flere jobs

Job

  • Solution Architect

  • Vi søger en IT-udvikler

  • IT-driftskonsulent med flair for Microsoft 365

  • Product Owner – vær med til at forvalte IT-systemer midt i den grønne omstilling

  • Erfaren IT Supporter

  • IT Technician

  • Scrum Master with a practical approach

  • Kontorchef til Data og Automatisering i fagområdet Person

  • Software Developer

  • IT-supporter

  • IT-Projektleder

Se flere jobs

Kolofon

ITWatch
Søg

Sektioner

  • Strategi
  • Resultater
  • Profiler
  • Startup
  • Politik
  • M&A
  • Brancher
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Jakob Skouboe

itwatch@itwatch.dk

Tlf.: +45 3330 8350

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7442

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7442

Job

Abonnement

Prøv ITWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

itwatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7442

Læs mere om abonnement her

Adresse

ITWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8350

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © ITWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
ITWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge