ITWatch

Politisk flertal bakker op om et Dataetisk Råd

Forslaget om et Dataetisk Råd, der kan rådgive om de etiske dilemmaer ved ny teknologi, støttes af et bredt politisk flertal, viser en rundspørge, som Prosabladet har foretaget.

Foto: Jens Dresling/Ritzau

Et bredt politisk flertal ønsker at oprette et Dataetisk Råd, viser en rundspørge blandt Folketingets partier, som Prosabladet har foretaget.

Tanken er, at et Dataetisk Råd skal kunne rådgive politikerne om de etiske udfordringer og dilemmaer, der opstår i forbindelse med ny teknologi, kunstig intelligens og datasikkerhed.

Oprettelsen af et Dataetisk Råd indgik i den strategi for digitalisering af den offentlige sektor, som regeringen fremlagde tirsdag.

Torsdag bliver idéen om et Dataetisk Råd også sat på dagsordenen i Folketinget, hvor Alternativet fremlægger et beslutningsforslag om et sådan råd.

Forslaget lægger op til, at et eventuelt råd skal bestå af 17 medlemmer og "understøtte en kontinuerlig, saglig og oplyst offentlig debat om alle de dataetiske spørgsmål og dilemmaer, der opstår, når offentlige myndigheder, private virksomheder og organisationer indsamler og anvender borgernes data."

Mangler viden på området

Forslaget møder opbakning hos de forskellige partier.

"Det er på høje tid, at dataetik får mere vægt, hvis borgerne skal kunne have tillid til stat og kommuner. Det vil være meget brugbart at få et Dataetisk Råd, men det må ikke udvande det politiske ansvar eller blive en syltekrukke," siger Enhedslistens it-ordfører, Eva Flyvholm, til Prosabladet.

Liberal Alliance støtter også forslaget.

"Jeg synes, det er en rigtig god ide. Der mangler generelt viden på området, og jeg synes, at et Dataetisk Råd kunne være en god løsning på det," siger Christina Egelund.

Hos De Radikale er man også positiv, men her vil it-ordfører Ida Auken gerne gå endnu længere og etablere en decideret vismandsfunktion.

"Jeg ser hellere, at vi laver en dataetisk vismandsfunktion. Vi har behov for et rådgivende organ, der ligner De Økonomiske Vismænd mere end et Etisk Råd. Data er ved at blive et lige så vigtigt spørgsmål som økonomi. Det skal være en funktion, der er central for politiske beslutninger," siger Ida Auken.

De it-professionelles fagforening Prosa bakker også op om forslaget, men påpeger, at rådet skal kunne stille krav til politikerne.

"Det er et stort skridt fremad, men det er afgørende, at rådet ikke bliver tandløst. Rådet skal være uafhængigt og skal selv kunne igangsætte debatter om dataetiske spørgsmål og involveres ved udviklingen af nye systemer," siger Niels Bertelsen, formand for Prosa.

Digitalisering og kunstig intelligens skal sikre bedre velfærd 

Vejlø: Dataetik skal være lige så vigtigt som klima og CSR 

Mere fra ITWatch

IDC: Opkøbsbølge efterlader hele it-branchen et nyt sted

Der bliver dagligt købt it-selskaber i en af de mest voldsomme opkøbsbølger i mange år, og det er udtryk for en kraftig forandring af it-branchen, som er i gang netop nu, mener analytiker. Han ser Visma og EG som eksempler på selskaber, der tegner den fremtidige udvikling.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs